search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 09:41
MENU CLOSE

Δύσκολο και το Πάσχα – Άδειες οι τσέπες των νοικοκυριών εξαιτίας του ράλι ανατιμήσεων

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2223
31/03/2022
02.04.2022 06:00
pasxa-nisteia-new

Στενάζουν οι καταναλωτές, καθώς οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες στη λιανική καλά κρατούν. Το κόστος της ενέργειας, οι υπέρογκες αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος και το ράλι ανατιμήσεων στην αγορά καταναλωτικών αγαθών αδειάζουν τις τσέπες των πολιτών.

Η ακρίβεια έχει γονατίσει τα νοικοκυριά και έχει εκτροχιάσει τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Οι καταναλωτές ψάχνουν τις προσφορές και δείχνουν να προτιμούν τα προϊόντα που φέρουν ιδιωτική ετικέτα, που είναι πιο φθηνά, προκειμένου να περιορίσουν το κόστος μπας και βγει, όπως λένε, ο μήνας.

Εν τω μεταξύ φόβους για την επάρκεια ορισμένων προϊόντων έχει δημιουργήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στο αλεύρι και το ηλιέλαιο, όπου ήδη καταγράφονται ελλείψεις στα ράφια. Κάποια σούπερ μάρκετ έχουν βάλει πλαφόν στον αριθμό των συγκεκριμένων προϊόντων που μπορεί να αγοράσει ο καταναλωτής.

Ωστόσο από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τονίζουν πως «επισιτιστικός κίνδυνος δεν υφίσταται για τη χώρα μας», σημειώνοντας ότι εξετάζονται οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης για την αποτροπή κάθε επισιτιστικού κινδύνου.

Δεν είναι όμως λίγοι αυτοί που βλέπουν ότι έρχεται ένα ακόμη πιο «καυτό» δίμηνο στον πληθωρισμό (Απριλίου – Μαΐου), καθώς οι ανατιμήσεις συνεχίζονται με ξέφρενο ρυθμό και ο πληθωρισμός τον Μάρτιο ξεπερνά το 8%!

Στο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός στρογγύλεψε ακόμη μια φορά την κατάσταση και χρησιμοποίησε τη διεθνή κρίση σαν άλλοθι, ειδικά στο θέμα της ενέργειας, με το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων σε μια περίοδο ενεργειακής κρίσης. Όμως οι παρεμβάσεις που αναμένονται να ανακοινωθούν είναι μικρές και δεν ανακουφίζουν τα νοικοκυριά, που καλούνται να πληρώσουν λογαριασμούς ρεύματος μέχρι και 700% πάνω από τα συνηθισμένα.

Στα ύψη τα είδη διατροφής

Την ίδια ώρα τα είδη διατροφής έχουν πετάξει στα ύψη, αν σκεφθεί κάποιος ότι η τιμή στο φρέσκο γάλα έχει αυξηθεί από το περασμένο φθινόπωρο 15 έως 17 λεπτά, στο ελαιόλαδο έχει ανατιμηθεί 10 ευρώ η συσκευασία των πέντε λίτρων, τα ζυμαρικά έχουν αυξηθεί 50% και η ζάχαρη έχει πάρει από τον Οκτώβριο αύξηση 60% στην τιμή.

Αν σε αυτές τις ανατιμήσεις προστεθεί και ο νέος κύκλος αυξήσεων από τις αρχές Απριλίου σε μια σειρά προϊόντων από τα άλευρα, τα όσπρια και το ρύζι, το κρέας και το κοτόπουλο, όπου οι σταθμισμένες ανατιμήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι της τάξης του 8%-10%, τότε η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή!

