search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 22:48
MENU CLOSE

Και ΜΜΕ κατά των Κολοσσών Δικτύωσης

21.02.2022 11:52
social-media

Σε πλήρη ανάπτυξη είναι η εκστρατεία για τον περιορισμό  της ασυδοσίας των κολοσσών τεχνολογίας από την αμερικανική κυβέρνηση.

Η – ιστορική- κίνηση γερουσιαστών Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων οι οποίοι έφεραν προς συζήτηση και ψήφιση  στο Κογκρέσο νομοσχέδιο για την αλλαγή- ενίσχυση  το αλγόριθμου  στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για την προστασία των χρηστών από την έκθεσή τους σε επιβλαβές περιεχόμενο, βρίσκει ένθερμους υποστηρικτές.

Αμέσως ένας όμιλος οργανισμών ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων ο πολύς News Corp του μεγιστάνα Ρούπερτ Μέρντοχ, το εξίσου ισχυρό από κάθε άποψη NPR (National Public Radio), με επιστολή στην αρμόδια επιτροπή  (Δικαιοσύνης) της Γερουσίας εξέφρασε την υποστήριξη του στα νομοσχέδια που στοχεύουν στις Big Tech,   Google, Amazon, Meta(Facebook), Apple, Microsoft (ή GAFAM όπως εν συντομία αποκαλούνται).

Η αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας δέχθηκε ισχυρές πιέσεις από συγκεκριμένα λόμπι για το νόμο των Έιμι Κλόμπουσαρ και Σίνθια Λάμις. Ωστόσο παρά τις πιέσεις, έστω και κομψές, τα δύο κόμματα εμφανίζονται αποφασισμένα.

Η Κλόμπουσαρ, πρόεδρος της Αντιμονπωλιακής Επιτροπής του Κογκρέσου, σημείωσε ότι ακόμα και μετά την ψηφοφορία είχε συνομιλίες με εκπροσώπους των Apple και της Google. «Πιθανότατα δεν θα τους αρέσει ποτέ αυτό το νομικό πλαίσιο», δήλωσε η γερουσιαστής η οποία εμφανίστηκε «ανοιχτή» σε αλλαγές, αλλά υπο προϋποθέσεις. «Δεν πρόκειται να φέρουμε έναν νόμο που δεν θα κάνει τίποτα», επισήμανε.

Πρόταση νόμου και για τα καταστήματα εφαρμογών

Παράλληλα ο συνασπισμός Digital Content Next (πρώην Online Publishers Association), μια μη κερδοσκοπική διεθνής εμπορική ένωση για τη βιομηχανία του περιεχομένου, στον οποίο συμμετέχουν οι «New York Times» και το ειδησεογραφικό Associated Press  απευθύνθηκαν στον πρόεδρο της Επιτροπής Δικαιοσύνης Ντίκ Νράρμπιν των Δημοκρατικών και τον γερουσιαστή Τσάκ Γκρέισλι τον κορυφαίο των Ρεπουμπλικάνων, εκφράζοντας την υποστήριξη τους στο σχέδιο νόμου που προωθεί τη διεύρυνση της αγοράς καταστημάτων ψηφιακών εφαρμογών– «χτύπημα» κατά του μονοπωλιακού χαρακτήρα της αγοράς όπως έχει διαμορφωθεί με την ύπαρξη καταστημάτων μόνον της Apple και της Alphabet’s- μητρική της Google.

Τα δύο νομοσχέδια ψηφίστηκαν από την επιτροπή τις τελευταίες εβδομάδες. Εγκρίθηκαν επίσης από την Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

«Οι πλατφόρμες θα πρέπει να μπορούν να προσαρμόζουν τις υπηρεσίες τους για να προστατεύουν τους καταναλωτές, να ελέγχουν την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και να αποτρέπουν τα κενά ασφαλείας. Ωστόσο, ορισμένες κυρίαρχες πλατφόρμες έχουν εκμεταλλευτεί την προνομιακή τους θέση ως ρυθμιστές- διαμορφωτές ενός αθέμιτου ανταγωνισμού που απλώνεται και σε άλλες αγορές», γράφουν στην επιστολή τους τα στελέχη της DCN, Τζέισον Κίντ και Κρις Πεντιγκο.

Ανησυχία για τους οργανισμούς ενημέρωσης

Παράλληλα εξέφρασαν την ανησυχία τους για δυνητική ενέργεια, μαζί με τους τεχνολογικούς κολοσσούς να συμπεριληφθούν και μεγάλες εκδοτικές επιχειρήσεις, ο αριθμός των οποίων είναι μικρός για την ώρα.

Άμεση ήταν η αντίδραση από τους «μεγάλους παίκτες». Η Apple, την οποία οι ρυθμιστές διατάξεις του νομοσχεδίου για τα καταστήματα εφαρμογών και το άνοιγμα της αντίστοιχης αγοράς  επηρεάζουν, ζήτησε να εξαιρεθεί από την πρόταση νόμου υποστηρίζοντας ότι εφαρμογές της όπως το «sideloading» (δηλαδή η μεταφορά αρχείων μεταξύ δύο συσκευών, όπως για παράδειγμα ενός κινητού και ενός υπολογιστή ή τάμπλετ) μέσω άλλης εφαρμογής εκτός Apple (του App store) θα σήμαινε ότι οι καταναλωτές «θα έχαναν την προστασία των προσωπικών δεδομένων και του ιδιωτικού βίου που προσφέρει η Apple».  

Η Google, στο μεταξύ, έπειτα από θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε σε εταιρείες (ακόμα και της Microsoft) και καταναλωτές με το 30% από κάθε συνδρομή, μείωσε στο μισό (15%) την προμήθεια στις συνδρομές εφαρμογών του Play Store.

Διαβάστε επίσης

Rolling Stone: Ένα τεύχος αφιερωμένο στις γυναίκες (Photo)

«Caroline: The Murder That Fooled the World» – Πώς ξεκίνησε η σκηνοθεσία του εγκλήματος στα Γλυκά Νερά (Photo | Video)

Survivor: Tα πάνω – κάτω φέρνει ο Acun – Oι προτάσεις σε πρώην και νυν (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 22:46