search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 20:49
MENU CLOSE

ΗΠΑ: Πώς διευκολύνουν το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος – Τι συμβαίνει με τις κυρώσεις στους Ρώσους ολιγάρχες

15.03.2022 15:44
money_new

Στο West Village της Νέας Υόρκης υπάρχει μία έπαυλη που η αξία της εκτιμάται στα 14 εκατομμύρια δολάρια. Χρόνια τώρα όλοι λένε πως ανήκει στον Ρώσο ολιγάρχη Όλεγκ Ντερίπασκα.

Εναντίον του οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις από το 2018, για την ανάμειξη που πιστεύεται πως είχε η Ρωσία στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016. Η εκπρόσωπος του Ντερίπασκα διαβεβαίωσε τους New York Times ότι το ακίνητο ανήκει σε κάποιον συγγενή του κροίσου. ΤοFBI έκανε έρευνα στο ακίνητο πέρυσι και εντόπισε στοιχεία που δείχνουν πως ανήκει σε μία εταιρία, που πιθανότατα λειτουργεί ως κέλυφος για την συγκάλυψη του πραγματικού ιδιοκτήτη.

Πρόκειται για μία από τις πολλές περιπτώσεις, που δείχνουν πόσο δύσκολη είναι η εξακρίβωση των πραγματικών ιδιοκτητών ακινήτων, αεροσκαφών, πολυτελών σκαφών, χρυσαφικών και άλλων σημαντικών περιουσιακών στοιχείων.

Επίδειξη πλούτου εκ του ασφαλούς

Αρέσκονται οι κροίσοι να επιδεικνύουν τον πλούτο τους, αλλά φροντίζουν να καλύπτουν επιμελώς τα ίχνη τους για να αποφύγουν την φορολόγηση, ή άλλες περιπέτειες – όπως οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν με αφορμή την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία. Η συγκάλυψη γίνεται με εταιρίες-κελύφη που εδρεύουν σε φορολογικούς παραδείσους, ή ακόμα και σε χώρες υπεράνω πάσης υποψίας, όπου όμως έχει περισσότερη σημασία η συγκέντρωση του πλούτου, παρά το «πόθεν έσχες».

Την ώρα που η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν προσπαθεί να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία των Ρώσων ολιγαρχών, σφίγγοντας τον κλοιό γύρω από το στενό περιβάλλον του Πούτιν, εγείρεται η απορία τι έχουν κάνει μέχρι τώρα οι ΗΠΑ για να αρθεί το πέπλο μυστικότητας που σκεπάζει το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και εξυπηρετεί τους κροίσους.

Η έπαυλη που η αξία της εκτιμάται στα 14 εκατομμύρια δολάρια και ανήκει στον Ρώσο ολιγάρχη Όλεγκ Ντερίπασκα.

Boston Globe προς Λευκό Οίκο: Follow the money

Δεν θα έπρεπε να γίνει ένας πόλεμος για να καθαρίσουμε το χρηματοπιστωτικό σύστημα στις ΗΠΑ, γράφει η Boston Globe σε κύριο άρθρο της, στο οποίο τονίζει ότι μπορεί στα λόγια να παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία των ανθρώπων του Πούτιν, αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική: πολλά περιουσιακά στοιχεία των ολιγαρχών δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν. Κι αυτό μπορεί να προκαλεί έκπληξη, καθώς οι ολιγάρχες επιδεικνύουν τον πλούτο τους με πολυτελείς βίλες, γιοτ και αεροπλάνα, αλλά το ιδιοκτησιακό καθεστώς όλων αυτών κρύβεται από έναν ιστό εταιριών. Αυτές οι εταιρίες – κελύφη δυσχεραίνουν την προσπάθεια των αρχών να … «ακολουθήσουν το χρήμα» και έτσι κάποιες φορές είναι σχεδόν αδύνατο να στοιχειοθετηθεί η σύνδεση ενός περιουσιακού στοιχείου με συγκεκριμένο πρόσωπο. Άρα, οι κυρώσεις μπορεί να είναι και … άλλα λόγια ν΄ αγαπιόμαστε…

Επιπλέον, με αυτές τις εταιρίες- κελύφη διευκολύνεται το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και η διαφθορά. Μπορεί ο πρόεδρος Μπάιντεν να κατακεραυνώνει το ρωσικό καθεστώς ως «κλεπτοκρατία», αλλά το θέμα είναι πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους μέχρι τώρα δεν έκαναν τίποτα.

Το πρόγραμμα KleptoCapture

 Με αφορμή την ρωσική εισβολή και την απόφαση να δημιουργηθεί ένας ασφυκτικός κλοιός γύρω από τον Πούτιν το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλία για να ξεσκεπάσει τους πραγματικούς ιδιοκτήτες περιουσιακών στοιχείων με τεράστιες αξίες, στο πλαίσιο του προγράμματος «KleptoCapture», σε συνεργασία με τον Καναδά, τη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Γαλλία, την Γερμανία, την Ιταλία και την Βρετανία. Είναι ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση.

