search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 22:04
MENU CLOSE

Αττική Οδός: Μετά το χάος, έρχονται κυρώσεις

25.01.2022 16:51
attikiodos65-new

Στην συγκρότηση ειδικής Επιτροπής Διερεύνησης που θα αναλάβει να δώσει εξηγήσεις για την απαράδεκτη κατάσταση με τον εγκλωβισμό χιλιάδων αυτοκινήτων στην Αττική Οδό προχώρησε η κυβέρνηση με εντολή του υπουργού μεταφορών και Υποδομών Κώστα Καραμανλή.

«Η τεράστια ταλαιπωρία χιλιάδων συμπολιτών μας, επιτάσσει να αποδοθούν ευθύνες και να επιβληθούν κυρώσεις. Και αυτό θα γίνει» τόνισε ο κ. Καραμανλής.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, το νομικό πλαίσιο για την απόδοση ευθυνών στους παραχωρησιούχους όταν κλείνουν οι αυτοκινητόδρομοι, θεσπίστηκε από την παρούσα κυβέρνηση το 2020, για να μπει ένα τέλος στο φαινόμενο να δημιουργούνται προβλήματα στο οδικό δίκτυο και μετά να μην επιβάλλονται κυρώσεις σε κανέναν.

Πλέον, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 65 του ν. 4663/2020 (ΦΕΚ Α’ 30) προβλέπεται ότι αν διακοπεί η κυκλοφορία σε περιπτώσεις δυσμενών καιρικών φαινομένων, επιβάλλονται κυρώσεις σε φορείς επιφορτισμένους με τη λειτουργία ή/και τη συντήρηση του εν λόγω δικτύου, εφόσον ενέργεια ή παράλειψή τους συνετέλεσε στη διακοπή κυκλοφορίας.

Έτσι, όπως προβλέπει ο νόμος, η Επιτροπή διερευνά άμεσα τις ευθύνες του Παραχωρησιούχου ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ Α.Ε. αλλά και του Λειτουργού ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Α.Ε., ώστε να εισηγηθεί στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών
την επιβολή των αυστηρών κυρώσεων που προβλέπονται.

Όλα αυτά ανεξάρτητα από την εισαγγελική παρέμβαση για την ταλαιπωρία χιλιάδων ανθρώπων αλλά και την παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη που ζήτησε από την εταιρεία να αποζημιωθούν οι εγκλωβισμένοι οδηγοί με 2000 έκαστος, αίτημα που έκανε  δεκτό η εταιρία.


Από την πλευρά της η εταιρία, πέρα από κάποιες δηλώσεις το πρωί της Τρίτης του υπεύθυνου Λειτουργίας Φάνη Παπαδημητρίου, που ισχυρίστηκε ότι «όποιο σχέδιο είχαμε ήταν σχεδόν αδύνατο να υλοποιηθεί με τόσα φορτηγά και αυτοκίνητα στο δίκτυο», δεν εξέδωσε κάποια ανακοίνωση για όσα συνέβησαν το τελευταίο 24ωρο. Στην τελευταία ανακοίνωσή της το βράδυ της Δευτέρας επιφυλάσσονταν να τοποθετηθεί συνολικά μόλις ολοκληρωθεί η επιχείρηση απεγκλωβισμού των οδηγών και των αυτοκινήτων.

Από πού μπορούν να παραλάβουν οι οδηγοί τα αυτοκίνητά τους

Η Αττική Οδός ανακοίνωσε τα σημεία από τα οποία μπορούν να παραλάβουν τα αυτοκίνητά τους οι οδηγοί που εγκλωβίστηκαν και απομακρύνθηκαν λόγω κακοκαιρίας. 

 Κατόπιν συνεννόησης με την Πυροσβεστική στο 199, οι οδηγοί μπορούν να παραλάβουν τα οχήματά τους:

 – Από Λ. Κηφισίας έως τη σήραγγα Βριλησσίων στο ρεύμα προς Αεροδρόμιο. Μπορούν να βγουν στην Περιφερειακή Υμηττού και από εκεί στη Λ. Κατεχάκη προς τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία.

 – Στη διαδρομή από τη Λεωφόρο Κατεχάκη μέσω της Περιφερειακής Υμηττού στην κατεύθυνση προς Αεροδρόμιο και στην κατεύθυνση προς Ραφήνα-Πικέρμι στην έξοδο Υ8.

 – Από τα διόδια Παλλήνης έως τη Λεωφόρο Κατεχάκη (και προς τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία).

– Από τα διόδια Παιανίας έως την Κάντζα στο ρεύμα προς Ελευσίνα.

Βεβαίως, η Αττική Οδός δεν ήταν η μόνη που έκλεισε με την χιονόπτωση μίας ημέρας, έστω και σφοδρής, καθώς ο κρατικός μηχανισμός αποδείχτηκε ανέτοιμος να διαχειριστεί μια κακοκαιρία για την οποία οι μετεωρολόγοι είχαν προειδοποιήσει εγκαίρως ώστε να συντονιστούν οι υπηρεσίες.

Διαβάστε επίσης:

Σχολεία: Κλειστά και την Τετάρτη στην Αττική – Δεν θα γίνει ούτε τηλεκπαίδευση

Αττική Οδός: Εκχιονιστικό χωρίς αλυσίδες γλιστράει στο χιόνι! (Video)

Κακοκαιρία «Ελπίς»: Αργία την Τετάρτη και σε Εύβοια-Βοιωτία μαζί με Αττική, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Κρήτη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 21:59