search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 13:01
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Μαζικό κόμμα για την πολιτική αλλαγή – Πράσινο φως για «νέα αρχή»

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2225
14/4/2022
14.04.2022 06:00
tsipras_new (2)

Σηκώνεται σήμερα η αυλαία του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στο γήπεδο Τάε Κβον Ντο του Φαλήρου. Οι εργασίες ξεκινούν το απόγευμα με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα και θα διαρκέσουν έως την Κυριακή, οπότε θα κλείσει με νέα ομιλία του προέδρου και με τις ψηφοφορίες για το Καταστατικό, το Κείμενο Θέσεων και την Πολιτική Απόφαση.

Έξι χρόνια μετά το 2ο Συνέδριο, που είχε πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2016, κάπου στη μέση της κυβερνητικής του θητείας, ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. έρχεται να αποτιμήσει μια μακρά και πυκνή σε γεγονότα πολιτική περίοδο και να χαράξει την πορεία του για τα επόμενα χρόνια, πολιτικά και οργανωτικά. Το κεντρικό σύνθημα «Νέα Αρχή – Πολιτική Αλλαγή» ουσιαστικά δίνει το στίγμα πως ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει το συνέδριο ως εφαλτήριο για τη δρομολόγηση πολιτικών εξελίξεων που θα οδηγήσουν σε προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο στόχος της ηγεσίας για την επάνοδο του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. στη διακυβέρνηση, κατά το σκεπτικό που έχει διατυπώσει ουκ ολίγες φορές από το βράδυ των εκλογών του Ιουλίου 2019 έως σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, περνά μέσα από την πολιτική και κοινωνική του διεύρυνση, τον μετασχηματισμό του σε μεγάλο ανοιχτό, δημοκρατικό, μαζικό κόμμα εξουσίας (και την παγίωση αυτών των χαρακτηριστικών), ώστε να εκφράσει την κοινωνική πλειοψηφία από τα αριστερά έως το κοινωνικό και πολιτικό Κέντρο.

Περαιτέρω ο στόχος που τίθεται επισήμως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, μέσα και από τη διαδικασία μαζικοποίησης – συνέπεια της οποίας είναι και η πολιτική μετατόπιση προς το Κέντρο –, να αναπτύξει την κοινωνική δυναμική που θα συντελέσει στις διαδικασίες πολιτικής αλλαγής και, βεβαίως, στην ήττα της κυβέρνησης Μητσοτάκη στις επικείμενες εκλογές με απλή αναλογική.

Επιπλέον οι προγραμματικές κατευθύνσεις που θα συζητηθούν και θα εγκριθούν στο συνέδριο επέχουν και τον ρόλο της προγραμματικής πρότασης για επίτευξη συγκλίσεων προς τις άλλες αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις στις οποίες απευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.: το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ25 και βεβαίως το Κίνημα Αλλαγής.

Επαναβεβαίωση ισχύος

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε πρόσφατα ότι ο ίδιος δεν έχει ανάγκη εκλογικής επιβεβαίωσης και πως με τη νέα εκλογική διαδικασία ο στόχος είναι να δοθεί ο λόγος στον λαό και να τονωθεί η συμμετοχή στην κομματική ζωή.

Ωστόσο στο τέλος της ημέρας οι συσχετισμοί μετράνε. Έτσι, μαζί με τα παραπάνω, βασική επιδίωξη της ηγεσίας είναι να δοθεί το μήνυμα προς το κοινωνικό και εκλογικό ακροατήριο ότι ο Τσίπρας είναι ο ισχυρός και αδιαφιλονίκητος ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αναπτύσσει αδιαμεσολάβητη σχέση «με τον λαό» έχοντας πλέον λυμένα τα χέρια από τα «δεσμά» των εσωκομματικών ισορροπιών.

