search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 10:37
MENU CLOSE

Επίθεση στο μετρό της Νέας Υόρκης: Ανθρωποκυνηγητό για τον δράστη – 16 τραυματίες, οι 10 δέχθηκαν πυρά (Photos/Videos)

12.04.2022 16:37
newyork-243-new

Πυροβολισμοί σημειώθηκαν σε συρμό του μετρό στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, προκαλώντας σκηνές χάους με την αστυνομία να αναζητεί έναν ύποπτο. Στο σημείο βρέθηκαν εκρηκτικοί μηχανισμοί, που δεν πυροδοτήθηκαν.

Δέκα άνθρωποι δέχθηκαν πυρά και άλλοι έξι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Νέας Υόρκης. Ένας εκπρόσωπος της Μητροπολιτικής Αρχής Μεταφορών έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την τροχιά του τρένου, λέγοντας στο CNN ότι οι επιβάτες επέβαιναν σε συρμό με προορισμό το Μανχάταν που πραγματοποιούσε στάσεις. Το τρένο έκανε εξπρές στάση στο σταθμό 59th Street πριν από τη στάση στο σταθμό 36th Street στο Sunset Park, όπου βρέθηκαν πολλά άτομα να έχουν δεχθεί πυρά. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία της περιοχής.

Το περιστατικό δεν αποτελεί προς το παρόν αντικείμενο «έρευνας για τρομοκρατική ενέργεια», δήλωσε η αρχηγός της αστυνομίας της πόλης Κίσαντ Σίγουελ, χωρίς όμως να αποκλείει τα όποια κίνητρα του δράστη.

«Το περιστατικό δεν τελεί υπό έρευνα για τρομοκρατική ενέργεια σε αυτό το στάδιο. Μπορούμε επίσης να πούμε ότι παρόλο που επρόκειτο για μια πράξη βίας, κανένας από τους τραυματίες δεν φέρει τραύματα απειλητικά για τη ζωή του», δήλωσε η αρχηγός της αστυνομίας της Νέας Υόρκης σε συνέντευξη Τύπου στο Μπρούκλιν πάνω από τον υπόγειο σταθμό του μετρό όπου σημειώθηκε το περιστατικό.

Ένας άνδρας, που βρισκόταν μέσα σε ένα βαγόνι του συρμού του μετρό και φορούσε μάσκα, πέταξε μια χειροβομβίδα καπνού και άνοιξε πυρ μέσα στο βαγόνι λίγο πριν μπει ο συρμός στον σταθμό.

«Σήμερα το πρωί, καθώς ένας συρμός του μετρό με προορισμό το Μανχάταν εισερχόταν σταθμό του μετρό 36th Street, ένα άτομο σε αυτό το τρένο φόρεσε κάτι που φαινόταν σαν αντιασφυξιογόνα μάσκα, στη συνέχεια έβγαλε ένα κάνιστρο από την τσάντα του και το άνοιξε», είπε η αρχηγός της αστυνομίας.

«Το τρένο εκείνη την ώρα άρχισε να γεμίζει καπνό. Στη συνέχεια αυτός άνοιξε πυρ, πυροβολώντας πολλούς ανθρώπους στο μετρό και στην αποβάθρα», πρόσθεσε.

Ο ύποπτος αναφέρθηκε ως ένας μαύρος άνδρας γεροδεμένος, που φορούσε ένα πράσινο γιλέκο που χρησιμοποιείται από εργάτες σε έργα οικοδομής και ένα φούτερ με κουκούλα, συμπλήρωσε.

«Στις 8:27, η αστυνομία κλήθηκε για ένα περιστατικό έκτακτης ανάγκης με ένα άτομο που χτυπήθηκε από σφαίρα στο μετρό» στο Μπρούκλιν, επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια εκπρόσωπος της αστυνομίας της Νέας Υόρκης, που ζήτησε από το κοινό να αποφύγει την περιοχή. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της πυροσβεστικής υπηρεσίας, “υπήρξαν πολλά πυρά”.

Φωτογραφίες και βίντεο παρευρισκόμενων δείχνουν λίμνες αίματος και ανθρώπους να κείτονται στο πάτωμα ενός βαγονιού, καθώς και στην πλατφόρμα του σταθμού αυτού στην περιοχή του Μπρούκλιν. Ένα άλλο βίντεο δείχνει κόσμο να βγαίνει από βαγόνια του συρμού, εν μέσω κραυγών και καπνού.

Το περιστατικό ξεκίνησε σε βαγόνι του μετρό στο Μπρούκλιν που κατευθυνόταν προς βορρά. Ο σταθμός του μετρό 36th Street στο Sunset Park και ο σταθμός 25th Street στο Greenwood Heights επηρεάστηκαν επίσης. Υπήρχε καπνός στο βαγόνι πριν εισέλθει στον σταθμό του 36th Street, σύμφωνα με την αστυνομία.

Νωρίτερα, ο Επίτροπος του Αστυνομικού Τμήματος της Νέας Υόρκης Keechant Sewell είπε ότι δεν υπήρξαν σοβαροί τραυματισμοί που να απειλήσουν τη ζωή επιβατών, κατά τη διάρκεια του σημερινού περιστατικού

Ο Sewell είπε ότι στις 8:24, καθώς ο συρμός με προορισμό το Μανχάταν περίμενε να μπει στο σταθμό 36th Street, ένας άνδρας που φορούσε μάσκα αερίων έβγαλε ένα κάνιστρο από την τσάντα του και το άνοιξε. “Το τρένο εκείνη την ώρα άρχισε να γεμίζει καπνό. Στη συνέχεια άνοιξε πυρ, πυροβολώντας πολλούς ανθρώπους στο μετρό και στην αποβάθρα“, είπε.

