search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 14:26
MENU CLOSE

Ενεργειακή κρίση: Διχάζουν την Ευρώπη τα μέτρα αντιμετώπισης – Βορράς και Νότος στα «μαχαίρια»

23.03.2022 06:00
synodos

Με μειωμένες προσδοκίες προσέρχεται η Αθήνα στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες καθώς στο προσχέδιο συμπερασμάτων που δόθηκε χθες στην δημοσιότητα δεν υπάρχει καμία αναφορά στη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης.

Τόσο η Αθήνα, όσο και οι άλλες χώρες του Νότου «καίγονται» για την λήψη μέτρων εδώ και τώρα, κάτι που ωστόσο δεν φαίνεται να προχωράει καθώς οι «σκληροί» της Ευρώπης εμφανίζονται να κάνουν σχέδια μακράς πνοής.

Σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας προετοιμάζονται κυρίως για τις μεσοπρόθεσμες ενέργειες που πρέπει να γίνουν αφήνοντας τα δύσκολα όπως είναι η λήψη μέτρων για την ανακούφιση των Ευρωπαϊκών λαών για άλλες στιγμές.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε, ότι στο προσχέδιο γίνεται αναφορά στην ανάγκη κοινών προμηθειών των χωρών μελών της Ε.Ε σε φυσικό αέριο, LNG και υδρογόνο για τον επόμενο χειμώνα!

Ακόμα, ενδεικτικό του κλίματος της χαλαρότητας που επικρατεί – σημείωναν ευρωπαϊκά στελέχη – είναι και το γεγονός ότι ενώ αύριο το απόγευμα ξεκινάει η συνεδρίαση της συνόδου, οι αρχηγοί των κρατών μελών δεν έχουν πάρει ακόμα στα χέρια τους τη δέσμη μέτρων που θα προτείνει η Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, στην οποία περιλαμβάνεται και η πρόταση των έξι σημείων της Αθήνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά και συγκεκριμένα η Γερμανία με την Ολλανδία, τη Δανία, την Εσθονία και την Φινλανδία, τάσσονται κατηγορηματικά εναντίον οποιασδήποτε παρέμβασης στην αγορά χονδρικής, όπως και εναντίον οποιουδήποτε ορίου στις τιμές.

Αντίθετα οι χώρες του Νότου η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ελλάδα – οι ηγέτες τους συναντήθηκαν μάλιστα στην Ρώμη προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειες τους, προσδοκούν  – μάλλον χωρίς λόγο – μία συνολική  λύση σε επίπεδο Ε.Ε στο ζήτημα της ακρίβειας. Θα επιχειρήσουν μάλιστα να πιέσουν για άμεση λήψη μέτρων, όπως έγινε  και στην πανδημία.

Να θυμίσουμε πάντως ότι στην άτυπη σύνοδο στις Βερσαλλίες, η  Γερμανία είχε εμφανιστεί ιδιαίτερα αρνητική στην πρόταση Μακρόν για έκδοση ευρωομολόγου, προκειμένου να δοθούν πόροι στα κράτη – μέλη για στηρίξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Στο πλαίσιο  της καλύτερης προετοιμασίας της συνόδου πάντως, χτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και  με ευρωπαίους ηγέτες.

Διαβάστε επίσης:

Συνάντηση Αλέξη Τσίπρα με αλβανική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να δηλώνουν τα αποθέματά τους σε λιπάσματα, ζωοτροφές, άλευρα

Παναγιωτόπουλος: Kαμία συζήτηση με τον Ακάρ για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 14:24