search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 09:19
MENU CLOSE

Από εκπρόσωποι, μιντιακοί σχολιαστές

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2226
20/4/2022
22.04.2022 06:00
psaki

Συμβαίνουν και στις καλύτερες δημοσιογραφικές πιάτσες. Να, για παράδειγμα στις ΗΠΑ. Ένα κλίμα απογοήτευσης και έντονου σκεπτικισμού έχει απλωθεί στους δημοσιογράφους του δικτύου NBC στην είδηση ότι το MSNBC θα προσλάβει την εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν (από το Τζένιφερ) Ψάκι, μόλις 44 ετών, όταν αποχωρήσει από την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Πολλοί ήταν οι δημοσιογράφοι του οργανισμού ενημέρωσης που εξέφρασαν εντόνως τον προβληματισμό τους στα επιτελικά στελέχη του δικτύου τονίζοντας ότι η πρόσληψη της προεδρικής εκπροσώπου, έστω και δοκιμαστική, αμαυρώνει το προϊόν του NBC News.

Το κοινό αίσθημα των δημοσιογράφων έφθασε έως την κορυφή του NBC με αποτέλεσμα ο πρόεδρός του Νώε Όπενχαϊμ να έχει απρογραμμάτιστη τηλεδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους του γραφείου του δικτύου στην Ουάσιγκτον – δηλαδή με εκείνους που καλύπτουν ρεπορταζιακά τον Λευκό Οίκο – για να αντιμετωπιστεί η κρίση που ξέσπασε στο εσωτερικό του. Βέβαια στην πορεία έγινε γνωστό ότι η πρόσληψη θα γίνει άμεσα, δηλαδή από τον άλλο μήνα (Μάιο) και απ’ ό,τι φαίνεται η «δοκιμαστική περίοδος» δεν αποκλείεται να «οδηγήσει» στην παρουσίαση δελτίου ειδήσεων.

Διότι η Ψάκι δεν θα έχει ρόλο πολιτικού αναλυτή ή θα κάνει πολιτικό σχόλιο σε κάποια εκπομπή ή στο πλαίσιο δελτίου ειδήσεων, αλλά θα έχει δική της εκπομπή, η οποία θα ενταχθεί πολύ σύντομα στο πρόγραμμα του δικτύου!

Παράλληλη απασχόληση!

Η αναστάτωση δεν οφείλεται στην κίνηση αυτή καθεαυτή. Άλλωστε στα μίντια των ΗΠΑ, και γενικότερα στην Αμερική, δεν είναι ασυνήθιστο εκπρόσωποι Τύπου του Αμερικανού Προέδρου να πιάνουν δουλειά σε ΜΜΕ έπειτα από την ολοκλήρωση της παροχής των υπηρεσιών τους στον ανώτατο πολιτειακό θεσμό της χώρας.

Μια περίπτωση γνωστή και σε εμάς, και λόγω καταγωγής, είναι εκείνη του Τζωρτζ Στεφανόπουλος. Ο Στεφανόπουλος διετέλεσε επικεφαλής Επικοινωνίας στην περίφημη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον και σήμερα είναι ο κεντρικός παρουσιαστής του δικτύου ABC.

Έπειτα από την αποχώρηση του από τον Λευκό Οίκο, ο Στεφανόπουλος επέστρεψε μεν στη δημοσιογραφία, αλλά αρχικά ήταν πολιτικός ανταποκριτής και κατόπιν παρουσιαστής πρωινών ενημερωτικών εκπομπών στο ABC.

Το στοιχείο που κάνει την ειδοποιό διαφορά ανάμεσα στην Ψάκι και τους προκατόχους της στον Λευκό Οίκο, όσους τουλάχιστον απασχολήθηκαν στον χώρο των ΜΜΕ μετά τη θητεία τους κοντά στους Προέδρους των ΗΠΑ, είναι ότι θα είναι η πρώτη εν ενεργεία εκπρόσωπος Προέδρου των ΗΠΑ με παράλληλη απασχόληση, και δη ως παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής. Πιο ασυμβίβαστο δεν είναι βέβαιο ότι μπορεί να υπάρχει.

Χοντρό ασυμβίβαστο

Ακριβώς εκεί εντοπίζεται το σημείο τριβής. Διότι οι δημοσιογράφοι του MSNBC που καλύπτουν το ρεπορτάζ από τον Λευκό Οίκο συχνά «κοντράρονται» στο πλαίσιο της δουλειάς τους με τη μέλλουσα συνάδελφό τους και αυτό προκαλεί συνθήκες ασυμβίβαστου για εκείνους, επιπλέον δε τους κάνει να αισθάνονται άβολα.

Γι’ αυτό και ο πρόεδρος του NBC, χωρίς να έχει προσχεδιαστεί – αυθορμήτως όπως τονίζεται από δημοσιογραφικές πηγές των ΗΠΑ – επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τους συντάκτες του δικτύου στο γραφείο της Ουάσιγκτον, σε μια προσπάθεια να τους καθησυχάσει τονίζοντας να συνεχίσουν να κάνουν τη δουλειά τους όπως ακριβώς μέχρι τώρα.

Αυτό ακριβώς έκανε την επόμενη ημέρα η επικεφαλής των διαπιστευμένων δημοσιογράφων του NBC στον Λευκό Οίκο Κρίστεν Γουέλκερ. Άσκησε πίεση στην Ψάκι ρωτώντας την επανειλημμένως κατά πόσο είναι δεοντολογικό και ηθικό να έχει εκπομπή στην τηλεόραση, ενώ ταυτόχρονα θα είναι εκπρόσωπος Τύπου στον Λευκό Οίκο.

Αναλυτές των μίντια στις ΗΠΑ περιγράφουν την Ψάκι ως μια ικανή και αξιόλογη γυναίκα και επαγγελματία, ωστόσο και εκείνοι εκτιμούν ότι, αν επέλεγε να μείνει για κάποιό διάστημα «εκτός» και κατόπιν να ξαναέμπαινε στον χώρο των ΜΜΕ, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά.

Πάντως η πυροσβεστική παρέμβαση του Όπενχαϊμ δεν κατάφερε να σβήσει εντελώς τη «φωτιά» στο NBC. Κάποιοι μιλούν για κρίση που οξύνεται, καθώς νωρίτερα το MSNBC είχε ανακοινώσει την απόκτηση της Σιμόν Σάντερς, πρώην εκπροσώπου της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις, η οποία θα παρουσιάζει εκπομπή κάθε σαββατοκύριακο με πρεμιέρα στις 7 Μαΐου.

Για την ιστορία πάντως η Ψάκι, μόλις γνωστοποιήθηκε η επικείμενη συνεργασία με το MSNBC, αυτοεξαιρέθηκε από συνεντεύξεις στο κανάλι και στο αδελφό NBC News.

Διαβάστε επίσης:

Πώς είδαν οι Γάλλοι το debate Μακρόν – Λε Πεν: Ο… «αλαζόνας» και η «τρομακτική»

Ντόναλντ Τραμπ: Αποχώρησε έξαλλος από συνέντευξη – «Κλείστε την κάμερα τώρα!» (video)

Η βασίλισσα Ελισάβετ έγινε 96 – Το ταξίδι με το ελικόπτερο και η φωτογραφία με τα πόνι (photo/video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 09:19