search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 15:20
MENU CLOSE

Αλέξης Τσίπρας: Ο Αλαβάνος, το «χρίσμα» και η ιστορική νίκη στο συνέδριο του 2008 (photos/video)

10.02.2022 12:01
TSIPRAS_NEW2222

Μια μέρα σαν σήμερα, το 2008 ο Αλέξης Τσίπρας εκλέγεται, σε ηλικία μόλις 33 ετών, πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς και των Κινημάτων Οικολογίας (ΣΥΝ), της μεγαλύτερης συνιστώσας της εκλογικής συμμαχίας Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ).

Η νίκη του αυτή θα θεωρηθεί ιστορική καθώς θα γίνει έτσι ο νεότερος αρχηγός πολιτικού κόμματος στη μεταπολεμική Ελλάδα.

Επτά χρόνια αργότερα, θα σημειώσει και δεύτερο… ρεκόρ καθώς θα γίνει ο νεότερος πρωθυπουργός που θα αναλάβει τα ηνία της χώρας από τη Μεταπολίτευση και μετά, και ο δεύτερος στα κοινοβουλευτικά χρονικά της χώρας μετά τον Επαμεινώνδα Δεληγεώργη.

Παραίτηση Αλαβάνου

Η οριακή νίκη της ΝΔ στις 16 Σεπτεμβρίου του 2007 θα προκαλέσει ντόμινο εξελίξεων και στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο Γιώργος Παπανδρέου θα καταφέρει να επανεκλεγεί στις εσωκομματικές εκλογές της 11 Νοεμβρίου, παρά την αμφισβήτηση που δέχτηκε από τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Λίγες ημέρες μετά, ο Συνασπισμός παρά την εκλογική του άνοδο, θα ξεκινάει τις διαδικασίες για αλλαγή σελίδας, καθώς ο Αλέκος Αλαβάνος στις 27 Νοεμβρίου 2007 θα ανακοινώσει με φόντο το επκείμενο συνέδριο, ότι για προσωπικούς λόγους δεν θα είναι ξανά υποψήφιος.

Τα ηγετικά στελέχη του Συνασπισμού θα προσπαθήσουν να του αλλάξουν γνώμη, ωστόσο ο Αλέκος Αλαβάνος θα «δείξει» ως υποψήφιο τον Αλέξη Τσίπρα, που στις δημοτικές εκλογές του 2006 ως υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων είχε συγκεντρώσει το 10,51% των ψήφων, ποσοστό υπερδιπλάσιο από τις συνήθεις εκλογικές επιδόσεις του ΣΥΝ σε εθνικές εκλογές. Η σχέση των δύο ανδρών θα διαρραγεί στην πορεία, με τον Αλέκο Αλαβάνο να δηλώνει πολλές φορές δημόσια ότι ήταν μεγάλο λάθος να «χρίσει» ως διάδοχο τον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο μάλιστα θα συγκρίνει με τον… Ιούδα.

Ο δύο υποψήφιοι

Ο Φώτης Κουβέλης θα είναι εκείνος που θα ανακοινώσει πρώτος την υποψηφιότητά του για την προεδρία, με τον Λεωνίδα Κύρκο να στηρίζει τον 60χρονο τότε πολιτικό σημειώνοντας ότι «συνδυάζει την ωριμότητα της ηλικίας με την ειδική ωριμότητα που απαιτεί η λειτουργία του προέδρου ενός σύγχρονου κόμματος».

Την υποψηφιότητα Κουβέλη θα επισκιάσει δύο μέρες αργότερα η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Αλέξη Τσίπρα. Ο 33χρονος πολιτικός μηχανικός θα υποστηριχθεί από την πανίσχυρη τάση του Αριστερού Ρεύματος (Λαφαζάνης, Δραγασάκης, Χουντής, Φλαμπουράρης, Στρατούλης κ.ά.) και θα θεωρηθεί συνεχιστής της «αριστερής κινηματικής στροφής» του ΣΥΝ που ξεκίνησε επί Αλαβάνου.

