search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 01:10
MENU CLOSE

Ματθίλδη Μαγγίρα: «Τα κόμματα δημιουργήθηκαν για να διχάζουν τον κόσμο – Το Metoo απενοχοποίησε τα θύματα»

25.01.2022 07:00
Ματθίλδη Μαγγίρα: «Έκλαιγα και έψαχνα τρόπο να φύγω από το δωμάτιο» - Media

Πολυτάλαντη, έξυπνη, ειλικρινής, άμεση, προσγειωμένη. Αυτές είναι μερικές λέξεις με τις οποίες μπορεί κανείς να περιγράψει τη Ματθίλδη Μαγγίρα.

Η αλήθεια είναι ότι από την πρώτη μας επικοινωνία στο τηλέφωνο κατάλαβα ότι έχω να κάνω με έναν άνθρωπο πολύ δοτικό και αφοπλιστικά ειλικρινή.

Η γνωστή ηθοποιός-τραγουδίστρια-συγγραφέας-stand up comedian (ας με συγχωρέρει η ίδια αν ξεχνάω κάτι) μας μίλησε για όλους και όλα. Πρώτα απ’ όλα για τον λόγο που έχει αποτραβηχτεί από τα φώτα της δημοσιότητας.

Επιπλέον, αναφέρθηκε και στις εξελίξεις σχετικά με το Metoo, την προσωπική της εμπειρία από τον χώρο, αλλά και το τι πιστεύει η ίδια για το που θα μας οδηγήσουν όλες αυτές οι αποκαλύψεις.

Σημαντικό ρόλο στη ζωή της παίζει και αυτός της μητέρας, κάτι που φυσικά δεν θα μπορούσε να μην μας το αναφέρει, ενώ μίλησε και για τη μάχη που έδωσε με την κατάθλιψη.

Τέλος, μας εξέφρασε τη γνώμη της για την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική τηλεόραση, ενώ δεν δίστασε να μας αποκαλύψει και τα σχέδιά της για το μέλλον.

Αναλυτικά τα όσα είπε στο topontiki.gr:

1) Καλησπέρα Ματθίλδη και Καλή Χρονιά! Αρχικά πες μας σε τι φάση σε βρίσκουμε τώρα, καθώς το τελευταίο διάστημα βλέπουμε ότι έχεις αποτραβηχτεί λίγο από τα φώτα της δημοσιότητας.

Καλησπέρα σας και εύχομαι μια καλύτερη χρονιά για όλους μας. Ναι, είναι αλήθεια ότι έχω αποτραβηχτεί από τα καλλιτεχνικά δρώμενα, για τη φετινή περίοδο έχοντας όμως ήδη συμμετάσχει τη περασμένη άνοιξη στο YFSF ALL STAR και έκανα το ντεμπούτο μου στη δισκογραφία με το πρώτο μου προσωπικό τραγούδι « ΦΤΑΙΩ ΕΓΩ ΓΙΑ ΟΛΑ» σε διασκευή και στίχους του Γιάννη Σκουλά στην InSideOut Music Web Promotion.

Ένα σατυρικό, θεατρικό τραγούδι που ξεκάθαρα μιλάει για το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου του ‘99 όπου κανείς δεν ανέλαβε την ευθύνη όπως και δεν τιμωρήθηκε κανείς. Μιας και μιλάμε για ευθύνη, εντοπίζεται μια δυσκοιλιότητα, στο να αποδοθούν ευθύνες αλλά και κάποιοι να έχουν την ωριμότητα να αναλάβουν ευθύνες, γενικά στη χώρα μας.

Μιας και ο ένας τα ρίχνει στον άλλον, σαν τα μικρά παιδάκια, είπα να αναλάβω τα πάντα γιατί κάποιος πρέπει να το κάνει. Είναι θέμα ωριμότητας. Βαρέθηκα από μικρό παιδί να ακούω από τους πολιτικούς, να δείχνουν πάντα με το δάχτυλο τους άλλους, αντιπάλους ακόμη και εμάς τους πολίτες, θυμηθήτε το «μαζί τα φάγαμε» που προσωπικά δεν έφαγα τίποτα, και με πρόσβαλε σαν φράση.