Μάλιστα για την περίοδο του Πάσχα τα πράγματα φαίνονται να είναι περισσότερο δυσοίωνα. Τα αμνοερίφια ήδη φτάνουν σε συνοικιακά κρεοπωλεία ακόμη και σε τιμές στα 14 ευρώ, ενώ στα σούπερ μάρκετ σε χαμηλότερα επίπεδα κατά 2-3 ευρώ. Είναι, όμως, «άγνωστο» πού θα κλειδώσουν οι τιμές, αφού το κόστος παραγωγής στους κτηνοτρόφους βρίσκεται στα ύψη.

Ανάλογη εικόνα υπάρχει και στα λαχανικά, με τιμές που έχουν πάρει την ανιούσα, αλλά ακόμη δεν έχουν ενσωματώσει, σε κάποιες περιπτώσεις, την άνοδο του κόστους παραγωγής, καθώς μιλάμε για σοδειές προ πολέμου. Πάντως σε κηπευτικά που παράγονται σε θερμοκήπια, τομάτες και αγγούρια, αλλά και σε μαρούλια, οι τιμές είναι ανοδικές σε διψήφια ποσοστά και βέβαια η αγωνία όλων κορυφώνεται για το «πού» θα κάτσει η μπίλια εν όψει εορτών.

Είναι φανερό ότι τα νοικοκυριά σφυροκοπούνται ανελέητα, αν σκεφθεί κάποιος ότι στο καλάθι της νοικοκυράς νούμερο ένα προϊόν είναι το ψωμί. Λόγω της αύξησης των πρώτων υλών και του αυξημένου ενεργειακού κόστους η τιμή της φρατζόλας εκτινάχθηκε μέσα σε λίγες ημέρες κατά 20%, με τη χωριάτικη φρατζόλα να ακουμπάει και τιμές ακόμη και 1,10 ευρώ από 0,70 – 0,80 που ήταν πριν από λίγους μήνες ή 0,90 πριν από έναν μήνα.

Ήδη οι παραλαβές σε άλευρα το τελευταίο διάστημα από τους αρτοποιούς είναι σε τιμές αυξημένες κατά 70% σε σχέση με πριν από 15 μέρες. Το ίδιο βέβαια για τη ζάχαρη και τα έλαια, όπου π.χ. στα σπορέλαια οι τιμές από τον Σεπτέμβριο έχουν διπλασιαστεί, αν και αφορούν υφιστάμενα αποθέματα, τα οποία αναμένεται να αρχίσουν να καταγράφονται με την επικείμενη έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης μετά την ψήφιση της σχετικής ρύθμισης. Θυμίζουμε ότι πλέον η τιμή στο ηλιέλαιο έχει καταγράψει αύξηση 100%.

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών Γιώργος Λεχουρίτης επισημαίνει ότι οι ανατιμήσεις πρόκειται να συνεχιστούν. «Φοβάμαι ότι οι τιμές των προϊόντων θα ανέβουν ακόμα 30%. Δηλαδή το 2022 θα πούμε το ψωμί ψωμάκι, με συνολικές αυξήσεις των προϊόντων στο 60%». Μάλιστα, για το θέμα αυτό, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει πρόταση για μετάταξη του ψωμιού αλλά και του ηλιέλαιου στην κλίμακα ΦΠΑ 6%, από το 13% όπου βρίσκονται σήμερα.

Γεμάτα τα κρατικά ταμεία

Παρά τη γενική ακρίβεια που μαστίζει τα νοικοκυριά, τα έσοδα του κράτους εμφανίζονται αυξημένα! Η κυβέρνηση όμως αρνείται πεισματικά να ανακουφίσει περαιτέρω τους πολίτες.

