search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 20:06
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: «Όχι σε ένα κόμμα σούπερ μάρκετ, με διορισμένα ηγετικά στελέχη» – Κείμενο με αιχμές από την «Ομπρέλα»

04.02.2022 14:47
sinedrio_syriza_new

Κείμενο στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου εν όψει του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ στις 14-17 Απριλίου  κατέθεσε η εσωκομματική αντιπολίτευση ( Ομπρέλα –  εσωκομματική μειοψηφία, κατά πώς διευκρινίζει η ίδια).

Στο κείμενο αποτυπώνεται και δημόσια η διαφωνία της με την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για εκλογή προέδρου και κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ από τα μέλη του κόμματος.

Το κείμενο βρίθει αιχμών και για το πώς πορεύεται η πλειοψηφία ( προεδρικοί) στο δρόμο για το συνέδριο, μιλώντας για «συνέδριο άγονων αντιπαραθέσεων, σύγκρουσης μηχανισμών και ξεκαθαρίσματος λογαριασμών, που αφήνουν αδιάφορη ή και απωθούν την κοινωνία».

Η «Ομπρέλα» στο κείμενό της ενσωματώνει και την πάγια κριτική που διατύπωναν οι “53” για τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε «κόμμα σούπερ μάρκετ, με διορισμένα ηγετικά στελέχη, ομάδες με ειδικά προνόμια, οργανωτικά άμορφο και με ασαφή όρια ανάμεσα στα μέλη και τους φίλους».

Συγκεκριμένα, στο εν λόγω κείμενο αναφέρονται στα «ναι και τα όχι» της τάσης απέναντι στην ηγεσία:

Τα «Ναι» και τα «’Όχι»

  • “Ναι” σε ένα συνέδριο ενωτικό, δημοκρατικό με προωθητικές συνθέσεις, όπως το πετύχαμε στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Ιουλίου.
  • “Όχι” σε ένα συνέδριο άγονων αντιπαραθέσεων, σύγκρουσης μηχανισμών και ξεκαθαρίσματος λογαριασμών, που αφήνουν αδιάφορη ή και απωθούν την κοινωνία.
  • “Ναι” σε ένα συνέδριο δημοκρατικού διαλόγου, με ανταλλαγή επιχειρημάτων.
  • «Όχι» στην αθλιότητα των ύβρεων, της δίκης προθέσεων, των χαρακτηρισμών που δεν έχουν καμία απολύτως θέση σε ένα δημοκρατικό κόμμα της Αριστεράς.
  • “Ναι” σε ένα ανοιχτό και μεγάλο κόμμα της σύγχρονης ευρωπαϊκής Αριστεράς του 21ου αιώνα, κορμό της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης.
  • “Όχι” σε ένα προγραμματικά θολό και ιδεολογικά ασπόνδυλο κόμμα-παράταξη, απομίμηση άλλων κομμάτων και άλλων εποχών.
  • “Όχι” σε ένα κόμμα σούπερ μάρκετ, με διορισμένα ηγετικά στελέχη, ομάδες με ειδικά προνόμια, οργανωτικά άμορφο και με ασαφή όρια ανάμεσα στα μέλη και τους φίλους.
  • Ναι” στη συνεχή ισχυροποίηση και διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Για να οικοδομήσουμε ένα μαζικό, λαϊκό κόμμα της Αριστεράς, με ισχυρά ερείσματα και παρουσία παντού στην κοινωνία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα Συνδικάτα. Με ισχυρότερη παρουσία των γυναικών και της νέας γενιάς σε όλα τα επίπεδα. Με μέλη ισότιμα χωρίς ειδικά προνόμια ή διαιρέσεις με βάση την προέλευση ή τα χρόνια θητείας.
  • “Όχι” στην επάνοδο από το παράθυρο στον ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών, με μέλη με ειδικά προνόμια και διαφορετικές ταχύτητες.
  • “Όχι” στην διαιώνιση των εξ οφίτσιο ηγετικών στελεχών μέσα από το προτεινόμενο Εθνικό Συμβούλιο, ένα όργανο που απλώς δεν χρειάζεται, καθώς το μόνο που προσθέτει είναι επιπλέον κομματική γραφειοκρατία.
  • “Ναι” στην ενότητα, τη δημοκρατική συλλογικότητα, τον διάλογο και την σύνθεση απόψεων.
  • “Όχι” στα παρωχημένα αρχηγικά πρότυπα που δεν ταιριάζουν σε ένα σύγχρονο αριστερό ευρωπαϊκό κόμμα. Ο Πρόεδρος του Κόμματος προτείνουμε να συνεχίζει να εκλέγεται από το Συνέδριο του Κόμματος και να λογοδοτεί στην Κεντρική Επιτροπή.
  • “Ναι” στα ανοικτά ρεύματα ιδεών που συμβάλλουν στο συλλογικό προβληματισμό του ενιαίου κόμματος και δεσμεύονται από τις συλλογικές του αποφάσεις.
  • “Όχι” σε κλειστούς μηχανισμούς που λειτουργούν ως “κόμμα μέσα στο κόμμα” και αποτελούν φυτώρια αριβισμού και προσωπικού παραγοντισμού.
  • “Ναι” στην εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από το Συνέδριο στο οποίο οφείλει και να λογοδοτεί. Όπως ισχύει από την ίδρυσή μας. Όπως προτείνει ομόφωνα να συνεχιστεί και η Επιτροπή Καταστατικού. Όπως ισχύει στο 99% τουλάχιστον των Αριστερών, Πράσινων και Σοσιαλιστικών και ευρύτερα δημοκρατικών κομμάτων στην Ευρώπη και όλο τον πλανήτη.

Ολόκληρο το κείμενο της «Ομπρέλας» ΕΔΩ

Διαβάστε επίσης:

Νέα Δημοκρατία: 6-8 Μαΐου το Συνέδριο – Ορίστηκαν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής

Αθανασίου κατά Άδωνι: «Ο Γεωργιάδης θα καθορίζει την ευπρέπεια της Βουλής;» (Video)

ΣΥΡΙΖΑ: «Το “τελευταίο μίλι” του κ. Μητσοτάκη το πληρώσαμε πολύ ακριβά»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 20:06