search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 22:24
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: Επιφυλασσόμαστε για τέταρτη δόση δήλωσε η Θεοδωρίδου – Την επόμενη εβδομάδα το Novavax στην Ελλάδα (videos)

14.02.2022 19:16
thoeodoridou-themistokleous87-new

Η μετάλλαξη Όμικρον και η ενδεχόμενη χορήγηση τέταρτης δόσης εμβολίου για τον κορωνοϊό βρέθηκαν στο επίκεντρο της  καθιερωμένης ενημέρωσης του υπουργείου υγείας για την πορεία της πανδημίας.

Η  πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου  αναφερόμενη στην μετάλλαξη Όμικρον τόνισε: «Ζούμε σε μία περίοδο που οι γνώσεις συνεχώς μεταβάλλονται. Η αυξημένη μεταδοτικότητα, η ανοσολογική διαφυγή και η αυξημένη δυνατότητα για επαναλοιμώξεις είναι τα χαρακτηριστικά της παραλλαγής Όμικρον. Ως επαναλοίμωξη ορίζεται η λοίμωξη που επιβεβαιώνεται με PCR και συμβαίνει τουλάχιστον τρεις μήνες μετά την πρώτη λοίμωξη», εξήγησε.

 Η κ. Θεοδωρίδου σημείωσε ότι και η φυσική νόσηση προστατεύει, αλλά δεν είναι ίδια για όλα τα άτομα γιατί υπάρχουν παράγοντες που επηρεάζουν, σύμφωνα με έρευνα για τη φυσική νόσηση. Όπως σημείωσε, η φυσική ανοσία από τα στελέχη Α, Β και Δ προσφέρει προστασία έναντι της Όμικρον κατά 90% ενώ η φυσική νόσηση με Όμικρον είναι στο 60%.

Στη συνέχεια, εξήγησε πως παραμένει η σύσταση για την τρίτη δόση, η οποία προσφέρει ισχυρή προστασία και διευρύνει την προστασία και έναντι άλλων παραλλαγών.

«Η στρατηγική χορήγησης αναμνηστικών δόσεων δεν ενδείκνυται. Απαιτείται η παραγωγή εμβολίων κατά άλλων μεταλλάξεων. Επιφυλασσόμαστε για την τέταρτη δόση και είναι για ειδικές περιπτώσεις όπως οι ανοσοκατασταλμένοι», επανέλαβε η κ. Θεοδωρίδου για την τέταρτη δόση.

Παράλληλα, σχετικά με την τέταρτη δόση, σύμφωνα με μελέτη από το Ισραήλ, υπογράμμισε πως διπλασιάζει την αντίσταση στη λοίμωξη με τη μετάλλαξη Όμικρον και τριπλασιάζει την προστασία από εισαγωγή σε νοσοκομείο.

Αναφερόμενη στα άτομα με καρκίνο, τα οποία, όπως σημείωσε, έχουν τριπλάσιο κίνδυνο στην περίπτωση που νοσήσουν με κορωνοϊό, είπε πως μελέτη που αφορά την ασφάλεια των εμβολίων MRNA έδειξε ότι οι παρενέργειες που είχαν όσοι καρκινοπαθείς υπό θεραπεία έκαναν το εμβόλιο, ήταν ανάλογες όλων των υπολοίπων ατόμων. Μια ήπια αντίδραση στο σημείο της ένεσης, μυαλγίες, κόπωση, κεφαλαλγία, ανέφερε και πρόσθεσε πως «δεν υπάρχει ιδιαίτερη παρενέργεια σε άτομα που βρίσκονται σε αντικαρκινική θεραπεία».

«Ο εμβολιασμός των εγκύων προστατεύει και την έγκυο και το παιδί με τη μεταφορά αντισωμάτων, σε μια περίοδο που είναι κρίσιμη, ιδιαίτερα με τις επαναλοιμώξεις», κατέληξε η κ. Θεοδωρίδου, παραθέτοντας στοιχεία έρευνας, σύμφωνα με τα οποία ανιχνεύθηκαν αντισώματα στο αίμα των νεογνών στην ηλικία των 2 και 6 μηνών σε ποσοστό 58% των εγκύων που είχαν εμβολιαστεί. Τα αντισώματα των εγκύων που είχαν νοσήσει ήταν στο 8%.

