search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 18:22
MENU CLOSE

Εισβολή στην Ουκρανία: Ξεκίνησε η επίθεση στο περικυκλωμένο Κίεβο – Κατάρριψη αεροσκάφους σε πολυκατοικία (Videos)

25.02.2022 06:52
Ukraine crisis_new

Σε πλήρη εξέλιξη για δεύτερο 24ωρο είναι οι ρωσικές πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Πλέον στο επίκεντρο βρίσκεται το Κίεβο, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται μια ανάσα από την  ουκρανική πρωτεύουσα, την οποία και έχουν περικυκλώσει στην προσπάθειά τους να την καταλάβουν.

Όπως μεταδίδουν, το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, το πρακτορείο ειδήσεων Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο, στο κέντρο του Κιέβου ακούστηκαν τουλάχιστον δύο ισχυρές εκρήξεις.

«Τα πλήγματα εναντίον του Κιέβου με πυραύλους Κρουζ ή βαλλιστικούς ξανάρχισαν. Άκουσα δύο ισχυρές εκρήξεις», ανέφερε μέσω Telegram ο Αντόν Γκεραστσένκο, ο ουκρανός υφυπουργός Εσωτερικών.

Λίγο αργότερα ανέφερε πως οι εκρήξεις οφείλονταν στην αντιαεροπορική άμυνα, που άνοιξε πυρ εναντίον του ρωσικού αεροσκάφους.

Εκρήξεις ακούστηκαν στο Κίεβο και την πρώτη ημέρα της επίθεσης, όταν, κατά ουκρανούς αξιωματούχους, επλήγη με πυραύλους Κρουζ στρατιωτική βάση στην πόλη Μπρόβαρι, κοντά στην πρωτεύουσα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι άνθρωποι.

Την επίθεση στο Κίεβο επιβεβαιώνει και η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Άννα Μαλάρ.

«Οι πρώτες μέρες είναι οι πιο δύσκολες γιατί αυτή τη στιγμή ο εχθρός είτε θα νιώσει το πλεονέκτημα είτε θα διαλυθεί σωματικά και ψυχικά. Ο ρωσικός στρατός έχει ήδη αισθανθεί τη δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας. Αλλά είναι σημαντικό η αντίσταση να γίνει από όλους», αναφέρει σε μήνυμά της στο facebook.

Κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους

Σύμφωνα με τον ουκρανό υφυπουργό Εσωτερικών Αντόν Γκεραστσένκο, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ρωσικό αεροσκάφος στο Κίεβο, το οποίο κατέπεσε σε εννιαώροφη πολυκατοικία προκαλώντας πυρκαγιά.

Δεν είναι σαφές εάν επρόκειτο για μαχητικό ή τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV).

Μέχρις στιγμής δεν έχει γίνει αναφορά για θύματα.

Η Ρωσία εξαπέλυσε επίθεση στην Ουκρανία χθες Πέμπτη, με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να δηλώνει τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ότι 137 ουκρανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και εκατοντάδες άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Παράλληλα, η ουκρανική συνοριοφυλακή ανέφερε πως βομβαρδίστηκε με πύραυλο θέση της στη νοτιοανατολική περιφέρεια Ζαπορίζια και ότι υπάρχουν νεκροί και τραυματίες.

Η περιφέρεια αυτή δεν έχει χερσαία σύνορα με τη Ρωσία, αλλά βρέχεται από την Αζοφική Θάλασσα.

Την πρώτη ημέρα της εισβολής, το στρατιωτικό αεροδρόμιο Αντόνοφ στην Γκοστομέλ, επί θύραις του Κιέβου, δέχθηκε επίθεση από ρωσικές δυνάμεις που μεταφέρθηκαν εκεί με ελικόπτερα, σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, που διαβεβαίωσαν ότι η έφοδος αποκρούστηκε.

Ζελένσκι: «Να συζητήσουμε τους όρους της Ρωσίας»

Την ίδια ώρα, με μήνυμά του ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε πως η χώρα του έχει «αφεθεί μόνη» αντιμέτωπη με τον ρωσικό στρατό.

Ο Ζελένσκι εξέφρασε την πρόθεσή του να μιλήσει με τη Ρωσία, ακόμη και με τους όρους που θέτει ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε νέο βιντεοσκοπημένο μήνυμα προς τον ουκρανικό λαό.

«Τους ρωτάω, “είστε μαζί μας”; Λένε ότι είναι μαζί μας, αλλά δεν είναι έτοιμοι να μας πάρουν στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ. Όλοι τους φοβούνται» πρόσθεσε.

«Εμείς δεν φοβόμαστε όμως» υποστήριξε, τονίζοντας πως θα υπερασπιστεί τη χώρα του.

Ο Ζελένσκι, δε, εξέφρασε την πρόθεσή του να παραμείνει στο Κίεβο παρά το γεγονός πως ο ρωσικός στρατός βρίσκεται μια ανάσα πριν εισβάλει στην πόλη.

«Θα παραμείνω στην κυβερνητική κατοικία στο Κίεβο μαζί με άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, ο εχθρός έχει θέσει εμένα ως υπ’ αριθμό ένα στόχο και την οικογένειά μου ως υπ’ αριθμό 2», τόνισε.

Νέες κυρώσεις από ΗΠΑ και ΕΕ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σε νέες του δηλώσεις είπε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν φέρει την πλήρη ευθύνη για την επίθεση στην Ουκρανία και είπε ότι η Ρωσία θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες.

«Ο Πούτιν είναι ο επιτιθέμενος. Ο Πούτιν επέλεξε αυτόν τον πόλεμο. Και τώρα αυτός και η χώρα του θα υποστούν τις συνέπειες», είπε ο Μπάιντεν σε δηλώσεις του στον Λευκό Οίκο. «Ο Πούτιν θα είναι παρίας στη διεθνή σκηνή», πρόσθεσε.

Τέλος, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ενέκριναν μέσα σε λίγα λεπτά νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας κατά τη διάρκεια της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε σε περαιτέρω περιοριστικά μέτρα που θα έχουν τεράστιες και σοβαρές συνέπειες στη Ρωσία για τη δράση της, σε στενό συντονισμό με τους εταίρους και τους συμμάχους, αναφέρουν τα συμπεράσματα της έκτακτης Συνόδου Κορυφής.

«Αυτές οι κυρώσεις καλύπτουν τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών, αγαθά διπλής χρήσης, καθώς και τον έλεγχο των εξαγωγών και τη χρηματοδότηση των εξαγωγών, την πολιτική θεωρήσεων, πρόσθετους καταλόγους Ρώσων και νέα κριτήρια καταχώρισης» τονίζεται.

Διαβάστε επίσης:

Σολτς: «Ο Πούτιν δεν θα κερδίσει τον πόλεμο, αλλά η Γερμανία και το ΝΑΤΟ δεν θα παρέμβουν στρατιωτικά στη διένεξη»(video)

Εισβολή στην Ουκρανία: Αυτές είναι οι κυρώσεις που ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον

Ξανά θετικός στον κορωνοϊό ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 18:20