Σύμφωνα με το αστυνομικό τμήμα της Νέας Υόρκης, δεν υπάρχουν ενεργοί εκρηκτικοί μηχανισμοί «αυτή τη στιγμή» στο σταθμό του μετρό του Μπρούκλιν. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία της Νέας Υόρκης, εντοπίστηκαν «πολλές συσκευές που δεν εξερράγησαν» νωρίτερα.

Στις έρευνες μετέχει και το Γραφείου Αλκοόλ, Πυροβόλων Όπλων και Εκρηκτικών, που βοηθά το αστυνομικό τμήμα της Νέας Υόρκης στις έρευνες. Πολλά σχολεία στο Μπρούκλιν ακύρωσαν αμέσως όλες τις εξόδους των μαθητών τους.

Σύμφωνα με έναν από τους επιβάτες, τον Γιαν Μοντάνο, ο οποίος μίλησε στο CNN, «μια χειρομβοβίδα καπνού… μια βόμβα, εξερράγη, νομίζω, δύο λεπτά πριν φτάσουμε στο σταθμό». «Φαινόταν ότι ήταν προσχεδιασμένο (…) Εγκλωβιστήκαμε στο βαγόνι (…) υπήρχε αίμα στο έδαφος. Υπήρχε πολύ αίμα στο έδαφος», πρόσθεσε ο Μοντάνο.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ανακοίνωσε νέα μέτρα κατά της οπλοκατοχής χθες Δευτέρα, ενημερώθηκε για το συμβάν και ο Λευκός Οίκος πρόσφερε βοήθεια στις αρχές της Νέας Υόρκης, δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι.

Πλάνα από βίντεο δείχνουν μεγάλο αριθμό των δυνάμεων επιβολής του νόμου να έχουν αναπτυχθεί γύρω από τον σταθμό του μετρό, συμπεριλαμβανομένων βαριά οπλισμένων αστυνομικών και δεκάδων περιπολικών καθώς και οχημάτων έκτακτης ανάγκης.

Η κυκλοφορία των συρμών έχει διακοπεί, μετέδωσαν τα μμε.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς, ο οποίος νοσεί με Covid-19, ενημερώθηκε για το περιστατικό, δήλωσε ο εκπρόσωπός του Φάμπιεν Λέβι.

«Ενώ συλλέγουμε περισσότερες πληροφορίες, ζητάμε από τους Νεοϋορκέζους να μείνουν μακριά από την περιοχή για την ασφάλειά τους», έγραψε ο Λέβι στο Twitter, ενώ ενημερώθηκε για την κατάσταση και η Κυβερνήτης της πόλης Κάθι Χότσουλ.

Η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Κάθι Χότσουλ προειδοποίησε τους Νεοϋορκέζους ότι ο ύποπτος εξακολουθεί να είναι ελεύθερος.

«Η ηρεμία και η κανονικότητα διαταράχθηκαν, διαταράχθηκαν βάναυσα, από ένα άτομο τόσο ψυχρό και στην καρδιά που δεν νοιαζόταν για τα άτομα στα οποία επιτέθηκε. Αυτό το άτομο είναι ακόμα ελεύθερο. Αυτός ο άνθρωπος είναι επικίνδυνος», είπε η Χότσουλ.

Η κυβερνήτης προέτρεψε τους Νεοϋορκέζους να παραμείνουν σε επαγρύπνηση.

Η επίθεση σημειώθηκε καθώς η πόλη της Νέας Υόρκης αντιμετωπίζει μια έξαρση της εγκληματικότητας από την έναρξη της πανδημίας της Covid-19.

Υποσχόμενος προεκλογικά την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας, ο νέος Δημοκρατικός δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς, ξεκίνησε ένα σχέδιο στα τέλη Ιανουαρίου για την καταπολέμηση της διάδοσης πυροβόλων όπλων, μετά τον θάνατο δύο αστυνομικών που πυροβολήθηκαν κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης. Ωστόσο δεν ήταν λίγα τα αιματηρά συμβάντα με πυροβολισμούς που έγιναν πρωτοσέλιδα από τότε.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2022 –από την 1η Ιανουαρίου έως τις αρχές Απριλίου– ο αριθμός των συμβάντων με πυροβολισμούς στη Νέα Υόρκη αυξήθηκε από 260 σε 296 συγκριτικά με την ίδια περίοδο του 2021, σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομικής Υπηρεσίας της Νέας Υόρκης που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

https://twitter.com/bhoopendrasing5/status/1513876342567223297

Διαβάστε επίσης:

Γαλλία: Αύξηση στις συντάξεις στα 1.100 ευρώ ανακοίνωσε ο Μακρόν – Επανεξετάζει και τη σύνταξη στα 65

Πόλεμος στην Ουκρανία: Φόβοι για χρήση χημικών όπλων στη Μαριούπολη – Επίθεση στα ανατολικά ετοιμάζει η Ρωσία

Πούτιν: Δεν μπορείτε να απομονώσετε τη Ρωσία – Η στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία θα επιτύχει

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 10:37