search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 02:46
MENU CLOSE

Παραίτηση Λιβανού: Μήνυμα μηδενικής ανοχής προς όλες τις κατευθύνσεις από τον Μητσοτάκη

07.02.2022 19:39
livanos-2134-neww

Η παραίτηση του Σπήλιου Λιβανού, μετά την επικοινωνία Μητσοτάκη μαζί του για το επίμαχο βίντεο με τον Πέτρο Δούκα αποτέλεσε ένα ηχηρό μήνυμα του πρωθυπουργού προς όλες τις κατευθύνσεις.

Η αλήθεια είναι ότι η εικόνα του –τέως, πλέον- υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να μοιάζει να υπερθεματίζει τις δηλώσεις του δημάρχου Σπάρτης και πρώην υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή, σχετικά με τα χρήματα που μοίρασε η κυβέρνηση στους πυρόπληκτους του 2007 ήταν αρκετή για να οργίσει τον πρωθυπουργό και ουσιαστικά να αποπέμψει τον υπουργό του, αντικαθιστώντας τον, μάλιστα σε πολύ σύντομο χρόνο.

Μάλιστα, το σχόλιο του Σ. Λιβανού, ο οποίος ακούγεται να λέει ότι «αυτό πρέπει να το απαντήσουμε, από τότε έχετε μείνει στην ιστορία με αυτά τα οποία κάνατε εκεί… και υπολειπόμεθα ό,τι και να κάνουμε μετά από αυτή την εποποιία» μπορεί να θεωρηθεί άνετα μεγάλο αυτογκόλ, καθώς σε μια σύσκεψη για αποζημιώσεις για τους πληγέντες από τον παγετό, υπουργός της κυβέρνησης εμφανίζεται να χαρακτηρίζει λίγο-πολύ ως… έπος μια άκρως αμφισβητούμενη πολιτική πρακτική.

Να σημειωθεί ότι μετά την παραίτηση του Σπήλιου Λιβανού, η ΝΔ διέγραψε τον Πέτρο Δούκα για τις «ιστορικά αναληθείς» δηλώσεις του.

Η σημασία της παρέμβασης Μητσοτάκη

Από τη μία πλευρά, ο Κ. Μητσοτάκης, με την κίνησή του αυτή έσπευσε να… προλάβει τα χειρότερα, καθώς το επίμαχο βίντεο με τις κυνικές δηλώσεις Δούκα προφανώς και θα αποτελούσε μείζον θέμα στα κεντρικά δελτία ειδήσεων. Με την παραίτηση Λιβανού, ο πρωθυπουργός δείχνει ότι διαθέτει τα απαραίτητα αντανακλαστικά για να… βάλει τα πράγματα στη θέση τους, πριν το ζήτημα αποκτήσει μεγαλύτερες διαστάσεις.

Από την άλλη, κατ’ αυτό τον τρόπο επιχειρεί να «ξεδοντιάσει» την σφοδρή κριτική της αντιπολίτευσης, η οποία κατηγορεί τη ΝΔ για ψηφοθηρία σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών. Δεν ήταν τυχαίο, άλλωστε το tweet του επικεφαλής της Κ.Ο. του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλη Κατρίνη, ο οποίος έγραψε ότι «τα 3χίλιαρα που μοίρασε η κυβέρνηση Καραμανλή μέσα στις φωτιές του 2007 είχαν “στόχευση”. Η ίδια “στρατηγική” εφαρμόζεται κατά γράμμα από τότε σε κάθε φυσική καταστροφή…», κάνοντας έμμεση αναφορά (και) στις αποζημιώσεις των 2.000 ευρώ για τους αποκλεισμούς στην Αττική Οδό.

