search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 04:53
MENU CLOSE

Φόρουμ των Δελφών: Ανησυχία για τα πυρηνικά από τον Μάρτιν Γουλφ – Η Ευρώπη θα υποφέρει από τον πόλεμο, λέει ο Τζέφρι Σακς

06.04.2022 17:25
forum-new

Ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία καταγράφονται κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών του Φόρουμ των Δελφών.

Συγκεκριμένα, ο γνωστός αρθρογράφος των Financial Times, Μάρτιν Γουλφ, εξέφρασε την ανησυχία ότι «αυξάνονται οι πιθανότητες να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα σε περιόδους κρίσεων, όπως η σημερινή. Φοβάμαι ότι πρέπει να ζούμε με την πραγματικότητα του πολέμου και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μάθουμε να ζούμε με την πιθανότητα χρήσης ακραίων όπλων, ακόμα και πυρηνικών».

Συζητώντας με τον Τάκη Θεοδωρόπουλο, ο Μ. Γουλφ σημείωσε για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας ότι το πρόβλημα είναι ότι δεν επηρεάζουν το άτομο που λαμβάνει αποφάσεις, ωστόσο τόνισε: «Η εναλλακτική του να μην κάνουμε τίποτα είναι μη αποδεκτή», προσθέτοντας ότι «η Ουκρανία είναι μία πολύ μεγάλη χώρα που θέτει θεμελιώδη και υπαρξιακά ερωτήματα για την Ευρώπη». Όπως τόνισε, «η πρόκληση είναι γεωπολιτική για την Ευρώπη και πρέπει να αποφασίσει εάν θα γίνει ένας παίκτης στα υπερεθνικά ζητήματα ή θα γίνει θύμα αυτών», προσθέτοντας ότι: «Η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει να είναι πρόθυμη και ικανή να δράσει σε γεωστρατηγικά ζητήματα παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει».

Επίσης, εκτίμησε ότι «υπάρχουν μόνο κακές επιλογές» και επισήμανε ότι «ο πόλεμος θα συνεχιστεί επί μακρόν και είναι πολύ λίγα αυτά που μπορούμε να κάνουμε». Επίσης, έκανε λόγο για μία κρίση του δημοκρατικού καπιταλισμού. «Παρατηρούμε τη διάκριση του κόσμου μεταξύ ενός δημοκρατικού και ενός όχι τόσο δημοκρατικού στρατοπέδου, ως διάδοχη κατάσταση του ψυχρού πολέμου» ανέφερε, χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση Πούτιν ως «ένα αυταρχικό καθεστώς που έχει την τάση να γίνεται όλο και πιο αυταρχικό».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο Κολούμπια, Τζέφρι Σακς, ο οποίος συζήτησε για θέματα εκπαίδευσης με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, όταν ρωτήθηκε για τον πόλεμο στην Ουκρανία, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει το παν ώστε η σύρραξη αυτή να τελειώσει, σημειώνοντας ότι όσο κρατά ο πόλεμος, τόσο θα υποφέρει η Ευρώπη, και προσθέτοντας ότι, σε αντίθεση, στις ΗΠΑ «αρέσουν» οι μακροχρόνιοι πόλεμοι.

Παράλληλα, ο γνωστός οικονομολόγος εκτίμησε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα αλλάξει τα πάντα, χαρακτηρίζοντας αυτή την άποψη ως υπερβολή, αλλά και καλώντας τους πάντες να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν, ώστε ο πόλεμος να σταματήσει και η Ρωσία να αποχωρήσει από την Ουκρανία. Σε μια ιδιαίτερα χαρακτηριστική αποστροφή του λόγου του, ο Τζ. Σακς υπογράμμισε ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να πέσει στην «παγίδα» του διαρκούς πολέμου.

Διαβάστε επίσης:

Ανδρουλάκης: «Δεν δεχόμαστε μαθήματα προοδευτικότητας από τον Τσίπρα – Η βούληση για συνεργασία αποδεικνύεται από την πρώτη Κυριακή των εκλογών»

Μητσοτάκης: Θα συνεχιστούν οι λιγνιτικές μονάδες μέχρι το 2028 – Αυξάνεται κατά 50% η εξόρυξη του λιγνίτη

Απελαύνονται 12 Ρώσοι διπλωμάτες από την Ελλάδα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42