Την ημέρα που ανακοίνωσε ότι τα έσοδα από τους φόρους το πρώτο δίμηνο του 2022 είναι 10,5% πάνω από τον στόχο (δηλαδή 826 εκατ. ευρώ), ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης μίλησε για μείωση εσόδων στα καύσιμα και απέρριψε τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πως το δίμηνο Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2022 τα έσοδα της κατηγορίας «Φόροι» ανήλθαν σε 8 δισ. 705 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 826 εκατ. ευρώ ή 10,5% έναντι του στόχου. Μάλιστα τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 3 δισ. 493 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 280 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα των ΕΦΚ ανήλθαν σε 989 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά μόλις 85 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο στη Βουλή ο Σκυλακάκης εστίασε μόνο στα έσοδα από τον ΕΦΚ λέγοντας ότι «παθαίνουμε ζημιά και η ζημιά θα έχει επίπτωση στο ΑΕΠ» και ότι «το πρώτο δίμηνο είχαμε λιγότερα έσοδα από φόρους καυσίμων». Με αυτό το σκεπτικό απέρριψε τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα:

«Αν δώσεις 100 εκατ. π.χ. για τη μείωση στον ΕΦΚ, θα ωφεληθούν όλοι στον βαθμό που θα περάσει όλη στον καταναλωτή, αφού περάσει από τις επιχειρήσεις. Θα ωφεληθούν λοιπόν τα 10 εκατ. ανθρώπων, αλλά πόσο θα ωφεληθούν οι ευάλωτοι; Ανάλογα με το πόσο καταναλώνουν! Αν τα 100 εκατ. ευρώ τα πας μόνο στους ευάλωτους, πόσο θα ωφεληθούν αυτοί;» είπε και εκτίμησε ότι «η πιθανότητα επιχειρήσεις να μην περάσουν μείωση στον καταναλωτή είναι υπαρκτή! Δεν είναι όλες οι επιχειρήσεις κερδοφόρες! Πόσο θα περάσουν αυτές στον καταναλωτή; Θα περάσουν το 100%;».

«Οι οριζόντιες παρεμβάσεις τύπου μείωσης ΕΦΚ στα καύσιμα έχουν τεράστιο δημοσιονομικό κόστος και στο τέλος αυτοί που έχουν περισσότερο ανάγκη έχουν το μικρότερο όφελος! Άλλο να πηγαίνεις σε ευάλωτο νοικοκυριό και να δίνεις 200 ευρώ και άλλο να του πεις μειώθηκε ο φόρος για καύσιμα! Κάντε συγκεκριμένους λογαριασμούς τι σημαίνει για κάθε νοικοκυριό» υποστήριξε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών!

Το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στον ΕΝΦΙΑ

Μείωση κατά 50%, ακόμα και πλήρη απαλλαγή από τον φετινό ΕΝΦΙΑ για αδύναμα νοικοκυριά και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, αλλά και εκπτώσεις έως 30%, ανάλογα με την αξία του ακινήτου, για όλους τους φορολογούμενους προβλέπει ο νόμος για τον νέο ΕΝΦΙΑ που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, το τοπίο διαμορφώνεται ως εξής:

Ποιοι έχουν έκπτωση 50%

Τα νοικοκυριά που πληρούν σωρευτικά τα ακόλουθα κριτήρια:

1. Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους, για το οποίο έχει λήξει κατά τον χρόνο φορολογίας η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, δεν υπερβαίνει τα 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

2. Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματά της ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος ή συμβιών και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένων υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή συμβιούντα ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή τη σύζυγό του ή συμβιούντα και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Ποιοι έχουν απαλλαγή 100%

Τα νοικοκυριά με τρία εξαρτώμενα τέκνα και άνω, καθώς και όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%, εφόσον:

1. Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους, για το οποίο έχει λήξει κατά τον χρόνο φορολογίας η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

2. Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

Το όφελος για φυσικά πρόσωπα

Για τα φυσικά πρόσωπα το ποσό του ΕΝΦΙΑ μειώνεται ανάλογα με τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας ως εξής:

● Για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 100.000 ευρώ κατά ποσοστό 30%.

● Για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 150.000 ευρώ κατά ποσοστό 25%.

● Για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 250.000 ευρώ κατά ποσοστό 20%.

● Για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 300.000 ευρώ κατά ποσοστό 15%.

