search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 12:27
MENU CLOSE

Τρόμαξε την κυβέρνηση η Λεπέν

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2225
14/4/2022
16.04.2022 06:00
lepen_new

Οι διαρκείς αναφορές από την πλευρά του πρωθυπουργού στις γαλλικές εκλογές και στον Εμανουέλ Μακρόν δείχνουν προφανώς την επιθυμία του Κυριάκου Μητσοτάκη να ταυτιστεί με τον Γάλλο Πρόεδρο προκειμένου να ενισχύσει τη λογική «Ελλάς – Γαλλία – Συμμαχία» σε μία στιγμή που τα πράγματα μοιάζουν οριακά για το γαλλικό πολιτικό σύστημα.

Παράλληλα ο Μητσοτάκης επιθυμεί να εκμεταλλευτεί την ανάδειξη της Ακροδεξιάς στη Γαλλία ως δεύτερης δύναμης για να στείλει μήνυμα στους δεξιούς ψηφοφόρους ότι πρέπει να βλέπουν με επιφυλακτικότητα τα νέα κόμματα που εμφανίζονται στην ελληνική πολιτική σκηνή ώστε να μην τους εμφανιστεί τελικά κάποιος «λύκος με προβιά προβάτου».

Οι αναφορές που έκανε στις γαλλικές εκλογές δείχνουν άλλωστε ότι η εύθραυστη διαφορά ανάμεσα στον Μακρόν και τη Λεπέν έχει φέρει προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο με έναν τρόπο κάνει προβολή στο μέλλον.

«Όσα συμβαίνουν στη Γαλλία έχουν ενδιαφέρουσες ομοιότητες και στη χώρα μας» είπε ο Μητσοτάκης. «Η μάχη ανάμεσα στον Μακρόν και τη Λεπέν δεν είναι ιδεολογική, αλλά μία διαφορά στην αντίληψη περί προόδου και συντήρησης. Όλα αυτά που έχουμε κάνει στο gov.gr είναι δεξιά, κεντρώα ή αριστερά; Τίποτε από όλα αυτά. Είναι σωστά και προοδευτικά.

Αυτά τα πολιτικά διλήμματα θα μας συνοδεύσουν έως τις επόμενες εθνικές εκλογές που θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, το 2023. Η Ν.Δ. είναι η μόνη παράταξη που μπορεί να εγγυηθεί τη σταθερότητα και την παραμονή της χώρας στο ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Το νέο δίλημμα

Το νέο στοιχείο λοιπόν στην τακτική που ακολουθεί ο Μητσοτάκης το τελευταίο διάστημα είναι οι αναφορές του στην πρόοδο και στο προοδευτικό μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας.

Μιλώντας μάλιστα πριν από λίγες μέρες στο Χαλάνδρι, στην προσυνεδριακή συζήτηση της Νέας Δημοκρατίας με θέμα «Ψηφιακή Επανάσταση: Κράτος φιλικό προς τους πολίτες», ο πρόεδρος του κόμματος ουσιαστικά αποκάλυψε το αφήγημα με το οποίο θα πάει στις επόμενες κάλπες μιλώντας «για πρόοδο και συντήρηση».

Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα τις λέξεις αυτές μονοπωλούσε ο Αλέξης Τσίπρας με το αφήγημα περί προοδευτικής διακυβέρνησης μέσα από τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου.

Προφανώς ο Μητσοτάκης δεν χρησιμοποίησε τυχαία αυτές τις δύο λέξεις, λένε στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. «Βάζοντας το δίλημμα “Με την πρόοδο ή με τη συντήρηση” ο πρωθυπουργός επιχειρεί να αφήσει πίσω του το σκληρά νεοφιλελεύθερο προφίλ του κάνοντας άνοιγμα στην Κεντροδεξιά, στον μεσαίο χώρο και τελικά στον Νίκο Ανδρουλάκη» λένε χαρακτηριστικά.

Το τελευταίο διάστημα – και με βάση τις εξελίξεις στη διεθνή πολιτική σκηνή αλλά και στο εσωτερικό της χώρας – οι συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. μελετούν τις «πίσω γραμμές» των δημοσκοπήσεων με τη λογική ότι θα πρέπει να ξέρουν πολύ καλά προς τα πού θα κινηθούν το επόμενο διάσημα.