Αν τα έφαγαν όλοι οι «κομματόσκυλοι» μεταξύ τους, δεν έχουν δικαίωμα να μας εξισώνουν μαζί τους, ιδιαιτέρως ανθρώπους σαν εμένα, που δεν ανήκα ποτέ σε κανένα κόμμα. Πιστεύω οτι τα κόμματα δημιουργήθηκαν για να διχάζουν τον κόσμο και έχουν τα ίδια αφεντικά.

Την άνοιξη επίσης γυρίστηκε και το βίντεο κλίπ του τραγουδιού μου, που το αποτέλεσμά του με κάνει περήφανη. Το τραγούδι είναι διασκευή του γνωστού «PUT THE BLAME ON MAME» από την κλασσική ταινία «GILDA» που τραγούδησε η θρυλική Ρίτα Χέιγορθ.

2) Επειδή είσαι ένας άνθρωπος που βρίσκεται και βρισκόταν στον χώρο του θεάτρου και της τηλεόρασης για πολλά χρόνια, γνώριζες για κακοποιητικές συμπεριφορές συναδέρφων? Είχες βιώσει ποτέ κάτι αντίστοιχο?

Είχα ακούσει κάποια πράγματα αλλά αν δεν έχεις αποδείξεις δεν μπορείς να μιλήσεις. Είχα βιώσει κάτι λίγο πριν πάω στη δραματική σχολή, έχω δώσει περιγραφή σε κάποια συνέντευξή μου, αλλά το σημαντικότερο που κρατάω, είναι τότε που μου συνέβη αμέσως μόλις έγινε, το κατήγγειλα στον πρόεδρο του συλλόγου που ήμουν από παιδί και διοργάνωσε τότε το event, που γι’ αυτό με έστειλαν στον άνθρωπο αυτόν, και σε δικό μου άνθρωπο της οικογένειάς μου και δεν έγινε τίποτα. Αυτό για μένα ήταν ακόμη χειρότερο.

3) Πιστεύεις ότι όλα αυτά που συμβαίνουν με το Metoo είναι σημάδια των καιρών ή πάντα υπήρχαν τέτοια περιστατικά? Είσαι αισιόδοξη ότι μπορεί μέσα από αυτή τη διαδικασία να «καθαρίσει» κάπως ο χώρος?

Πιστεύω οτι υπήρχαν, απλώς το Metoo απενοχοποίησε με έναν τρόπο τα θύματα ώστε να μπορούν να μιλήσουν ανοιχτά. Εμένα το περιστατικό συνέβη στα 19 μου, από τότε μέχρι σήμερα, άλλαξαν κάποια πράγματα, όπως η απενεχοποίηση της ψυχοθεραπείας. Όταν αρχίζεις να δουλεύεις με τον εαυτό σου και να σκαλίζεις τις πληγές για να καταφέρεις κάποια στιγμή να τις θεραπεύσεις, αντί να τις κρύβεις κάτω από το χαλί, δηλαδή από σένα τον ίδιο στην ουσία, αρχίζεις να μαθαίνεις να σε διαχειρίζεσαι. Τότε αποκτάς μια εσωτερική δύναμη που σε στηρίζει και μπορείς ενδεχομένως να το επικοινωνήσεις.

4) Πώς κρίνεις τον εαυτό σου ως μητέρα? Είσαι υπερβολική, αυστηρή ή προσπαθείς να είσαι πιο ανοιχτόμυαλη και διαλλακτική?

Είμαι ακριβώς όπως και με τον ίδιο μου τον εαυτό. Αν είμαι αυστηρή με μένα, σίγουρα θα είμαι και με το παιδί μου κι όχι μόνο. Έχω υπάρξει από όλα. Εξαρτάται πάντα από την εσωτερική μας κατάσταση η οποία εκδηλώνεται τη δεδομένη στιγμή. Πάντως η διαφορά της καλής μάνας από την κακή, είναι οτι και οι δύο θα κάνουν λάθη, η καλή μάνα όμως θα το αναγνωρίσει και θα ζητήσει συγγνώμη, η κακή ποτέ. Ευτυχώς ζητάω συγγνώμη από το παιδί μου κι ευτυχώς έχει μάθει και ζητάει κι αυτό.

