search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 07.06.2024 12:45
MENU CLOSE

Ισπανία: Κατασχέθηκε σούπερ-γιοτ που πιστεύεται πως ανήκει σε Ρώσο ολιγάρχη

15.03.2022 16:28
giot_new

Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι κατάσχεσε ένα υπερπολυτελές γιοτ στην Βαρκελώνη, που θεωρείται ότι ανήκει στον Ρώσο μεγιστάνα και στενό σύμμαχο του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, Σεργκέι Τσεμέζοφ.

«Σήμερα κατασχέσαμε – ο τεχνικός όρος είναι προσωρινή ακινητοποίηση – ένα γιοτ που ανήκει σε έναν από τους μεγαλύτερους ολιγάρχες. Μιλάμε για ένα γιοτ που η αξία του εκτιμάται στα 140 εκατομμύρια δολάρια», δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ και υποσχέθηκε ότι «θα γίνουν κι άλλα», χωρίς όμως να κάνει διευκρινίσεις.

Ο ιστότοπος Marine Traffic γράφει πως στην Βαρκελώνη είναι αγκυροβολημένα γιοτ που συνδέονται με άλλους δύο ολιγάρχες, οι οποίοι όμως δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο των ατόμων που υφίστανται τις ευρωπαϊκές κυρώσεις.

Το Valerie, τα Panama Papers και ο πρώην πράκτορας της KGB

Το μήκους 85 μέτρων σούπερ-γιοτ Valerie, που «ακινητοποιήθηκε προσωρινά» στην Βαρκελώνη πιστεύεται πως ανήκει στον Σεργκέι Τσεμέζοφ, πρώην αξιωματικό των μυστικών υπηρεσιών της ΕΣΣΔ, της KGB και νυν πρόεδρο της Rostec. Το σκάφος βρίσκεται στην Βαρκελώνη από τις 9 Φεβρουαρίου και είχε μπει για συντήρηση στο ναυπηγείο ΜΒ92, απ΄ όπου απέπλευσε χθες.

Το σκάφος έχει σημαία Αγίου Βικεντίου και Γρεναδίνων και ως ιδιοκτήτρια – σύμφωνα με τα Panama Papers – εμφανίζεται μία εταιρία με έδρα στις Παρθένες Νήσους, στην οποία φέρεται να εμπλέκεται η θετή κόρη του Τσεμέζοφ, Αναστασία Ιγκνάτοβα.  Ψάχνοντας με προσοχή τα Panama Papers διαπιστώνεται ότι η οικογένεια Τσεμέζοφ διατηρεί αρκετές εταιρίες-κελύφη σε φορολογικούς παραδείσους και  σε μία από αυτές εγγράφεται ως περιουσιακό στοιχείο το γιοτ που κατασχέθηκε στην Βαρκελώνη.

Το σούπερ γιοτ Valerie είναι ένα εντυπωσιακό σκάφος  85 μέτρων, με εννέα καμπίνες όπου μπορούν να φιλοξενηθούν 17 άτομα. Έχει 27μελές πλήρωμα . Ναυπηγήθηκε το 2011 και την εσωτερική διακόσμηση υπογράφει ο αρχιτέκτονας εσωτερικών χώρων Ρέιμοντ Λάνγκτον. Για την ετήσια συντήρησή του χρειάζονται 10-15 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Σεργκέι Βικτόροβιτς Τσεμέζοφ, γεννημένος το 1952, έχει δει το όνομά του να φιγουράρει στις λίστες με τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ το 2014, η Βρετανία το 2020 (για την προσάρτηση της Κριμαίας από τους Ρώσους και τώρα από οι ΗΠΑ και η Αυστραλία, για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι Αμερικανοί έχουν επιβάλει επίσης κυρώσεις κατά της συζύγου και του γιου του Τσεμέζοφ και της θετής κόρης του. Ωστόσο το όνομά του δεν συμπεριλαμβάνεται  στην τελευταία λίστα κυρώσεων της ΕΕ με αφορμή την ρωσική εισβολή.  

Ο Τσεμέζοφ είναι στενός φίλος και συνεργάτης του Βλαντίμιρ Πούτιν από την δεκαετία του 1980, όταν υπηρετούσαν στην τότε Ανατολική Γερμανία.

Διαβάστε επίσης

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις εν μέσω βομβαρδισμών στο Κίεβο

Απάντηση Μποφίλιου σε Καφετζόπουλο: «Ό,τι έχω να σχολιάσω το έγραψα στην ανακοίνωσή μου» (Video)

Συνάντηση Σάντσεθ – Ντράγκι – Κόστα στη Ρώμη με συμμετοχή Μητσοτάκη μέσω τηλεδιάσκεψης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 07.06.2024 12:44