search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 10:03
MENU CLOSE

Apple: Τα lockdown στην Κίνα «πάγωσαν» την παραγωγή iPhones και iPads – Επιπτώσεις στην αγορά

13.04.2022 12:00
apple_iphone_new

Ο ιός covid χτύπησε τα iPhone… Κυριολεκτικά! Και το αποτέλεσμα είναι να έχει παγώσει η παραγωγή 3 εκατομμυρίων κινητών iPhone, 2 εκατομμυρίων iPads και ενός εκατομμυρίου MacBooks.

Οι μονάδες παραγωγής των προϊόντων της Apple βρίσκονται στην Κίνα και συγκεκριμένα στην Σανγκάη, όπου οι αρχές έχουν επιβάλει αυστηρό lockdown λόγω της νέας έξαρσης της πανδημίας.

Ένας από τους πιο μεγάλους κατασκευαστές των έξυπνων κινητών iPhone, η εταιρία Pegatron, ανακοίνωσε ότι είναι υποχρεωμένη να σταματήσει προσωρινά την παραγωγή σε δύο από τα εργοστάσιά της στην Κίνα, συγκεκριμένα στις μονάδες που έχει στην Σανγκάη και στο γειτονικό Κουνσάν, «ανταποκρινόμενη στα μέτρα πρόληψης της τοπικής κυβέρνησης».

Οι αρχές στην κινεζική μητρόπολη των 25 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν επιβάλει αυστηρά περιοριστικά μέτρα εδώ και δύο εβδομάδες λόγω της έξαρσης της πανδημίας και μόλις χθες ανακοινώθηκε κάποια σχετική χαλάρωση των μέτρων, που όμως δεν θα εξομαλύνουν την κατάσταση στην αγορά, αφού κάποιοι κάτοικοι θα μπορέσουν να βγουν από τα σπίτια τους για να προμηθευτούν βασικά είδη.

Η εταιρία Pegatron διαβεβαίωσε ότι θα συνεργαστεί με τις αρχές «για να αρχίσει και πάλι η λειτουργία (των εργοστασίων) το ταχύτερο δυνατό».

Αλλά παράλληλα έχει σταματήσει η λειτουργία και άλλων δύο κινεζικών μονάδων παραγωγής προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, της Quanta, που κατασκευάζει τα MacBook και της  Compal Electronics,που κατασκευάζει τα  iPad, όπως γράφει η ιαπωνική εφημερίδα Nikkei.

Ο Νταν Ίβς, αναλυτής επενδύσεων στην εταιρία Wedbush Securities εκτίμησε ότι το κλείσιμο αυτών των μονάδων έχει άμεσο αντίκτυπο στην παραγωγή των προϊόντων της Apple, προσθέτοντας ότι αυτόν τον μήνα επηρεάζεται η παραγωγή 3 εκατομμυρίων τηλεφώνων iPhone «και θα ακολουθήσουν κι άλλα αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση».

Ο Νταν Ιβς δήλωσε στο BBC ότι επηρεάζεται επίσης η παραγωγή 2 εκατομμυρίων iPads και ενός εκατομμυρίου MacBooks.

«Το κλείσιμο της Pegatron ρίχνει λάδι στη φωτιά που καίει στην εφοδιαστική αλυσίδα της Apple και σε άλλα τμήματα του οικοσυστήματος του iPhone», επισήμανε ο Νταν Ιβς.

Τον περασμένο μήνα λόγω της πανδημίας σταμάτησε η λειτουργία της μονάδας παραγωγής της ταϊβανέζικης εταιρίας Foxconn στην πόλη Σενζέν, όπου συναρμολογούνται  iPhones για λογαριασμό της Apple. Η συγκεκριμένη εταιρία μετέφερε την αλυσίδα συναρμολόγησης των iPhones σε άλλες μονάδες.

Οι κινεζικές αρχές ακολουθούν την πολιτική του «μηδενικού covid» επιβάλλοντας αυστηρά περιοριστικά μέτρα, γεγονός που επηρεάζει άμεσα την παραγωγή πολλών προϊόντων. Αλλά το lockdown στην Σανγκάη έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα καθώς η πόλη αυτή είναι κλειδί για την παγκόσμια βιομηχανία και το λιμάνι της, το μεγαλύτερο στον κόσμο, είναι κόμβος διακίνησης αγαθών κάθε είδους προς όλο τον δυτικό κόσμο.

Photo: Pixabay.com

Διαβάστε επίσης:

Έρχεται προς τη Γη ο μεγαλύτερος κομήτης που έχουν παρατηρήσει ποτέ οι επιστήμονες (Video)

Ο Μπάιντεν και η… κουτσουλιά! Το απρόοπτο και το «γλέντι» στο Twitter (photos/videos)

Κίνα: Ετοιμάζει διαστημική αποστολή – Θα αναζητήσει εξωπλανήτη όμοιο με τη Γη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 10:02