search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:32
MENU CLOSE

Πρωτομαγιά 2022: Πώς πρέπει να πληρωθούν όσοι εργαστούν

28.04.2022 09:21
protomagia new

Η Πρωτομαγιά (1η Μαΐου) αν και ανήκει στις προαιρετικές αργίες, με απόφαση  του εκάστοτε  υπουργού Εργασίας  χαρακτηρίζεται κάθε χρόνο σαν ημέρα υποχρεωτικής αργίας.

Συγκεκριμένα, απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός από αυτές που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις ημέρες αργίας όπως π.χ επιχειρήσεις στον τομέα υγείας, τουρισμού, συγκοινωνίας, εργοστάσια συνεχούς λειτουργίας, ενημέρωσης κλπ.

Για φέτος η 1η Μαΐου πέφτει Κυριακή, και έτσι η αργία μεταφέρθηκε την Δευτέρα 2 Μαΐου .

Πώς αμείβονται οι εργαζόμενοι

Ειδικότερα:

Α) Για τους εργαζόμενους που αμείβονται με ημερομίσθιο και δεν θα απασχοληθούν κατά την 1η Μαΐου ιδικαιούνται να λάβουν το καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους χωρίς καμία προσαύξηση.

Για τους εργαζόμενους που αμείβονται με ημερομίσθιο και θα απασχοληθούν κατά την 1η Μαΐου θα λάβουν το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο και προσαύξηση 75% που θα υπολογιστεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

Β) Σε περίπτωση που αμείβονται με μηνιαίο μισθό, εάν η επιχείρηση λειτουργεί κατά τις Κυριακές και αργίες θα λάβουν μόνο προσαύξηση 75% που υπολογίζεται στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν, ενώ αν πρόκειται για επιχείρηση που αργεί και εκτάκτως λειτουργήσει την 1η Μαΐου θα λάβουν επιπλέον της προσαύξησης 75% (επί του νομίμου ωρομισθίου τους) και τόσα ωρομίσθια του καταβαλλόμενου μισθού για όσες ώρες απασχολήθηκαν.

Διαβάστε επίσης

Carrefour: Αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα των πρώτων 6 καταστημάτων

ΟΠΕΚΑ: Μπαράζ πληρωμών για 700.000 δικαιούχους – Ποια επιδόματα καταβάλλονται την Πέμπτη

Φυσικό αέριο: Ξέφρενο ράλι ανόδου – Αύξηση 14 ευρώ μέσα σε 10 λεπτά λόγω της διακοπής παροχής αερίου στην Πολωνία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15