Το πρώτο συμπέρασμα στο οποίο έχουν καταλήξει είναι ότι οι δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι της Ν.Δ. δεν πηγαίνουν προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σε αυτή τη φάση εντάσσονται στην αδιευκρίνιστη ψήφο. Αναγνωρίζουν ωστόσο ότι στην τελική ευθεία κανείς δεν ξέρει προς τα πού θα μετακινηθεί η μεγάλη μάζα αυτής της εκλογικής ομάδας.

Χαλασμός Κυρίου στη γαλάζια πολυκατοικία

Αυτό που φαίνεται να απασχολεί τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος είναι ότι καθημερινά ξεφυτρώνουν φορείς, κόμματα και κινήματα τα οποία ξεκινούν από τον χώρο της Κεντροδεξιάς και φτάνουν έως την Άκρα Δεξιά. Όσοι δηλαδή όλο αυτό το διάστημα βρέθηκαν εκτός Ν.Δ. για πολλούς και διάφορους λόγους εμφανίζονται να θέλουν να καταλάβουν μια θέση στην επόμενη σύνθεση της Βουλής.

Μετά τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο (Εθνική Συμφωνία), τον Φαήλο Κρανιδιώτη (Νέα Δεξιά), και τον Θάνο Τζήμερο (Δημιουργία Ξανά), οι οποίοι ευελπιστούν να εκφράσουν τους νεοφιλελεύθερους πατριώτες, πολλά ακούγονται και για τον Νίκο Καραχάλιο, πρώην σύμβουλο του Κώστα Καραμανλή και του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος τελευταία αφήνει όλο και περισσότερο ανοιχτό το ενδεχόμενο για δημιουργία κόμματος.

Οι πληροφορίες λένε ότι στην κίνηση Δημοκράτες, που δημιουργήθηκε πριν από έναν χρόνο, ενδέχεται να πάρουν μέρος ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Θεόδωρος Φορτσάκης, οι πρώην υπουργοί Σάββας Τσιτουρίδης και Θανάσης Γιαννόπουλος, καθώς και ο πρώην βουλευτής και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Νίκος Νικολόπουλος.

Παράλληλα υπάρχει ιδιαίτερη κινητικότητα γύρω από το κομμάτι της πρώην Χρυσής Αυγής, το οποίο σήμερα εκφράζει ο Ηλίας Κασιδιάρης. Το κόμμα Έλληνες για την Πατρίδα, που δημιούργησε πριν από λίγο καιρό, εμφανίζεται να κερδίζει στις δημοσκοπήσεις 2%, ποσοστό διόλου ευκαταφρόνητο αν σκεφτεί κάποιος ότι με μία μονάδα επιπλέον μπαίνει στη Βουλή.

Στο πατριωτικό κομμάτι της Δεξιάς απευθύνεται και ο επιχειρηματίας Πρόδρομος Εμφιετζόγλου, ο οποίος έχει ιδρύσει την Πανελλήνια Πατριωτική Ένωση.

Σε ό,τι αφορά το κίνημα Ελεύθεροι Άνθρωποι του εκλιπόντος Γιώργου Τράγκα, εξακολουθεί να λειτουργεί υπό την προεδρία του δημοσιογράφου Πάρι Κουρτζίδη, ο οποίος αναζητά συμμάχους για να έχει παρουσία στις βουλευτικές εκλογές.

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου παρουσιάζει αξιοσημείωτη αύξηση των ποσοστών της εκφράζοντας τους αντιεμβολιαστές, τους ρωσόφιλους και γενικά τους δυσαρεστημένους δεξιούς.

Διαβάστε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ: Το συνέδριο, οι αλλαγές και η χαρτογράφηση των τάσεων

Οι παίκτες πίσω από τα μεγάλα έργα – Ποιες αναπτύξεις υλοποιούν και σχεδιάζουν Prodea, Reds και Mytilineos

Στροφή στις έρευνες για φυσικό αέριο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 12:27