«Είναι φορές που η ίδια η ζωή φέρνει τα πράγματα διαφορετικά από τους προσωπικούς μας σχεδιασμούς. Και τότε αποφάσεις και διλήμματα, που αρχικά φαίνονται πολύ μεγάλα, ωριμάζουν πολύ πιο γρήγορα από όσο θα περιμέναμε. Η πρόταση που έγινε από πολλές πλευρές εντός του κόμματος, να είμαι υποψήφιος για την προεδρία του Συνασπισμού, με τιμά ιδιαίτερα» τόνισε στις πρώτες του δηλώσεις ο Αλέξης Τσίπρας.

Στο 5ο συνέδριο του ΣΥΝ, που θα πραγματοποιηθεί από τις 7 έως 10 Φεβρουαρίου στο κλειστό γήπεδο του Τάε Κβο Ντο στο Νέο Φάληρο, θα παρουσιαστούν οι δύο υποψηφιότητες για την προεδρία του κόμματος, με τον Αλέξη Τσίπρα να θεωρείται από την πρώτη στιγμή ως το απόλυτο φαβορί, γεγονός που θα επιβεβαιώσει και το αποτέλεσμα της εσωκομματικής κάλπης.

Σαρωτική νίκη

Από τους 1.196 συνέδρους που συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία, ο Αλέξης Τσίπρας θα λάβει 840 ψήφους (70,41%), υπερδιπλάσιο ποσοστό δηλαδή από τον Φώτη Κουβέλη που θα συγκεντρώσει μόλις 342 ψήφους (28,67%).

Την ίδια ώρα, τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα για την εκλογή των μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής επιβεβαίωσαν την κυριαρχία του Αριστερού Ρεύματος στο κόμμα (62,31% των ψήφων). Η Ανανεωτική Πτέρυγα συγκέντρωσε 30,5% και η Πρωτοβουλία για την Αριστερή Ανασύνθεση 2,63% των ψήφων.

Θριαμβευτής και ηττημένος θα ανέβουν μαζί στο βήμα μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος.

Στη σύντομη ομιλία του, ο Φώτης Κουβέλης συνεχάρη τον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι ξεκινά μια νέα εποχή για τον Συνασπισμό. «Από αύριο όλοι μαζί στους πολιτικούς αγώνες» δήλωσε ο μεγάλος χαμένος της εσωκομματικής αναμέτρησης.

Αμέσως μετά πήρε τον λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ευχαρίστησε τα μέλη του Συνασπισμού, αλλά και τον Φώτη Κουβέλη για το κλίμα «πολιτικού πολιτισμού» που επικράτησε στη μεταξύ τους αντιπαράθεση.

«Αυτή η εντολή είναι μια εντολή ενότητας, αισιοδοξίας και αγώνα» είπε.

Παράλληλα, ο νέος πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε ότι θα επιδιώξει τη σύνθεση των απόψεων αλλά και ότι θα προσπαθήσει να φανεί αντάξιος των υψηλών προσδοκιών του κόσμου της Αριστεράς.

«Θα προσπαθήσουμε να μεταφέρουμε αυτόν τον ενθουσιασμό και αυτήν την αισιοδοξία στην κοινωνία, στους κοινωνικούς χώρους, διότι η Αριστερά πρώτα και κύρια βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των κοινωνικών αγώνων» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τη σαρωτική νίκη θα ακολουθήσει η εσωκομματική αμφισβήτηση και η αποχώρηση μεγάλου τμήματος της ανανανεωτικής πτέρυγας το 2010.

Ωστόσο παρά τους κραδασμούς, στην πορεία ο ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα θα οδηγηθεί στην εκλογική εκτόξευση, και θα κατακτήσει την πρωτιά στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015.

Με πληροφορίες από sansimera, wikipedia

Φωτογραφίες ΑΠΕ, Eurokinissi

Διαβάστε επίσης:

Βουλή: Εξεταστική για «Λίστα Πέτσα – Δημοσκοπήσεις» και ΛΑΡΚΟ ανεβάζουν την πόλωση

Διάσημοι… αποκεφαλισμοί: Οι απολύσεις υπουργών που «έγραψαν ιστορία» (Photos)

Μητσοτάκης: «Η κυβέρνηση έχει μεταρρυθμιστική ορμή η οποία δεν θόλωσε ούτε κατά τη διάρκεια της πανδημίας»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 15:20