search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 20:00
MENU CLOSE

Φόρουμ των Δελφών: Προοπτικές για χρέος στο 150% του ΑΕΠ σε βάθος πενταετίας

09.04.2022 11:38
forum_delfwn

Την αισιοδοξία του για την πορεία του ελληνικού χρέους εξέφρασε ο γ.γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής του ΥΠΟΙΚ μιλώντας σε πάνελ του Φόρουμ των Δελφών.

Μιλώντας για τις προοπτικές της πορείας του ελληνικού χρέους, ο Θάνος Πετραλιάς σημείωσε ότι με βάση τις ως τώρα εκτιμήσεις, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ διαμορφώθηκε το 2021 στο 193%, εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 10% φέτος και σε βάθος πενταετίας ενδέχεται να πέσει κοντά στο 150%. Παράλληλα, όσον αφορά στα δημοσιονομικά μεγέθη, εκτίμησε ότι το 2023 η Ελλάδα θα κατορθώσει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1%.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, αφού επανέλαβε ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, επισήμανε ότι χρειάζεται προσεκτική δημοσιονομική πολιτική, ώστε η βιωσιμότητα να διασφαλιστεί μακροπρόθεσμα, δεδομένων και των συνθηκών που επικρατούν (πανδημία, πόλεμος, πληθωρισμός, κλπ).

Ο κ. Ρέγκλινγκ επισήμανε, πάντως, ότι δεν είναι όλα σκοτεινά, καθώς υπήρξε ισχυρό αναπτυξιακό carryover από το 2021, τα κονδύλια του Ταμείου Ανάπτυξης ενισχύουν τις επενδυτικές προοπτικές του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα και καταγράφεται αύξηση των καταθέσεων των νοικοκυριών.

Σχετικά με την πολιτική της κυβέρνησης, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, περιέγραψε τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που έχει ως τώρα αναλάβει και συνεχίζει να υλοποιεί η κυβέρνηση, και τόνισε ότι ο βασικός στόχος παραμένει η Ελλάδα να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2023, με τις αγορές να θέτουν ως προϋποθέσεις για αυτό το στόχο τη μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και την μείωση των «κόκκινων» δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό.

Ο κ. Πατέλης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα προστασίας των πιο ευάλωτων από την ενεργειακή κρίση, την οποία και χαρακτήρισε ως δοκιμασία για την κυβέρνηση, ιδίως ως προς τον τρόπο που αντιδρά ώστε να στείλει το μήνυμα της αξιοπιστίας.

Διαβάστε επίσης:

Αναδρομικά συνταξιούχων: Μετά το Πάσχα η απόφαση του ΣτΕ (Video)

Ο πληθωρισμός αναγκάζει την κυβέρνηση να αντιδράσει… έρχονται μειώσεις φόρων

Υπουργείο Οικονομικών: «Μαξιλάρι» 2,6 δις ευρώ για μέτρα στήριξης με τροπολογία για συμπληρωματικό προϋπολογισμό

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 19:59