search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 00:43
MENU CLOSE

Κρατική επιδότηση στεγαστικών

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2220
10-03-2022
13.03.2022 06:00
akinita-athina-new

Σε κρατική επιδότηση της δόσης του στεγαστικού δανείου των ευάλωτων οφειλετών με το ποσό των 70 έως 210 ευρώ μηνιαίως, ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού, αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών. Αποδέκτες της επιδότησης θα είναι τα νοικοκυριά με συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια, που κινδυνεύουν να τους πάρουν τα σπίτια οι τράπεζες.

Η διάρκεια του προγράμματος θα είναι 15 μήνες και θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση το προσεχές διάστημα. Το βασικό όφελος για τους ευάλωτους οφειλέτες είναι η αποφυγή μέτρων των πιστωτών (π.χ. κατασχέσεις, πλειστηριασμοί και εξώσεις).

Η επιδότηση δίδεται επειδή δεν έχει συσταθεί ακόμα ο φορέας στον οποίο θα περιέρχονται τα σπίτια των οφειλετών των τραπεζών, ο οποίος θα τους τα ενοικιάζει για 12 χρόνια και μετά οι οφειλέτες θα έχουν τη δυνατότητα να τα αγοράσουν ξανά.

Επιλέξιμοι είναι οφειλέτες που πληρούν τα εισοδηματικά, περιουσιακά και λοιπά κριτήρια που θεσπίστηκαν και ισχύουν στο προνοιακό πρόγραμμα «Επίδομα Στέγασης» (ΚΥΑ 71670, ΦΕΚ 4500/Β/29-09-2021), σύμφωνα με τα οποία:

● Το συνολικό εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού και έως του ποσού των 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

● Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ.

Επιπλέον, εφαρμόζεται το περιουσιακό όριο αναφορικά με καταθέσεις, ομόλογα, μετοχές κ.λπ., το οποίο ισχύει για το «Επίδομα Στέγασης».

Απαραίτητη η έκδοση βεβαίωσης ευάλωτου

Τα εν λόγω κριτήρια ελέγχονται και διασταυρώνονται κατά την έκδοση βεβαίωσης ευάλωτου, η οποία είναι απαραίτητη για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα και εκδίδεται από ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, που αναπτύσσεται από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα είναι φιλική στους χρήστες, καταργώντας την ανάγκη για χειροκίνητη συγκέντρωση δικαιολογητικών κατά την υποβολή της αίτησης και μειώνοντας σημαντικά τη γραφειοκρατία. Επιπρόσθετα, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα διενεργούνται αυτοματοποιημένοι έλεγχοι και διασταυρώσεις, με σκοπό την πρόληψη και τον αποκλεισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Με τη λήξη του προγράμματος αυτού, οι ευάλωτοι οφειλέτες, οι οποίοι θα αδυνατούν να εξυπηρετήσουν μια μακροχρόνια και βιώσιμη ρύθμιση, θα πρέπει να απευθυνθούν στον ειδικό Φορέα του Νόμου 4738/2020 για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας. Ο εν λόγω φορέας θα αποκτά την πρώτη κατοικία των συγκεκριμένων ευάλωτων οφειλετών και ακολούθως θα τους την επαναμισθώνει για 12 έτη.

Το κράτος θα παρέχει μηνιαίο επίδομα στέγασης, με σκοπό τη στήριξή τους στην υποχρέωση πληρωμής μισθώματος. Στο τέλος της 12ετίας, οι οφειλέτες θα έχουν το αποκλειστικό πρώτο προνόμιο για την επαναγορά της κατοικίας, εφόσον έχουν ανακάμψει οικονομικά.

Όριο στις ανατιμήσεις για να καταπολεμηθεί η αισχροκέρδεια

Πλαφόν βάζει η κυβέρνηση στις ανατιμήσεις με σχετική τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή. Με τη ρύθμιση αυτή θα απαγορεύεται η αποκόμιση κέρδους από την πώληση οποιασδήποτε υπηρεσίας ή προϊόντος με τιμή μεγαλύτερη από αυτή που υπήρχε την 1η Σεπτεμβρίου του 2021. Η τροπολογία ουσιαστικά επιτρέπει μεν τις ανατιμήσεις, αλλά απαγορεύει τις «αθέμιτες» ανατιμήσεις, προκειμένου κάποιος να βγάλει περισσότερο κέρδος, εκμεταλλευόμενος τη συγκυρία.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι, σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράβαση, το πρόστιμο ξεκινά από τα 5.000 ευρώ και δύναται να φτάσει ώς το 1 εκατομμύριο ευρώ!

Επίσης, θα επιβάλλεται σε βάρος του ελεγχόμενου προσώπου πρόστιμο έως 50.000 ευρώ εάν αυτό αποκρύψει, παραποιήσει ή δεν προσκομίσει τα στοιχεία που ζητούνται από τις αρμόδιες αρχές ή παρεμποδίσει με οποιονδήποτε τρόπο την άσκηση ελεγκτικών αρμοδιοτήτων.

Διαβάστε επίσης:

ΟΠΕΚΑ – Επίδομα παιδιού: Κλείνει η πλατφόρμα για αιτήσεις – Πότε θα δοθεί η 1η δόση

ΟΑΕΔ: Νέο επίδομα 300 ευρώ για τους μακροχρόνια άνεργους

Χρηματιστήριο: Επιστροφή στο «ξύλο» μετά τη χθεσινή… παρένθεση: Ισχυρή πτώση 2,37%

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 00:40