search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 07:09
MENU CLOSE

Βενζίνη: Άγγιξε την τιμή-ρεκόρ των 2,5 ευρώ σε νησιωτικές περιοχές (Photos)

10.03.2022 11:48
benzini new

Εκτινάσσεται κάθε μέρα η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης σε ποσά που θεωρούνταν απίστευτα πριν από λίγο καιρό.

Σε νησιωτικές περιοχές της χώρας η μέση τιμή της αμόλυβδης έχει αγγίξει ήδη τα 2,5 ευρώ το λίτρο.

Αλλά και σε πρατήρια της Αθήνας η άνοδος της τιμής δεν έχει σταματημό. Εκπληκτοι οι οδηγοί βλέπουν καθημερινά τις τιμές να ανεβαίνουν συνεχώς. Και όχι μονο στην αμολυβδη.

Στο 1,836 έφτασε η τιμή του ντίζελ κίνησης και στο 1,486 η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, από 1,306 και 0,949 ευρώ το λίτρο αντίστοιχα πέρυσι τον Μάρτιο.

Η αποκλιμάκωση της τιμής του μπρεντ στη διεθνή αγορά χθες κατά 11,5% στα 113,18 δολάρια το βαρέλι δεν θα επηρεάσει άμεσα τις τιμές λιανικής στην εγχώρια αγορά στις οποίες μεταφέρονται οι διακυμάνσεις της τιμής του πετρελαίου και των προϊόντων στη διεθνή αγορά με τρεις ημέρες καθυστέρηση, λόγω του ετεροχρονισμού τιμολόγησης.

Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές των καυσίμων κίνησης και θέρμανσης θα αυξηθούν κάποια λεπτά ακόμη πριν αρχίσουν να υποχωρούν, ενώ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει εάν η αποκλιμάκωση θα σταθεροποιηθεί το επόμενο διάστημα, όπως αναφέρει η Καθημερινή.

Οι εξελίξεις στη διεθνή αγορά πετρελαίου έχουν ανατρέψει τα θετικά δεδομένα του πρώτου διμήνου

Πρατηριούχοι: Μειώστε τους φόρους

Σε αυτές τις συνθήκες, ο κλάδος των πρατηρίων διά της ΠΟΠΕΚ επαναφέρει το αίτημα για μείωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα καύσιμα κίνησης που είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη και αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο ποσοστό της τελικής τιμής που πληρώνει ο καταναλωτής.

Ωστόσο, πρόκειται για μια εξαιρετικά ακριβή φοροελάφρυνση, η οποία θα κοστίσει πολλά δισεκατομμύρια ευρώ στα κρατικά ταμεία, όπως αναφέρει η κυβέρνηση.

Με τη βάση τις σημερινές τιμές, οι φόροι σε κάθε λίτρο βενζίνης αντιστοιχούν φόροι 1,0703 ευρώ και τέλη 0,0157, δηλαδή πάνω από το 56% της τιμής.

Συγκεκριμένα, με βάση τον προϋπολογισμό του 2022, από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στη βενζίνη εκτιμάται ότι θα εισρεύσουν φέτος στα κρατικά ταμεία περίπου 2,1 δις ευρώ, ενώ από τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης επιπλέον 359 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να αναφερθεί ωστόσο ότι τετοιου είδους αποφάσεις έλαβαν η Κύπρος και η Πορτογαλία που ανακοίνωσαν τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.

Διαβάστε επίσης

Πετρέλαιο: Απότομη βουτιά στα 112 δολ. το βαρέλι – Οι λόγοι της αποκλιμάκωσης

Χρηματιστήριο: Με εντυπωσιακό «rebound» 4,22%, «έσβησε» τις χθεσινές απώλειες

Ρεύμα: Ακριβαίνει κι άλλο παρά την πτώση του φυσικού αερίου – Ψηλά οι λιγνίτες στο μείγμα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 07:05