search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:24
MENU CLOSE

Ουκρανία: Έκκληση Μπορέλ στη Ρωσία για απόσυρση των στρατευμάτων της

20.02.2022 12:54
Δυσοίωνος Μπορέλ για την Άγκυρα: «Χειροτερεύει η κατάσταση με την Τουρκία» - Media

Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Γιοζέπ Μπορέλ, με γραπτή δήλωσή του αργά τη νύχτα, απηύθυνε νέα έκκληση προς τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη μεθόριο με την Ουκρανία, να συμμετάσχει σε ουσιαστικό διάλογο, διπλωματία, να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να αποκλιμακώσει την ένταση.

Ο κ. Μπορέλ επαναλαμβάνει χαρακτηριστικά ότι «οποιαδήποτε περαιτέρω στρατιωτική επίθεση από τη Ρωσία κατά της Ουκρανίας θα έχει τεράστιες συνέπειες και σοβαρό κόστος ως απάντηση, συμπεριλαμβανομένων περιοριστικών μέτρων σε συντονισμό με τους εταίρους».

Η δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου εξ ονόματος της ΕΕ:

«Η μαζική συσσώρευση ενόπλων δυνάμεων από τη Ρωσία μέσα και γύρω από την Ουκρανία παραμένει εξαιρετικά ανησυχητική. Η ΕΕ προτρέπει τη Ρωσία να αποκλιμακώσει την κατάσταση με ουσιαστική απόσυρση στρατιωτικών δυνάμεων από περιοχές κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας.

Αυτή η κλιμάκωση επιδεινώνεται τώρα από την αύξηση των παραβιάσεων της εκεχειρίας κατά μήκος της γραμμής επαφής στην ανατολική Ουκρανία τις τελευταίες ημέρες.
Η ΕΕ καταδικάζει τη χρήση βαρέως οπλισμού και τον αδιάκριτο βομβαρδισμό περιοχών αμάχων, που συνιστούν σαφή παραβίαση των συμφωνιών του Μινσκ και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Επικροτούμε τη στάση της Ουκρανίας για αυτοσυγκράτηση ενόψει των συνεχιζόμενων προκλήσεων και των προσπαθειών για αποσταθεροποίηση.

Υποστηρίζουμε την πρόταση του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΟΑΣΕ για σύγκληση έκτακτης συνόδου της Τριμερούς Ομάδας Επαφής (TCG) προκειμένου να εκτονωθούν οι τρέχουσες εντάσεις και καλούμε όλους τους συμμετέχοντες στο TCG να συμμετάσχουν σε αυτή την τόσο αναγκαία προσπάθεια για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κατάστασης με διπλωματικό τρόπο.

Η ΕΕ ανησυχεί εξαιρετικά ότι τα σκηνοθετημένα γεγονότα, όπως σημειώθηκε πρόσφατα, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα για πιθανή στρατιωτική κλιμάκωση. Η ΕΕ είναι επίσης μάρτυρας εντατικοποίησης των προσπαθειών χειραγώγησης πληροφοριών για την υποστήριξη τέτοιων στόχων.

Σε αυτό το πλαίσιο, εκφράζουμε σθεναρά την υποστήριξή μας στην Ειδική Αποστολή Παρακολούθησης του ΟΑΣΕ, οι παρατηρητές της οποίας διαδραματίζουν βασικό ρόλο στις προσπάθειες αποκλιμάκωσης. Πρέπει να επιτραπεί σε αυτήν την αποστολή να εκτελέσει την πλήρη εντολή της χωρίς περιορισμούς στις δραστηριότητές της και την ελεύθερη κυκλοφορία προς όφελος και την ασφάλεια του λαού στην ανατολική Ουκρανία.

Η ΕΕ δεν βλέπει λόγους για ισχυρισμούς που προέρχονται από τις μη κυβερνητικές ελεγχόμενες περιοχές των περιοχών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ για πιθανή ουκρανική επίθεση. Η ΕΕ προτρέπει τη Ρωσία να συμμετάσχει σε ουσιαστικό διάλογο, διπλωματία, να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να αποκλιμακώσει.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, οποιαδήποτε περαιτέρω στρατιωτική επίθεση από τη Ρωσία κατά της Ουκρανίας θα έχει τεράστιες συνέπειες και σοβαρό κόστος ως απάντηση, συμπεριλαμβανομένων περιοριστικών μέτρων σε συντονισμό με τους εταίρους.

Η ΕΕ επαναλαμβάνει την ακλόνητη υποστήριξή της για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της».

Διαβάστε επίσης:

Πάτρα: Η μαρτυρία της δασκάλας της Τζωρτζίνας και τα ερωτήματα για το μοτίβο του θανάτου (Videos)

Euroferry Olympia: Περιπέτεια εν πλω για συνεργείο της ΕΡΤ – Γέμισε καπνούς το ταχύπλοο στο οποίο επέβαιναν (Video)

Βέλγιο: Μεγάλη περιπέτεια αλλά καλό τέλος για επισκέπτες θεματικού πάρκου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:21