search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 12:02
MENU CLOSE

Εισβολή στην Ουκρανία: «Θα συνεχίσουμε μέχρι να πετύχουμε τους στόχους μας» λέει η Ρωσία – «Εγκλήματα πολέμου» καταγγέλλει το Κιεβο

01.03.2022 13:41
ukraine_new1322

Ανυποχώρητη η Ρωσία, διαμηνύει ότι δεν πτοείται από τις κυρώσεις και θα συνεχίσει την εισβολή στην Ουκρανία, μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι της.

Την ίδια ώρα, για εγκλήματα πολέμου και κρατική τρομοκρατία της Ρωσίας κάνει λόγο ο Ζελένσκι, αναφέροντας πως βομβαρδίζονται αδιάκριτα πόλεις δημιουργώντας τεράστιες καταστροφές σε βασικές υποδομές.

«Θα συνεχίσουμε μέχρι να πετύχουμε τους στόχους μας»

Η Ρωσία θα συνεχίσει τη στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία έως ότου πετύχει τους στόχους της, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο Σόιγκου δήλωσε ότι ο βασικός στόχος της Μόσχας είναι να προστατευθεί από τις απειλές που δημιουργούνται από τη Δύση και είπε ότι η Ρωσία δεν καταλαμβάνει ουκρανικό έδαφος.

«Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα συνεχίσουν την ειδική στρατιωτική επιχείρηση έως ότου επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν καθοριστεί», δήλωσε ο Σόιγκου, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που μεταδόθηκαν τηλεοπτικά.

ΝΑΤΟ: Σταματήστε τον πόλεμο

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ζήτησε σήμερα από τη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και να αποσύρει τις δυνάμεις της από εκεί, ενώ πρόσθεσε ότι η Συμμαχία δεν θα στείλει στρατεύματα ή μαχητικά αεροσκάφη για να στηρίξει το Κίεβο καθώς δεν θέλει να γίνει μέρος της σύρραξης.

«Ο (Ρώσος) πρόεδρος (Βλαντίμιρ) Πούτιν έκανε θρύψαλα την ειρήνη στην Ευρώπη» και η «Συμμαχία καταδικάζει τη βίαιη και αδικαιολόγητη εισβολή στην Ουκρανία», επεσήμανε ο Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην πολωνική αεροπορική βάση Λασκ συνοδεία του Πολωνού προέδρου Αντρέι Ντούντα.

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας κατηγόρησε τη Λευκορωσία ότι βοήθησε τη Ρωσία στην εισβολή.

«Το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική συμμαχία, δεν επιζητεί τη σύγκρουση με τη Ρωσία. Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει αμέσως τον πόλεμο, να αποσύρει όλες τις δυνάμεις της από την Ουκρανία και να δεσμευθεί καλή τη πίστει στις διπλωματικές προσπάθειες», πρόσθεσε.

«Η Ρωσία δεν θα υποχωρήσει στις κυρώσεις – Δεν χρησιμοποιήσαμε βόμβες διασποράς»

Οι δυτικές κυρώσεις δεν θα κάνουν ποτέ την Ρωσία να αλλάξει την θέση της στην Ουκρανία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι αν και απευθείας «διαπραγματεύσεις» έχουν ξεκινήσει ανάμεσα στην Μόσχα και το Κίεβο, δεν υπάρχουν σχέδια για συνομιλίες μεταξύ των προέδρων των δύο χωρών, ενώ δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να γίνει αποτίμηση των «συνομιλιών» αυτών.

Ο Πεσκόφ απέρριψε ως «ψευδείς» τις κατηγορίες για ρωσικά πλήγματα κατά αμάχων στην Ουκρανία και για την χρήση βομβών διασποράς και θερμοβαρικών βομβών.

Αρνήθηκε να κάνει εκτίμηση για την στρατιωτική κατάσταση επί του πεδίου κατά την έκτη ημέρα της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας και αρνήθηκε να σχολιάσει αν το Κρεμλίνο όντως θεωρεί ότι το Κίεβο τελεί υπό τον έλεγχο ναζί.