● Για αξία ακίνητης περιουσίας έως 400.000 ευρώ κατά ποσοστό 10%.

Επισημαίνεται ότι στη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν συνυπολογίζεται η αξία των δικαιωμάτων επί των γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού.

Σοκ στην οικοδομική δραστηριότητα

Ισχυρό σοκ έχει δεχθεί και η οικοδομική δραστηριότητα, η οποία πατάει «φρένο» εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, που εκτόξευσε το κόστος του πετρελαίου, του ρεύματος και του φυσικού αερίου, το οποίο μετακυλίστηκε σ’ όλους τους εξαρτώμενους κλάδους, όπως και της παραγωγής δομικών υλικών, σ’ όλες τις φάσεις της οικοδομής (δομικό χάλυβα, μέταλλα, μονωτικά υλικά).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, τον Φεβρουάριο ο πληθωρισμός της οικοδομής έτρεξε με ρυθμό 9% συγκριτικά με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, ενώ οι επιμέρους δείκτες παρουσιάζουν διψήφιες μεταβολές στις ακόλουθες κατηγορίες: στην ηλεκτρική ενέργεια με αύξηση 71,4%, στο πετρέλαιο κίνησης με ποσοστό 26,1%, στον σίδηρο οπλισμού με ποσοστό 19,1% και στους αγωγούς από χαλκό με ποσοστό 17%.

Ακριβότερα κατά 14,2% πωλούνται τα τούβλα και κατά 12,9% οι χαλκοσωλήνες.

Μηχανικοί μελετητές και εργολάβοι κατασκευαστές, μέλη του Συλλόγου Μηχανικών Μελετητών Ιδιωτικών Έργων Ξάνθης (ΣΜΜΙΔΕ), επισημαίνουν τον κίνδυνο να «παγώσουν» έργα που έχουν ξεκινήσει, να επιστραφούν προκαταβολές σε όσα έχουν προσυμφωνηθεί, καθώς οι συμφωνίες είχαν κλείσει με άλλα δεδομένα, και ότι με βάση αυτές τις τιμές το κόστος της οικοδομής έχει εκτοξευτεί σε σημείο που αν δεν γίνει προσαρμογή με τις νέες τιμές των υλικών, οι κατασκευαστικές εταιρείες θα υποστούν τεράστια ζημιά.

Από την άλλη, ακόμη και αναπροσαρμογές να γίνουν, οι τιμές των οικοδομικών υλικών ανεβαίνουν μέρα με τη μέρα χωρίς σταματημό!

Με τις νέες τιμές, ενώ το τετραγωνικό πωλούνταν στα 1.200 – 1.300 ευρώ, τώρα είναι στα 1.500 – 1.600 ευρώ, αύριο όμως η τιμή μπορεί να είναι ακόμη πιο ακριβή.

Την ίδια ώρα, εκτός από τους εργολάβους και τις κατασκευαστικές εταιρείες, πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι μηχανικοί που έχουν αναλάβει να διεκπεραιώσουν το πρόγραμμα «Εξοικονομώ», καθώς στο νέο «Εξοικονομώ» οι τιμές των υλικών (μονώσεις, αλουμίνια κ.λπ.) είναι κατά 50% υψηλότερες αυτή τη στιγμή σε σχέση με τα προηγούμενα. Αυτό πιθανόν να φέρει νέες αναπροσαρμογές στο πρόγραμμα. Το αποτέλεσμα είναι ότι η κατάσταση και στον χώρο της οικοδομής φαίνεται πολυσύνθετη και μη προβλέψιμη.

Διαβάστε επίσης:

Έξι διεθνείς οργανισμοί «κατσαδιάζουν» τη Ν.Δ. – Βούκινο για την ελευθερία των ΜΜΕ

ΣΥΡΙΖΑ: Μηνύματα ετοιμότητας για την επόμενη μέρα

Έρχεται νέος Ψυχρός Πόλεμος

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 09:35