search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 15:02
MENU CLOSE

Μητσοτάκης στη Βουλή: Υπεράσπιση των μέτρων, «αιχμές» κατά του ΣΥΡΙΖΑ, προαναγγελία φορολόγησης υπερκερδών στην ενέργεια

23.03.2022 13:20
mitsotakisvouli233

Σε δύο βασικούς άξονες κινήθηκε η ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών: από τη μία υπερασπίστηκε τα μέτρα ελάφρυνσης των βαρών στους πολίτες και από την άλλη επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ για την κριτική που ασκεί και τα μέτρα που προτείνει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε πλειστάκις ότι η κρίση που οδηγεί στις μεγάλες αυξήσεις τόσο στην ενέργεια όσο και σε άλλα προϊόντα και υπηρεσίες είναι εισαγώμενη και επιδεινώνεται διαρκώς από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Παράλληλα, παραδέχθηκε ότι υπονομεύεται η ευημερία από την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια, και εκτίμησε ότι η κρίση αυτή μόνο πανευρωπαϊκά μπορεί να απαντηθεί.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι το ζήτημα του ελέγχου της χονδρικής τιμής του φυσικού αερίου (πρόταση του ιδίου) εντάχθηκε στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής, λέγοντας ότι συμφωνούμε με κάποιες χώρες και ότι ωριμάζει η ανάγκη για έλεγχο των αγορών, σημειώνοντας ότι η πολιτική οφείλει να δράσει ώστε η διεθνής κερδοσκοπία να σταματήσει να ποντάρει στον πόλεμο.

Στο πλαίσιο αυτό και αναφερόμενος στις ενέργειες της κυβέρνησης για την προστασία των καταναλωτών από την αισχροκέρδια, ο Κ. Μητσοτάκης ότι ήδη ο ίδιος έχει δώσει εντολή στην ΡΑΕ να αναλύσει τα στοιχεία των μεγάλων εταιρειών ενέργειας από τον Οκτώβριο ως σήμερα και ότι μόλις ολοκληρωθεί, οι εταιρείες αυτές θα κληθούν μέσω έκτακτης εισφοράς να επιστρέψουν μέρος των υπερκερδών τους στους πολίτες.

Κατά τα λοιπά, ο πρωθυπουργός, αναφέρόμενος στο νομοσχέδιο τόνισε ότι υλοποιεί φοροελαφρύνσεις ειδικά στην ακίνητη περιουσία και απαντά σε επίκαιρες ανάγκες. Αναφερόμενος στον ΕΝΦΙΑ είπε ότι φέτος οι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν 920 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2018 και 354 εκατομμύρια λιγότερα από τις πρώτες μειώσεις του φόρου από την κυβέρνηση της ΝΔ, προσθέτοντας ότι ο φόρος θα είναι μειωμένος ως και 40% και ότι μόλις το 1% των ιδιοκτητών θα πληρώσουν μεγαλύτερο ποσό.