Ζελένσκι: Έγκλημα πολέμου

Οι επιθέσεις του πυροβολικού της Ρωσίας στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, την Χαρκίβ (Χάρκοβο), συνιστά κρατική τρομοκρατία, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να την αναγνωρίσει ως τέτοια.

“Η τρομοκρατία έχει στόχο να μας λυγίσει, να λυγίσει την αντίστασή μας”, δηλώνει σε βίντεο με διάγγελμά του, το οποίο αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο οποίο περιγράφει το Κίεβο και την Χαρκίβ ως τους κύριους στόχους της Ρωσίας.

Είναι “έγκλημα πολέμου”, υπογράμμισε αναφερόμενος στον βομβαρδισμό της Χαρκίβ από τις ρωσικές δυνάμεις.

«Βομβαρδίζουν αδιακρίτως»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα, δήλωσε στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό – που πραγματοποιείται σήμερα στη Γενεύη – ότι η Ρωσία έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου με τους “αδιάκριτους βομβαρδισμούς” πόλεων, όπως το Χάρκοβο, και ζήτησε να διεξαχθεί ειδική συνεδρίαση για να συζητηθεί η ρωσική επιθετικότητα και τα όπλα μαζικής καταστροφής.

“Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τον βομβαρδισμό με πυραύλους κτιρίων κατοικιών, νηπιαγωγείων, ορφανοτροφείων, νοσοκομείων και οχημάτων παροχής βοήθειας, πολιτικών λεωφορείων ούτε και τους εκατομμύρια πρόσφυγες που φεύγουν για να γλιτώσουν από τα ρωσικά πυρά”, τόνισε ο Κουλέμπα.

Ο Ουκρανός πρεσβευτής από την πλευρά του δήλωσε στη Διάσκεψη ότι το Κίεβο έχει ζητήσει να πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση “για την απειλή στην παγκόσμια ειρήνη και την ασφάλεια που προέρχεται από τη ρωσική επιθετικοτητα εναντίον της Ουκρανίας, περιλαμβανομένου του ζητήματος των όπλων μαζικής καταστροφής”.

Τουλάχιστον δέκα νεκροί στο Χάρκοβο

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 35 ακόμη τραυματίστηκαν σήμερα από τα πλήγματα των ρωσικών δυνάμεων με ρουκέτες εναντίον του κέντρου της Χαρκίβ, δήλωσε ο Αντόν Χεραστσένκο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τα ερείπια καθαρίζονται και θα υπάρξουν και άλλα θύματα και τραυματίες, πρόσθεσε.

ΟΗΕ: Νεκροί 136 άμαχοι

Τουλάχιστον 136 άμαχοι έχουν σκοτωθεί, μεταξύ των οποίων 13 παιδιά, και 400 τραυματιστεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε σήμερα υπηρεσία του ΟΗΕ.

“Ο πραγματικός απολογισμός είναι πιθανόν να είναι πολύ υψηλότερος”, σημείωσε η Λιζ Θρόσελ, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (OHCHR) σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, προσθέτοντας ότι 253 από τις απώλειες μεταξύ αμάχων καταγράφηκαν στις περιοχές Ντονέτσκ και Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (WFP) των Ηνωμένων Εθνών ενισχύει τις δραστηριότητες στην Ουκρανία ώστε να μπορέσει να υποστηρίξει έως και 3,1 εκατομμύρια ανθρώπους, δήλωσε παράλληλα ο εκπρόσωπoς του WFP Τόμσον Φίρι, προσθέτοντας: “Τα αποθέματα τροφίμων εξαντλούνται”.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία – Λαβρόφ: «Δεν ανεχόμαστε πυρηνικά στην Ευρώπη και βάσεις σε πρώην σοβιετικές χώρες»

Η Πολωνία θα συζητήσει την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ με την πρόεδρο της Κομισιόν

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η στιγμή που ανατινάζεται κυβερνητικό κτίριο στο Χάρκοβο – Συγκλονιστικό βίντεο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 12:01