«Μηδενική ανοχή»

Σε τρίτο επίπεδο, όμως, η κίνηση Μητσοτάκη στέλνει σαφές μήνυμα «μηδενικής ανοχής» στο εσωτερικό της κυβέρνησης και της ΝΔ. Καθώς λίγο-πολύ η χώρα έχει μπει σε μακρά προεκλογική περίοδο –μάλιστα, το σενάριο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες δεν έχει οριστικά φύγει από το τραπέζι, παρά τις διαβεβαιώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου- με την απόφαση ουσιαστικά αποπομπής του Σ. Λιβανού, ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει σε υπουργούς και βουλευτές ότι τέτοια «λάθη», τα οποία μπορούν να έχουν κόστος για τη ΝΔ, δεν θα γίνονται ανεκτά.

Μάλιστα, το γεγονός ότι, όπως αναφέρει και το ρεπορτάζ, υπάρχει θέμα και με τον επικεφαλής του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο, ο οποίος ήταν παρών στην επίμαχη συνάντηση, δείχνει πόσο σοβαρά έχει πάρει το Μαξίμου την αποτροπή τέτοιων περιστατικών, τα οποία «θολώνουν το μήνυμα» της κυβέρνησης, δίνουν «πυρομαχικά» στην αντιπολίτευση και ταυτόχρονα επαναφέρουν με τουλάχιστον άκομψο τρόπο στη μνήμη των πολιτών μια άσχημη «σελίδα» της διακυβέρνησης της ΝΔ, έστω και σε άλλη φάση και υπό άλλες συνθήκες.

Η επίμαχη δήλωση Δούκα

Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο δήμαρχος Σπάρτης, αναφερόμενος στις φονικές πυρκαγιές του 2007, σε συνάντηση στις 2 Φεβρουαρίου εμφανίζεται σε βίντεο να δηλώνει ότι «όταν σου πει για τα θέματα αποζημιώσεων για τον παγετό, όπως θυμάσαι είχαμε πάει στην Ηλεία στις φωτιές τότε, έτσι πήραμε τις εκλογές το 2007.

Είχαμε κατέβει κάτω με τσάντες και αποζημιώναμε όλους αυτούς που είχανε…». «Έχουν μείνει αξέχαστα τα χρόνια αυτά…» ακούγεται κάποιος να λέει και ο κ. Δούκας συνέχισε λέγοντας ότι «κυριολεκτικά γυρίσαμε το παιχνίδι, εκεί που πέφταμε με 15% θα καταστρεφόμασταν, πήγαμε εκεί και με δύο κινήσεις γύρισε όλο το παιχνίδι».

Να σημειωθεί εδώ ότι ο Πέτρος Δούκας είχε και στο παρελθόν απασχολήσει την επικαιρότητα, όταν το 2013, σε άρθρο του με τίτλο «90+ Προτάσεις για ένα ελληνικό NEW DEAL II», είχε προτείνει οι άνεργοι να παρέχουν… εθελοντική εργασία «όπου τους χρειάζεται η Πολιτεία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο Ιδιωτικός Τομέας, χωρίς επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις που θα τους απασχολήσουν», ισχυριζόμενος ότι «είναι σημαντικό οι άνεργοι με την εθελοντική εργασία να ξετριφτούν, να μπούνε σε κάποια δράση, έστω και ταπεινή.

Να έρθουν σε επαφή με τους αυριανούς εργοδότες. Παράλληλα, θα βγει και κάποιο επωφελές έργο για την χώρα, τώρα που υπάρχει ανάγκη».

Διαβάστε επίσης

Θεσσαλονίκη: Στεφάνια από τους αρχηγούς των ομάδων της πόλης στο σημείο της δολοφονίας του Άλκη (Photos/Video)

Σε διαθεσιμότητα τρεις αστυνομικοί και ΕΔΕ για πέντε, για την απόδραση από το Μεταγωγών Χανίων

Ουκρανία: Διπλωματικός «πυρετός» για την εκτόνωση της κρίσης – Προκλήσεις ετοιμάζουν οι Δυτικοί, λέει η Ρωσία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 01:43