Επίσης, αναφερόμενος στα μέτρα για τα καύσιμα, ο Κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι οι δικαιούχοι είναι πάνω από 3 εκατομμύρια και ότι η έκπτωση θα είναι 22 λεπτά στην ηπειρωτική χώρα και 28 λεπτά στα νησιά για 60 λίτρα το μήνα και με εισοδηματικό όριο τα 30.000 ευρώ. Επίσης ανακοίνωσε ειδικές πρόνοιες για κλάδους που τα καύσιμα έχουν σημαντική επίδραση στο κόστος, μιλώντας για έκπτωση 15 λεπτά στο λίτρο στο πετρέλαιο κίνησης και ενίσχυση 200 ευρώ στα ταξί. Σημείωσε, δε, ότι στη Γαλλία η έκπτωση είναι 15 λεπτά το λίτρο, και στο Βέλγιο 16 λεπτά.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τρίμηνο πρόγραμμα ύψους 1,1 δισ. σε έξι εκατ. δικαιούχους με στόχο την τόνωση αγοράστικής δύναμης πιο αδύναμων και την απορρόφηση μέρους των αυξήσεων στο ρεύμα για όλους, λέγοντας ότι τα μέτρα ανακουφίζουν τη μεσαία τάξη και περιορίζουν την εκτίναξη των τιμών. Τόνισε, δε, ότι από τον επόμενο μήνα η επιδότηση των λογαριασμών φθάνει τα 72 ευρώ μεγαβατώρα από 40 ευρώ, ενώ για τους επαγγελματίες μίλησε για διπλάσια ενίσχυση ως 130 ευρώ μεγαβατώρα και αποκατάσταση απωλειών από τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Στα παραπάνω, προσέθεσε το βοήθημα των 200 ευρώ τον Απρίλιο σε 900.000 σε χαμηλοσυνταξιούχους, ΑμεΑ και ανασφάλιστους, διπλή δόση τον Απρίλιο για τους δικαιούχους του Εγγυημένουν Εισοδήματος, ενώ για τον πρωτογενή τομέα μίλησε για απαλλαγή από τον ΕΦΚ για όλο το 2022, κάλυψη ως 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής, ΦΠΑ στο 6% για λιπάσματα, ενώ ανήγγειλε ότι επεκτείνεται στις 96 δόσεις η καταβολή της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο καλόπιστος κόσμος αναγνωρίζει ότι τα μέτρα απευθύνονται όπου πρέπει και όπως πρέπει, είναι στοχευμένα μέτρα και δεν ναρκοθετούν το αύριο, περιγράφοντάς τα ως «μέτρα με μέτρημα» και τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να γίνεται συζήτηση για εμπροσθοβαρή μέτρα όταν θα έχεις οπισθοβαρείς συνέπειες, αλλά πρέπει να υπάρχουν πάντα εφεδρείες.

Είπε, δε, ότι αυτή είναι η μεγάλη διαφορά απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ που επιμένει να ζει στη γκρίζα σκιά του παρελθόντος της, κάνοντας λόγο για «λεφτόδεντρο της αυταπάτης», ισχυριζόμενος ότι οι προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης κοστολογούνται στα 16-17 δισ. και λέγοντας χαρακτηριστικά «συγχαρητήρια, τινάζετε τα πάντα στον αέρα». Επίσης, υποστήριξε ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ μηδενίζουν την εθνική αξιοπιστία στο εξωτερικό και ότι με την εφαρμογή τους η οικονομία θα έπαυε να έχει την εμπιστοσύνη των αγορών και των συμμάχων μας.

Ο Κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι ο τόπος έχει ανάγκη από ενότητα, σοβαρότητα και υπευθυνότητα, οι τρέχουσες προκλήσεις είναι πρωτόγνωρες, και αναρωτήθηκε αν ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητεί το γεγονός ότι η κρίση είναι παγκόσμια, ενώ υπογράμμισε ότι κανένας πολιτικός δεν είπε σε καμία χώρα ότι μπορούν να καλυφθούν τα πάντα. Υπογράμμισε, δε, ότι η κυβέρνηση έκανε επιλογές ποιους θα στηρίξει και ότι φανεί ποιος έχει κοινωνικό πρόσημο και ποιος είναι γιαλαντζί προοδευτικός.

Τέλος, τόνισε ότι δεν είναι ώρα για φωνές για εκλογές και επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει.

Διαβάστε επίσης:

ΝΔ εναντίον ΣΥΡΙΖΑ για Δημάκη: Δίνει άλλοθι στον δραπέτη

Πατούλης σε Σβέρκο: Μάτωσα για να κάνω το διδακτορικό – Είσαι άσχετος με την Αριστεία γιατί είσαι ΣΥΡΙΖΑ! (video)

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τι είπε ο πρωθυπουργός για τις εκλογές στους Ευρωπαίους ηγέτες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 15:00