search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 17:55
MENU CLOSE

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 8,3% η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας για το 2021

04.03.2022 15:51
ypoik-new-0123

Άλμα της τάξης του 8,3% σημείωσε η ανάπτυξη για το σύνολο του 2021, φτάνοντας τα 181 δισ. ευρώ (από 167 δισ.), σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ).

Βάσει των στοιχείων, σημειώθηκε άνοδος των εξαγωγών κατά 21,9%, των εισαγωγών κατά 16,1%, της κατανάλωσης κατά 6,8% και των επενδύσεων κατά 9,3%.

Ουσιαστικά, τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ήρθαν σχεδόν να επιβεβαιώσουν τις πρόσφατες χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν( 8,5%) και σε κάθε περίπτωση είναι 1,4 ποσοστιαίες μονάδες από 6,9% που εκτιμούσε το υπουργείο Οικονομικών.

Αυτό συνεπάγεται ότι δημιουργήθηκε ένα χώρος λίγο πάνω από τα 2 δισ. ευρώ σε σχέση με τις προβλέψεις. Η συγκεκριμένη εικόνα δημιουργεί μια αχτίδα αισιοδοξίας στο υπουργείο Οικονομικών, παρά το γεγονός ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα για όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες, όπως και για την ελληνική.

Η «χώρος» αυτός είναι άγνωστο πως θα χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση και τι θα αποφασίσει εν τέλει για το ύψος και τον χρόνο καταβολής ενός έκτακτου επιδόματος για τα ευάλωτα νοικοκυριά, τα οποία πλήττονται σφοδρά από την ακρίβεια.

Όμως η κεντρική φιλοσοφία – εξαιτίας των δυσμενών σεναρίων-είναι να «μοιράζεται» πίσω στην κοινωνία ότι προκύπτει από την μεγαλύτερη ανάπτυξη, και στην προκειμένη φάση να στηριχθούν στοχευμένα τα ευάλωτα νοικοκυριά και οι πολίτες που πλήττονται περισσότερο από την ενεργειακή κρίση.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Γονατίζει η τουριστική βιομηχανία στη βόρεια Ελλάδα, εξαιτίας των πολεμικών ιαχών

ΟΠΕΚΑ – Επίδομα παιδιού: Ανοιχτή για νέες αιτήσεις η πλατφόρμα – Πότε θα πληρωθεί η 1η δόση

Ακρίβεια: Στη Βουλή η τροπολογία για το πλαφόν στο κέρδος για καύσιμα και άλλα προϊόντα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 17:47