Εκεί θεωρώ οτι έγκειται και η ωριμότητα μας. Όταν ζητάς συγγνώμη σημαίνει ότι αναγνωρίζεις το λάθος σου και αναλαμβάνεις την ευθύνη σου. Αυτό σε ενηλικιώνει. Έχεις πλέον την ευθύνη του εαυτού σου. Αυτό ανέφερα και πιο πάνω. Βαρέθηκα στη βουλή να βλέπω παιδάκια μεγαλύτερης ηλικίας να μαλώνουν και να ρίχνουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλον. Έναν με ενήλικη συμπεριφορά να βγει και να πει ναι έκανα αυτό το λάθος, αναλαμβάνω την ευθύνη και ας δούμε τώρα που το συνειδητοποιήσαμε τι μπορούμε να κάνουμε για να διορθώσουμε αυτήν την κατάσταση, να τον παραδεχτώ.

5) Είσαι ένας άνθρωπος που έχει περάσει κατάθλιψη. Μίλα μας για αυτή τη δύσκολή μάχη, καθώς έχεις δουλέψει πολύ μέσω της σωματικής ψυχοθεραπείας.

Έχω ήδη μιλήσει αρκετά για την προσωπική μου εμπειρία, το σημαντικότερο που θέλω να κρατήσουμε, είναι ότι αν ο άνθρωπος με κατάθλιψη το αντιληφθεί και θέλει να θεραπευτεί, υπάρχουν τρόποι. Θεραπεύεται δηλαδή αρκεί να το θέλει ο ίδιος. Υπάρχουν πολλών ειδών θεραπείες, εμένα με βοήθησε η σωματική ψυχοθεραπεία. Αν μπορώ να πω κάτι είναι από τη δική μου καθαρά εμπειρία.

Την οποία έχω μοιραστεί δημόσια πολλές φορές και σε μένα η συγκεκριμένη θεραπεία λειτούργησε άψογα. Από όλα όσα είχα κάνει, θεραπευτικά εννοώ, είναι η αμεσότερη, αποτελεσματικότερη και βαθύτερη. Είμαι πολλή τυχερή γιατί μέσα από τη συγκεκριμένη θεραπεία απόκτησα την αυτογνωσία μου και αυτό ήταν και το μαγαλύτερο δώρο που έκανα στον εαυτό μου, μέχρι στιγμής.

6) Θέατρο ή τηλεόραση. Τι επιλέγεις και γιατί?

Άλλο το ένα και άλλο το άλλο. Το θέατρο είναι άμεσο υπαρξιακά, ενεργειακά, δημιουργικά, έχεις άμεση επαφή με το κοινό. Παίρνεις την αντίδραση αμέσως. Γελάνε, σου μεταδίδουν την ενέργειά τους, τους τη μεταδίδεις κι εσύ υπάρχει «έρωτας» με το κοινό, είναι η ενεργειακή ροή που συμβαίνει, είναι η θεία κοινωνία της τέχνης.

Στην τηλεόραση σαν ηθοποιός, σε γυρίσματα ας πούμε δεν έχεις αυτή την επαφή με το κοινό, είναι έμμεση, μόνο από τους τεχνικούς μπορείς να πάρεις κάποια αντίδραση κι αυτή συγκρατημένη γιατί είναι σε ώρα εργασίας, δε θέλουν να χαλάσουν το γύρισμα.

Είμαι αμιγώς θεατρική ηθοποιός. Αυτό δεν σημαίνει οτι δεν μου αρέσει η τηλεόραση ή ο κινηματογράφος. Είναι διαφορετικοί τρόποι, με κοινή βάση την υποκριτική δημιουργία.

Το θέατρο το αισθάνομαι σπίτι μου, είναι το «πατρικό μου» τα άλλα είναι το «διαμέρισμα» που αγόρασα.

