search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 12:02
MENU CLOSE

Σκουρλέτης: Φοβηθήκαμε την αυτοκριτική σε βάθος κι αυτό μας κόστισε

12.04.2022 20:39
skourletis98-new

Εφ’ όλης της συνεδριακής ύλης, δηλαδή για τα πολιτικά και οργανωτικά επίδικα που τίθενται στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία το οποίο ξεκινά την Πέμπτη, τοποθετήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 105,8 και την εκπομπή «Ναι μεν αλλά».

Σημείωσε πως στο κόμμα δεν έγινε αρκετή αυτοκριτική για την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπήρξε «εμπεριστατωμένη» συζήτηση για να βγουν κάποια συμπεράσματα ώστε «να πούμε στον κόσμο “εκεί κάναμε λάθος, εκεί πετύχαμε”». Αυτό δεν έγινε τόνισε προσθέτοντας πως «στην πολιτική κάποια πράγματα πρέπει να τα κάνεις στον σωστό χρόνο»«Θα έπρεπε να είχαμε κουβεντιάσει πιο πολύ σε βάθος.  Το φοβηθήκαμε συλλογικά και αυτό μας κόστισε» είπε.

Αναφορικά με τον τρόπο εκλογής του προέδρου και συγκεκριμένα την πρόταση Τσίπρα για εκλογή από τη βάση σημείωσε ότι «δεν θα κριθεί η αξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ και των προτάσεων του» από το αν ο πρόεδρος θα εκλεγεί από το συνέδριο ή με καθολική ψηφοφορία από τα μέλη τουΣημαντικό, είπε, είναι «να αποτυπωθεί για άλλη μια φορά η εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του» αλλά πρόσθεσε πως ο τρόπος εκλογής  «θα δημιουργήσει κάποιες εντυπώσεις, αλλά αυτές θα είναι πολύ μικρής εμβέλειας».

Σε κάθε περίπτωση, σχολίασε «δεν είναι το μείζον» το πώς θα εκλεγούν ο πρόεδρος και η Κεντρική Επιτροπή. Προέκρινε ως σημαντικότερο για κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ «που έχουν μια διαφορετική σχέση με την πολιτική», να βρίσκουν «έναν καθημερινό τρόπο λειτουργίας ώστε να δίνουν περιεχόμενο και λόγο στα μέλη του». Και συνέχισε λέγοντας πως «τη λογική της ανάθεσης τη βρίσκουμε και στα άλλα κόμματα», το να εξαντλείται δηλαδή ο ρόλος του μέλους ενός κόμματος στο να ψηφίζει μια φορά κάθε 2 ή 3 χρόνια. Αυτό είπε «δεν έχει να κάνει με μια ουσιαστική συμμετοχική σχέση με την πολιτική».

Για τη δημοσκοπική εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «σήμερα έχουμε μια κυβέρνηση που υποχωρεί ατάκτως και έναν ΣΥΡΙΖΑ που κάτι κερδίζει, αλλά δεν έχει αναπτύξει τη δυναμική που θα θέλαμε και αυτό είναι ένα αντικείμενο συζήτησης και στο Συνέδριο». Απέδωσε αυτή την απουσία δυναμικής από τη μία στην έλλειψη αυτοκριτικής σε βάθος και από την άλλη στο ότι μετεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν αρκετά «συνεκτικός στο λόγο του». Χαρακτηριστικά σημείωσε πως είναι «αναγκαία η «επανάκτηση της φερεγγυότητάς μας».

Στο ερώτημα εάν ο ΣΥΡΙΖΑ εισέρχεται σε μια διαδικασία «σοσιαλδημοκρατικοποίησης», ο Π. Σκουρλέτης, απάντησε πως «ο  ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς και όχι της Κεντροαριστεράς, είναι μέλος της ευρωπαϊκής αριστερής οικογένειας, δεν είναι ένα μόρφωμα το οποίο ταυτίζεται με την έννοια της Δημοκρατικής Παράταξης». Ωστόσο, συνέχισε «θέλει με τις προτάσεις του να αποτελεί κορμό του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Κάτι δηλαδή που το πέτυχε στην πράξη από το 2012 και έπειτα. Σε αυτά νομίζω ότι έχουμε απαντήσει. Αν κάποιοι έχουν κάτι άλλο στο μυαλό τους, ας μας το πουν, αλλά δεν έχει ειπωθεί κάτι τέτοιο».

Για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΚΙΝΑΛ μετά τις επόμενες εκλογές, ο κ. Σκουρλέτης απάντησε πως οι κυβερνήσεις συνεργασίας για να είναι «αξιόπιστες, βιώσιμες και πειστικές στον κόσμο πρέπει να βασίζονται σε προγραμματικές συγκλίσεις».

«Εκεί πρέπει να δώσουμε το βάρος, να καλέσουμε τις άλλες δυνάμεις της αριστερής και προοδευτικής αντιπολίτευσης να τοποθετηθούν πάνω στα συγκεκριμένα επίδικα της συγκυρίας και πως αντιλαμβάνεται κάθε πολιτική δύναμη ότι θα πρέπει να κινηθούμε για να απαντήσουμε στη σημερινή κρίση», δήλωσε. «Εκεί θα κριθεί η αξιοπιστία του καθενός μας. Άρα είναι δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει μια τέτοια πρόταση. Να συζητήσουμε για τα χαρακτηριστικά της και να δούμε την ανταπόκριση των άλλων πολιτικών δυνάμεων», συμπλήρωσε.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Αίτημα για κλήση του προέδρου της ΡΑΕ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής

Νέο μήνυμα Μητσοτάκη προς την ΕΕ: Ευρωπαϊκή αποτυχία αν δεν υπάρξει συμφωνία για τα ενεργειακά

Αποστάσεις Ρουσόπουλου από Μηταράκη περί «πραγματικών προσφύγων» (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 12:01