search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 05:58
MENU CLOSE

Νέο δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ για τους Έλληνες λογοτέχνες του ’30

04.02.2022 15:40
COSMOTE-HISTORY_Genia-30

Στη γενιά-ορόσημο της νεοελληνικής λογοτεχνίας, που αποτέλεσε αγωγό αφήγησης των σημαντικών ιστορικών γεγονότων της Ελλάδας του 20ου αιώνα, είναι αφιερωμένη ο νέος κύκλος δραματοποιημένων ντοκιμαντέρ «Η γενιά του ‘30» της Cosmote TV που έχει πρεμιέρα, αύριο, Σάββατο 5 Φεβρουαρίου στις 21.00.

Μέσα από το νέο docudrama, 15 αυτοτελών ταινιών, ο Γιώργος Γκικαπέππας (σε ιδέα, σχεδιασμό, σενάριο, σκηνοθεσία και αφήγηση δική του) συστήνει, μεταξύ άλλων, τους  Μίτια Καραγάτση, Κοσμά Πολίτη, Ηλία Βενέζη, Γιώργο Σεφέρη, Γιώργο Θεοτοκά, Παντελή Πρεβελάκη, Γιάννη Ρίτσο, Νίκο Εγγονόπουλο, Άγγελο Τερζάκη, Στράτη Μυριβήλη και άλλους σημαντικούς πεζογράφους και ποιητές, που διαμόρφωσαν με το έργο τους μια νέα μοντέρνα ταυτότητα για τον νεοελληνικό πολιτισμό.

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντάμε αξιόλογους  Έλληνες ηθοποιούς, όπως τον Νίκο Ψαρρά στον ρόλο του Κοσμά Πολίτη, τον Όμηρο Πουλάκη στον ρόλο του Άγγελου Τερζάκη, τον Πέρη Μιχαηλίδη στον ρόλο του Νίκου Εγγονόπουλου, τον Γιάννη Νταλιάνη στον ρόλο του Παντελή Πρεβελάκη, τον Στέλιο Ξανθουδάκη στον ρόλο του Στράτη Μυριβήλη, τον Κωστή Καλλιβρετάκη στον ρόλο του Ηλία Βενέζη, τον Αντίνοο Αλμπάνη στον ρόλο του Γιώργου Σαραντάρη, τον Κωνσταντίνο Παπαθεοδώρου στον ρόλο του Γιώργου Θεοτοκά κ.ά.

Στο καστ συμμετέχουν επίσης οι ηθοποιοί Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Σοφία Σεϊρλή, Βίκυ Παπαδοπούλου, Σπύρος Σταμούλης, Βίκυ Βολιώτη, Νεφέλη Κουρή, Βασιλική Τρουφάκου, Βαγγέλης Στρατηγάκος κ.ά.

«Ζούμ» στον συγγραφέα που άλλαξε τη μορφή του αντιπολεμικού μυθιστορήματος

Τον κύκλο ταινιών «ανοίγει» το επεισόδιο, το αφιερωμένο στον Στρατή Μυριβήλη. Αφηγείται την ιστορία του κορυφαίου συγγραφέα από τη Λέσβο, ο οποίος μέσα σε επτά χρόνια συμμετείχε σε τρεις πολέμους (Βαλκανικούς Πολέμους, Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μικρασιατική εκστρατεία) και κατέγραψε με αυθεντική και ειλικρινή γλώσσα εμπειρίες που άλλαξαν τη μορφή του αντιπολεμικού μυθιστορήματος, γράφοντας για τα τραύματα όχι μόνο των πολεμιστών, αλλά και των ανθρώπων που έμειναν πίσω. 

Διαβάστε επίσης:

Αυγή: Εθελουσία έξοδος και σχεδιασμοί- Ετοιμάζονται απολύσεις και προσλήψεις

Google doodle: Αφιερωμένο στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου

New York Times: Με μία κίνηση ξεπέρασαν τα 10 εκατομμύρια συνδρομές

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 03:36