search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:27
MENU CLOSE

Δέκα λόγοι που έκαναν μονόδρομο την πρόταση μομφής

27.01.2022 15:23
tsiprasvoyli09-new

Η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, την οποία υπέβαλε σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση και θα συζητείται από αύριο επί τριήμερο, ήταν περίπου μονόδρομος για μια σειρά λόγους.

1. Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ από καιρό έχει πάρει – και εφαρμόζει – τη μη αναστρέψιμη απόφαση να ζητάει παραίτηση της κυβέρνησης, εκλογές και σχηματισμό «προοδευτικής κυβέρνησης». Η στρατηγική αυτή πρέπει να επιβεβαιώνεται σε κάθε ευκαιρία.

2. Επειδή το τεράστιο φιάσκο του αποκλεισμού και της ποικιλόμορφης ταλαιπωρίας εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων σε ολόκληρη την Αττική – το διοικητικό και οικονομικό κέντρο της χώρας – δεν μπορεί να μείνει αναξιοποίητο από την αξιωματική αντιπολίτευση.

3. Επειδή η κυβερνητική ευθύνη για το μπάχαλο είναι τόσο προφανής ώστε ακόμη και τα πιο φιλικά προς την κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης – ακόμη και διακεκριμένοι μιντιακοί συνήγοροί της – να οικτίρουν τις κυβερνητικές επιδόσεις και να αποδομούν πλήρως κάθε απόπειρα δικαιολόγησης.

4. Επειδή ο Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να ζητήσει μια ουσιαστική συγγνώμη – τέτοια που ο καθένας να καταλαβαίνει για ποιο πράγμα ακριβώς τη ζητάει – και να πάρει κεφάλια, αλλά, κατά την πάγιά συνήθειά του, την πέταξε στα σκουπίδια, παρέπεμψε σε μελλοντικές διορθωτικές κινήσεις και προκάλεσε περισσότερη απογοήτευση και περισσότερο θυμό από αυτόν που ήδη υπήρχε.

5. Επειδή ακόμη μια φορά ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε επιλογές που επί του πεδίου αποδείχθηκαν λανθασμένες. Το να μην μαθαίνεις από τα – κατά συρροή – λάθη σου γεννάει πλήθος επιχειρημάτων στον αντίπαλό σου. Ιδιαίτερα όταν έχεις χτίσει το πολιτικό σου προβάδισμα εν πολλοίς πάνω σε κραυγές και κατάρες για παρόμοιες επιδόσεις των προηγούμενων, οι οποίοι σε κάθε ευκαιρία θα ζητούν τη ρεβάνς.

6. Επειδή, εκτός από το φιάσκο της χιονοθύελλας, παράλληλα τρέχουν μια σειρά ζόρικα προβλήματα που αποτελούν εφιάλτη για την κοινωνία. Πανδημία που ουδέποτε ελέγχθηκε, ακρίβεια, διεύρυνση της φτώχειας λόγω της ύφεσης που προκάλεσαν τα λοκντάουν, ενεργειακή πενία κ.λπ. Συνεπώς, με την κυβέρνηση στριμωγμένη, είναι μια θαυμάσια ευκαιρία για τον ΣΥΡΙΖΑ να ανοίξει ξανά ολόκληρη την αντιπολιτευτική του βεντάλια.

7. Επειδή η κυβέρνηση έχει μαζέψει αρκετούς καταλογισμούς εδώ και πάνω από δυόμισι χρόνια, τους οποίους δεν μπορεί πια να αντιπαρέρχεται με το επιχείρημα ότι «παρέλαβε χάος».

8. Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι ένα τριήμερο πάρτι καταλογισμού ευθυνών, με σχεδόν ταυτόσημα επιχειρήματα από τον ίδιο και το Κίνημα Αλλαγής, θα μπορούσε να εδραιώσει στη συνείδηση περισσότερων πολιτών την ανάγκη διαμόρφωσης μιας νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας.

9. Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει σε κάθε ευκαιρία να επανεπιβεβαιώνει ότι αυτός είναι η εναλλακτική κυβερνητική λύση και ότι δεν αμφισβητείται από κανέναν η θέση του στο πολιτικό σύστημα ως δεύτερου πυλώνα του νέου δικομματισμού.

10. Επειδή κάθε επιθετική πολιτική κίνηση του Τσίπρα υποχρεώνει και τους εσωκομματικούς αμφισβητίες των αποφάσεών του να συσπειρώνονται στον μεγάλο στόχο, που είναι η αμφισβήτηση της κυβέρνησης, ιδιαίτερα όταν η ατζέντα είναι γεμάτη με κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα.

Για όλους αυτούς τους λόγους η πρόταση μομφής ήταν μονόδρομος. Τώρα το πόσοι από τους στόχους της θα επιτευχθούν και σε ποιον βαθμό θα το διαπιστώσουμε τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες…

Διαβάστε επίσης:

Πρόταση μομφής: «Ναι» από το ΚΙΝΑΛ – Συνέντευξη του Νίκου Ανδρουλάκη στο Open

Πρόταση μομφής – ΚΚΕ: Καταψηφίζει την κυβέρνηση με αιχμές για ΣΥΡΙΖΑ

Γεωργιάδης σε Τσίπρα: Δεκτή η πρόταση μομφής – Θα λάβετε απάντηση για τα ψέματα που είπατε

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:27