search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:13
MENU CLOSE

Εισβολή στην Ουκρανία: Αυτές είναι οι κυρώσεις που ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον

24.02.2022 19:39
boris-johnson-new (2)

Σε τηλεοπτικό μήνυμα προς το έθνος νωρίτερα την Πέμπτη, ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν «εξαπέλυσε πόλεμο στην ευρωπαϊκή μας ήπειρο» με ένα «αποκρουστικό και βάρβαρο εγχείρημα» στην Ουκρανία.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ένα «μαζικό» πακέτο κυρώσεων.

Ο Μπόρις Τζόνσον επέβαλε στη Ρωσία αυτό που ο ίδιος αποκάλεσε τη «μεγαλύτερη σειρά κυρώσεων που έχει επιβληθεί ποτέ οπουδήποτε από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου» – με πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένου του πρώην γαμπρού του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να μπαίνουν στο στόχαστρό του.

Η Ντάουνινγκ Στριτ επιβεβαίωσε ότι θα επιβληθούν κυρώσεις και σε άλλους ολιγάρχες που είναι ιδιαίτερα κοντά στο Κρεμλίνο, όπως είναι ο νεότερος δισεκατομμυριούχος της Ρωσίας και πρώην σύζυγος της κόρης του Βλαντιμίρ Πούτιν, Kirill Shamalov, αλλά και στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας PSB Petr Fradkov, στον αντιπρόεδρο της τράπεζας VTB Denis Bortnikov, στον γενικό διευθυντή της United Aircraft Corporation Yury Slyusar και στη Διευθύνουσα Σύμβουλο της Novikombank Georgieva Elena Aleksandrovna.

Ο βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχουν επίσης σχέδια να εισαχθεί νομοθεσία που θα περιορίσει το ποσό των καταθέσεων που θα μπορούν να διατηρούν οι Ρώσοι υπήκοοι σε τραπεζικούς λογαριασμούς του Ηνωμένου Βασιλείου και σε συνεργασία με τους συμμάχους G7 και ΝΑΤΟ να κλείσουν την πρόσβαση της Ρωσίας στο σύστημα πληρωμών SWIFT.

Τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ μόλις κατατεθούν στη Βουλή, κάτι που είναι πιθανό να συμβεί την επόμενη εβδομάδα.

Η Ντάουνινγκ Στριτ είπε ότι το σχέδιο δράσης της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου κατά της Ρωσίας αποτελείται από 10 στοιχεία:


• Πρόθεση επιβολή δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων σε όλες τις μεγάλες ρωσικές τράπεζες με άμεσο πάγωμα έναντι της VTB που έχει περιουσιακά στοιχεία συνολικού ύψους 154 δισ.

• Να εισαχθεί νομοθεσία την Τρίτη που θα απαγορεύει τη δυνατότητα όλων των ρωσικών εταιρειών να αντλούν χρηματοδότηση από τις αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου

• Να επιβάλει κυρώσεις κατά ιδιωτών, οντοτήτων και των θυγατρικών τους, στις οποίες περιλαμβάνεται η Rostec – η μεγαλύτερη αμυντική εταιρεία της Ρωσίας

• Να εξετάσει την επικείμενη απαγόρευση της δυνατότητας ορισμένων αεροσκαφών να προσγειώνονται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έτσι, η Βρετανία απαγόρευσε σήμερα στη ρωσική αεροπορική εταιρεία Aeroflot να εκτελεί δρομολόγια προς τη χώρα αυτή.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε την απαγόρευση στο κοινοβούλιο και η βρετανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας γνωστοποίησε ότι ανέστειλε την άδεια ξένου μεταφορέα της Aeroflot.

«Αυτό σημαίνει ότι δεν θα επιτρέπεται στην Aeroflot να εκτελεί πτήσεις προς τη Βρετανία μέχρι νεωτέρας», αναφέρει η βρετανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς δήλωσε ότι έχει υπογράψει περιορισμούς που θα απαγορεύουν όλες τις προγραμματισμένες πτήσεις ρωσικών αεροπορικών εταιρειών να εισέρχονται στον βρετανικό εναέριο χώρο.

• Άμεση αναστολή της χρήσης των αδειών εξαγωγής προς τη Ρωσία – για παράδειγμα ηλεκτρικά εξαρτήματα ή μέρη στρατιωτικών φορτηγών

• Να θεσπιστεί νομοθεσία «εντός των ημερών» που θα απαγορεύει ένα ευρύ φάσμα εξαγωγών υψηλής τεχνολογίας στη Ρωσία

• Να εξετάσει τη θέσπιση νομοθεσίας που θα περιορίζει το ποσό των καταθέσεων που θα μπορούν να διατηρούν οι Ρώσοι υπήκοοι σε τραπεζικούς λογαριασμούς του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι υπήκοοι Ρωσίας δεν θα μπορούν να διατηρούν καταθέσεις άνω των 50.000 λιρών στις βρετανικές τράπεζες, ανακοίνωσε σήμερα το Φόρεϊν Όφις, δίνοντας λεπτομέρειες σχετικά με το τελευταίο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

«Βάσει των νέων τραπεζικών περιορισμών, θα απαγορεύεται σε όλους τους Ρώσους να διατηρούν σημαντικές καταθέσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς στη Βρετανία», επισημαίνει το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών σε μια ανακοίνωση, με την οποία καθόρισε το όριο καταθέσεων.

• Να συνεργαστεί με τους συμμάχους της G7 και του ΝΑΤΟ για να κλείσει την πρόσβαση της Ρωσίας στο σύστημα πληρωμών SWIFT

• Να επεκταθεί το πλήρες φάσμα αυτών των μέτρων στη Λευκορωσία

• Να εξετάσει την υποβολή νομοσχεδίου για το οικονομικό έγκλημα με λήψη μέτρων κατά των Ρώσων που συγκεντρώνουν κεφάλαια στο Ηνωμένο Βασίλειο

Ο Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με τα βρετανικά Μέσα, κατηγόρησε τον Πούτιν ότι «επιτέθηκε σε μια φίλη χώρα χωρίς καμία πρόκληση και χωρίς αξιόπιστες δικαιολογίες».

«Αμέτρητοι πύραυλοι και βόμβες πέφτουν βροχή σε έναν εντελώς αθώο πληθυσμό», συνέχισε.

Ο κ. Τζόνσον είχε νωρίτερα τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρωθυπουργό της Νορβηγίας Jonas Store και τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Διαβάστε επίσης:

Εισβολή στην Ουκρανία: Αμερικανικά ελικόπτερα Απάτσι έφθασαν στη Λετονία (Video)

Εισβολή στην Ουκρανία: «Δεν ξέρω για πόσο ακόμη θα είμαι ζωντανός» λέει ο Ζελένσκι

Κρεμλίνο: Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε τους όρους παράδοσης της Ουκρανίας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:13