Με άλλα λόγια το ζητούμενο για την Κουμουνδούρου είναι να δοθεί το μήνυμα ότι ο Τσίπρας είναι κυρίαρχος και διαθέτει ελευθερία κινήσεων έναντι της εσωκομματικής μειοψηφίας, στην οποία κατά καιρούς έχουν αποδοθεί στερεοτυπικοί μιντιακοί χαρακτηρισμοί όπως «βαρίδια», «μικρός ΣΥΡΙΖΑ», «ΣΥΡΙΖΑ του 3%» κ.λπ. Ότι, εν τέλει, αφουγκράζεται τον λαό και μιλά στη γλώσσα που καταλαβαίνει η κοινωνία, χωρίς τις έντονες ιδεολογικές αποχρώσεις που χαρακτηρίζουν τη ρητορική της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής Αριστεράς και τα προτάγματα που αυτή θέτει.

Μεγάλη μερίδα στελεχών του κόμματος, εκ της προεδρικής πλειοψηφίας, άλλωστε θεωρεί – και το έχει εκφράσει ανοιχτά – ότι ο ιδεολογικός λόγος παραπέμπει στο παρελθόν, «κουμπώνει» τον κόσμο έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και οδηγεί τον τελευταίο στην περιχαράκωση.

Ο αντίλογος της μειοψηφίας είναι ότι με τα αριστερά ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά του ο ΣΥΡΙΖΑ έφτασε έως εδώ που είναι σήμερα, είτε αυτά μεταφράζονται σε ρητορική είτε σε προτάγματα είτε στη σύνδεσή του με τα κινήματα. Πάντως η μειοψηφία εμφανίζεται αποδυναμωμένη και είναι δύσκολο να αντικρούσει τις τακτικές κινήσεις Τσίπρα στο συνέδριο.

Σαφώς το συνέδριο δεν είναι το πεδίο που περιμένει κανείς να διαπιστώσει για πρώτη φορά την επικράτηση Τσίπρα στο εσωτερικό, αυτή είναι εμφανής τα τελευταία χρόνια και αναμένεται εδώ να επικυρωθεί πανηγυρικά.

Η προς τα έξω εικόνα ενδυνάμωσης και κυριαρχίας επιτυγχάνεται μέσα από τη διαδικασία εκλογής από τη βάση, καθώς ο Τσίπρας θα ανανεώσει την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του από τις ψήφους της μεγάλης δεξαμενής του ΣΥΡΙΖΑ, αυτής των 61.000 περίπου μελών του κόμματος και όχι από τους 5.000 συνέδρους. Αν λάβει δε κανείς υπόψη τον εκλογικό ορίζοντα – το αργότερο σε έναν χρόνο από τώρα –, η νωπή λαϊκή εντολή αποτελεί «αποσκευή» για τον Τσίπρα και για μετά τις εκλογές, ακόμη και αν το εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του κόμματος αναμένεται, πέρα από τη σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και τη διαμόρφωση ενός κλίματος «επείγοντος» να ηττηθεί η Δεξιά και η κυβέρνηση Μητσοτάκη για να μην καταστραφεί η χώρα, αναμένεται να επιχειρήσει να αποκαταστήσει το κυβερνητικό προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.

Έτσι θα εκπέμψει το μήνυμα ότι είναι πιο ώριμος και έμπειρος από ποτέ, έχει αποδείξει πως διαθέτει και αποτελεσματικότητα όσον αφορά το κράτος και κοινωνικό πρόσωπο. Κι ακόμη ότι έχει μάθει από τα λάθη του.

«Παρών» Ζάεφ με διά ζώσης ομιλία

Επίσημος προσκεκλημένος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. στις εργασίες του 3ου Συνεδρίου είναι μεταξύ άλλων και ο τέως πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, με τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας διατηρεί φιλικές σχέσεις λόγω της κοινής προσπάθειας για την οικοδόμηση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο Ζάεφ αναμένεται να μιλήσει ενώπιον του συνεδριακού σώματος, πιθανώς την Παρασκευή.

Διαβάστε επίσης:

Οι αναπλάσεις που αλλάζουν τον χάρτη των ακινήτων – Ποιες μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις δρομολογούνται

Οι υπεραξίες του Βοτανικού

Ουκρανία: Τρία σενάρια για το τέλος του πολέμου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 12:56