Σε ερώτηση που αφορούσε την έγκριση των εμβολίων στα παιδιά ηλικίας δύο έως πέντε ετών, είπε ότι ουσιαστικά έγινε ένα διάλειμμα από τους διεθνείς οργανισμούς και τον αμερικανικό οργανισμό τροφίμων και φαρμάκων FDA στο θέμα, έως ότου ολοκληρωθεί η μελέτη των εμβολίων για αυτές τις ηλικίες καθώς ακόμη δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τον εμβολιασμό των μικρών παιδιών και με την 3η δόση. «Δεν εγκρίνουν το εμβόλιο προτού έχουν ολοκληρωμένη τη μελέτη και με τις τρεις δόσεις» είπε χαρακτηριστικά η κ. Θεοδωρίδου.

Θεμιστοκλέους: Στην Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα το Novavax – Γιατί δεν άνοιξε η πλατφόρμα για ραντεβού

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους τόνισε ότι αναμένονται τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο 474.000 δόσεις του εμβολίου Novavax.

 Η πρώτη παράδοση αναμένεται την επόμενη εβδομάδα και αφορά σε 168.000 δόσεις.

Μάλιστα, ο κ. Θεμιστοκλέους εξήγησε ότι επειδή δεν υπάρχει ακόμη ακριβής ημερομηνία της επόμενης παραλαβής δεν έχει ανοίξει ακόμη η πλατφόρμα για ραντεβού. Μόλις επιβεβαιωθεί η ακριβής ημερομηνία παράδοσης των εμβολίων από την εταιρεία , θα ανοίξει η σχετική πλατφόρμα σημείωσε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Σε σχέση με τους εμβολιασμούς γενικά, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε πως «ξεπεράσαμε σήμερα τους 19.840.000 εμβολιασμούς στην Ελλάδα. Περισσότεροι από 7.815.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση. Αυτό αντιστοιχεί σε ποσοστό 74,4% του γενικού πληθυσμού και 84,1% του ενήλικου. Οι αντίστοιχοι μέσοι όροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 74,2% (γενικός πληθυσμός) και 85,2% (ενήλικος)».

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, 7.440.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε 70,8% του γενικού πληθυσμού και 80% του ενήλικου. Τα αντίστοιχα ποσοστά (μέσος όρος) στην ΕΕ είναι 70,7% του γενικού πληθυσμού και 81,9% του ενήλικου.

Δικαιούχοι της αναμνηστικής δόσης είναι 5.825.000, ποσοστό 77,8% των ολοκληρωμένων εμβολιασμών. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 5160.000 εμβολιασμοί, ποσοστό 88,5% επί των δικαιούχων, ενώ ακόμη 120.000 έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους (2,1%). Συνολικά, δηλαδή, ποσοστό 90,6%.

Από τα 4.800.000 πολιτών που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους επτά μήνες από τα διδοσικά και τρεις μήνες από το μονοδοσικό της Johnson & Johnson, εμβολιάστηκε με την αναμνηστική δόση ένα ποσοστό 93,2%, δηλαδή 4.473.000 πολίτες και μόνο ένα 6,8% δεν την έχει πραγματοποιήσει ακόμη.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε επίσης, ότι εντός των επόμενων ημερών θα ανακοινωθεί τι θα γίνει με τα πιστοποιητικά νόσησης όσων νόσησαν δεύτερη φορά.

Διαβάστε επίσης:

Συνάντηση Σακελλαροπούλου με τη νέα πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών

Μενίδι: Συνελήφθη ένας αστυνομικός και ένας ακόμα άνδρας για τον θάνατο του 44χρονου

«Βόμβα» από το ΣτΕ: «Ξεπαγώνουν» οι τριετίες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 22:23