7) Ματθίλδη βρισκόμαστε στην εποχή όπου τα ριάλιτι ξεπετάγονται το ένα μετά το άλλο στην τηλεόραση. Θεωρείς ότι όλο αυτό έχει να προσφέρει κάτι ενδιαφέρον στο κοινό? Εσύ βλέπεις καθόλου τηλεόραση?

Τελευταία την ανοίγω, υπήρχε μεγάλο χρονικό διάστημα που δεν άνοιγε καν, παρακολουθώ γενικά τι παίζει, για να αφουγκράζομαι την κατάσταση. Για μένα αν κάτσω να δω είναι για να μελετήσω ανθρώπινες συμπεριφορές και χαρακτήρες που είναι το αντικείμενό μου. Βλέπω παράδειγμα survivor, περνάω όμως κι από τα άλλα να δω τί γίνεται. Δεν με λες και φανατική τηλεθεάτρια πάντως.

Όσο για τη μυθοπλασία χαίρομαι που ξαναμπήκε στο παιχνίδι, αλλά θα ήθελα λίγο πιο προσεγμένες τις παραγωγές γιατί για μένα το «για τα ελληνικά δεδομένα είναι καλό» είναι μια μπαρούφα. Δεν υπάρχουν ελληνικά δεδομένα, στη δημιουργία και στην παραγωγή, όταν πια έχουν οι θεατές τη δυνατότητα μέσα από καλωδιακά κανάλια να βλέπουν σειρές ξένες, αυτόματα θα γίνει η σύγκριση.

Το δικό μας αποτέλεσμα, μοιάζει ερασιτεχνικό μπροστά στον επαγγελματισμό τους. Πιστέψτε με είναι θέμα νοοτροπίας εδώ κι όχι απαραίτητα οικονομικό. Κι ο Φίνος με ένα κατσαβίδι ξεκίνησε αλλά είχε όραμα. Κάτι που σήμερα λείπει από τις ελληνικές παραγωγές.

8) Τέλος, θα ήθελα να μας πεις ποια είναι τα σχέδιά σου για το μέλλον?

Έχω πάρα πολλά σχέδια στο συρτάρι, θεατρικά, τηλεοπτικά, shows, δισκογραφικά, γιατί στο συρτάρι; Γιατί είναι μια αβέβαιη χρονική περίοδος, ότι και να κάνεις, αύριο μπορεί να βγουν νέα μέτρα που θα λένε κλείσιμο θεάτρων, χώρων διασκέδασης, που έγινε αν δεν κάνω λάθος. Οπότε σε βγάζουν από το πρόγραμμά σου, τα σχέδια μένουν στον αέρα, κι εσύ ψάχνεσαι να δεις πού βρίσκεσαι. Είναι λίγο σαν αρπαχτή, το να κάνεις κάτι για όσο προλάβεις, και δεν είμαι καθόλου αυτής της αισθητικής.

Αποφάσισα λοιπόν να αποτραβηχτώ και να συνεχίσω να δημιουργώ μέσα από έναν άλλο δρόμο, αυτόν της συγγραφής. Έχω δύο βιβλία στα σκαριά κι εύχομαι η θεά έμπνευση να με επισκέπτεται συχνά για το ζήσω στο 100%. Ίδωμεν. Είθε να το απολαύσω και να το απολαύσουν και οι αναγνώστες των. Επίσης θέλω να συνεχίσω να εκπροσωπώ το θεατρικό σατυρικό τραγούδι και σίγουρα έρχονται κι άλλα τραγούδια.

Διαβάστε επίσης

Αττική Οδός: Παρέμβαση Εισαγγελέα για το χάος – Μπαίνει ο στρατός για τους εγκλωβισμένους οδηγούς

Κακοκαιρία «Ελπίς»: Ισχυρότερο το δεύτερο κύμα, πότε θα υποχωρήσουν τα φαινόμενα

Βιασμός στη Θεσσαλονίκη: Καταγγελία 30χρονης «καίει» τον μετρ- «Συνέβη το ίδιο και σε εμένα»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 00:04