search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 17:47
MENU CLOSE

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στα χέρια των Ρώσων το λιμάνι της Μαριούπολης – Το «μεγάλο χτύπημα» στο Ντονμπάς περιμένουν οι Ουκρανοί

11.04.2022 18:34
mariupol-port-435-new
РИА Новости

Οι δυνάμεις της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» κατέκτησαν ολοκληρωτικά την περιοχή του λιμανιού της στρατηγικής πόλης Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, η οποία πολιορκείται για περισσότερο από ένα μήνα, δήλωσε ο επικεφαλής των δυνάμεών της, Ντένις Πουσίλιν.

«Σχετικά με το λιμάνι της Μαριούπολης, είναι ήδη υπό τον έλεγχό μας», είπε στο Channel One, όπως μεταδίδει το Ria Novosti.

Στις 7 Μαρτίου 2022, ο Αλεξάντερ Σεμιόνοφ, αναπληρωτής διοικητής τάγματος της DPR, είπε ότι η πόλη ήταν περικυκλωμένη και είχε ξεκινήσει εκκαθάριση ορισμένων περιοχών.

Οι τελευταίοι Ουκρανοί υπερασπιστές έχουν πλέον συγκεντρωθεί στις εγκαταστάσεις των βιομηχανιών χάλυβα και μηχανοκατασκευών Αζοφστάλ και Αζοφμάς. Μεταξύ άλλων ουκρανικών μονάδων, αντιστέκεται και το εθνικιστικό σύνταγμα Αζόφ, εναντίον των μαχητών του οποίου έχει κινηθεί ποινική διαδικασία στη Ρωσία. Οι δυνάμεις του, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Λαϊκής Πολιτοφυλακής της DPR, Έντουαρντ Μπασούριν, υπολογίζονται έως τις 3,5 χιλιάδες μαχητές. Σήμερα το πρωί ο Μπασούριν είπε ότι το 80% της περιοχής του λιμανιού είχε κατακτηθεί από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Σε συντονισμό με τη Μόσχα, ο ηγέτης των αυτονομιστών Ντενίς Πουσίλιν δήλωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις του θα ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για την πλήρη κατάκτηση της ουκρανικής περιοχής του Ντονέτσκ.

«Η επιχείρηση θα ενταθεί, γιατί όσο περισσότερο καθυστερούμε, τόσο περισσότερο υποφέρει ο άμαχος πληθυσμός όντας όμηρος της κατάστασης», είπε σε συνέντευξη Τύπου στο Ντόνετσκ.

«Ύστατη μάχη» για τα ουκρανικά στρατεύματα

Η Ρωσία έχει σχεδόν ολοκληρώσει την ανάπτυξη των δυνάμεων της για μια νέα επίθεση στις περιοχές Ντονέτσκ και Λουχάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας.

«Προβλέπουμε ότι οι μάχες θα αρχίσουν στις περιοχές αυτές σε σύντομο χρονικό διάστημα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας Ολεξάντρ Μοτουζιάνικ, προσθέτοντας ότι ο ουκρανικός στρατός είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει αυτήν τη νέα επίθεση. Ο ίδιος δεν διευκρίνισε σε ποια δεδομένα βασίζει το υπουργείο τις προβλέψεις του.

Νωρίτερα, ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται για «μια ύστατη μάχη» στη Μαριούπολη.

«Σήμερα θα είναι πιθανόν η ύστατη μάχη, επειδή τα πυρομαχικά μας εξαντλούνται. (…) Θα σημάνει το θάνατο για μερικούς από εμάς και την αιχμαλωσία για τους άλλους», έγραψε στο Facebook η 36η ταξιαρχία του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού.

«Αργοπεθαίνουμε», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί, αλλά σας ζητούμε αληθινά να μας θυμάστε με μια καλή κουβέντα», ζήτησε η ταξιαρχία «από τους Ουκρανούς».

«Για περισσότερο από ένα μήνα, πολεμήσαμε χωρίς ανεφοδιασμό σε πυρομαχικά, χωρίς τροφή, χωρίς νερό», κάνοντας «τα αδύνατα δυνατά», αναφέρει ακόμη αυτή η μονάδα.

Περίπου «τα μισά» από τα μέλη αυτής της ταξιαρχίας είναι τραυματίες, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Για περισσότερο από 40 ημέρες σφοδρών μαχών, «ο εχθρός σταδιακά μας απώθησε (…), μας περικύκλωσε και επιχειρεί τώρα να μας καταστρέψει», εξηγεί η ταξιαρχία εκφράζοντας την απογοήτευσή της για την απουσία βοήθειας «από τη διοίκηση του στρατού και από τον πρόεδρο» Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Λάβαμε μόνο μία φορά 50 οβίδες, 20 νάρκες, αντιαρματικούς πυραύλους NLAW», αναφέρει η ταξιαρχία. «Τίποτε άλλο δεν μας δόθηκε», προσθέτει εκφράζοντας τη λύπη της γι’ αυτό.

«Υπήρξαν μόνο ανεκπλήρωτες υποσχέσεις», τονίζει ακόμη.

Την ίδια ώρα, έκκληση για περισσότερη βοήθεια έκανε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μιλώντας στο κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας. «Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είναι πιθανό να έχουν σκοτωθεί από τη ρωσική επίθεση εναντίον της Μαριούπολης στη νοτιοανατολική Ουκρανία», δήλωσε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε ότι η χώρα του χρειάζεται περισσότερη βοήθεια για να επιβιώσει από αυτό τον πόλεμο, εκτιμώντας ότι η Ρωσία δεν θα σταματήσει την επίθεσή της εκτός κι αν αναγκαστεί.

Διαβάστε επίσης:

UFO στην Αλάσκα; Τα παράξενα σύννεφα και οι θεωρίες συνωμοσίας (photos)

Λαβρόφ: Η Ρωσία δεν θα σταματήσει την στρατιωτική επιχείρηση πριν τις συνομιλίες

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Ύστατη μάχη» στη Μαριούπολη – Αιχμές του στρατού και κατά του Ζελένσκι

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 17:42