Γιατί όμως στο στόχαστρο μπαίνουν μόνον οι Ρώσοι ολιγάρχες;

«Το ιδεατό θα ήταν το πρόγραμμα «KleptoCapture» σε συνδυασμό με τη νομοθεσία και άλλα ομοσπονδιακά προγράμματα να οδηγήσουν στην εκκαθάριση του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος από το σκοτεινό χρήμα, μέρος του οποίου κατέχεται νομίμως», γράφει η Boston Globe.

Τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό είναι τεράστια και προκαλούν σοκ.  Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι η Ρωσία, περισσότερο από κάθε άλλη χώρα, έχει κρύψει «σκοτεινό χρήμα» σε διάφορα μέρη του κόσμου, που ανέρχεται περίπου σε ένα τρισεκατομμύριο δολάρια. Το ένα τέταρτο από αυτό το χρήμα, λένε οι Αμερικανοί, ελέγχεται από το Βλαντίμιρ Πούτιν και τον στενό κύκλο του.

Φορολογικός και διακριτικός παράδεισος οι ΗΠΑ

Εκείνο που προκαλεί απορίες είναι πως στις ΗΠΑ υπάρχει και λειτουργεί ένα χαλαρό χρηματοπιστωτικό σύστημα που έχει επιτρέψει στους ξένους ολιγάρχες να βρίσκουν ασφαλές καταφύγιο.  Οι ΗΠΑ εξάλλου είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο ως προς την εξασφάλιση του απορρήτου των χρηματοπιστωτικών κινήσεων, μετά την Ελβετία και ακολουθούν τα Νησιά Κάιμαν. Με άλλα λόγια, οι ΗΠΑ είναι ένας φορολογικός παράδεισος για τους κροίσους, αφού τους εξασφαλίζει την διακριτικότητα που θέλουν και προνομιακό φορολογικό καθεστώς.

Τα Pandora Parers και όσα δεν έγιναν

Τον περασμένο χρόνο από την διαρροή που έγινε γνωστή ως Pandora Papers μάθαμε ότι πολλοί ηγέτες κρατών όπου παραβιάζονται συστηματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα διατηρούν περιουσιακά στοιχεία στις ΗΠΑ τα οποία εμφανίζονται ότι ανήκουν σε εταιρίες- κελύφη. Κάποιοι από αυτούς τους ηγέτες θεωρούνται σύμμαχοι των ΗΠΑ, άρα δεν έχουν λόγο να ανησυχούν…

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και σε ευρωπαϊκές χώρες. Κάποιες από αυτές πρωτοστατούν σήμερα στην επιβολή κυρώσεων κατά των Ρώσων ολιγαρχών- και μάλιστα εναντίον ελάχιστων συγκεκριμένων προσώπων.

Ουδείς λόγος γίνεται για την εκ των υστέρων, έστω, εξασφάλιση της χρηματοπιστωτικής διαφάνειας. Ουδεμία συζήτηση για το πώς θα καταστήσουν τις τράπεζες υπόλογες για το γεγονός πως τις χρησιμοποιούν οι «κλεπτοκράτες», οι ολιγάρχες και οι κροίσοι για να ξεπλένουν βρώμικο χρήμα. Ούτε μία κουβέντα δεν ακούστηκε έστω και τώρα για το πώς οι μεγάλες τράπεζες σε όλο τον κόσμο εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη κυκλοφορία βρώμικου χρήματος που είναι πολλά τρισεκατομμύρια δολάρια.

Η κυβέρνηση Τραμπ στις ΗΠΑ έκανε το καλύτερο δυνατό για να εξασφαλίσει  την … ομαλή λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την εξασφάλιση διακριτικότητας για τους πλούσιους, έκανε πιο ευνοϊκή την φορολογία για τους δισεκατομμυριούχους, έδειξε κατανόηση στα αιτήματά τους…  Και η κυβέρνηση Μπάιντεν, έβαλε στο στόχαστρο καμιά δεκαριά Ρώσους ολιγάρχες, λες και δεν υπάρχουν διεφθαρμένοι κροίσοι σε άλλες χώρες, ούτε αυταρχικά καθεστώτα που ξεπλένουν βρώμικο χρήμα στην Αμερική.

Διαβάστε επίσης:

Ζελένσκι: «Βοηθήστε την Ουκρανία γιατί αλλιώς η Ρωσία θα έρθει σε εσάς»

Κορωνοϊός: 30 εκατομμύρια Κινέζοι σε lockdown – Η χειρότερη αναζωπύρωση από το 2020

Ρωσία: Ποια είναι η Μαρίνα Οβσιανίκοβα, που τα έβαλε με τον Πούτιν σε «ζωντανή μετάδοση» (Photos/Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 20:49