search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 23:43
MENU CLOSE

«Ψέματα»: Σκανάρει κάθε λεπτομέρεια στα πρόσωπα, στα σώματα, στα συναισθήματα η νέα σειρά του Alpha (Photos/Video)

06.05.2022 12:51
psemmata new

Τη νύχτα της Πέμπτης είχε πρεμιέρα η νέα πρόταση μυθοπλασίας «Ψέματα» του Alpha. Ένας συνδυασμός κοινωνικού θρίλερ και ψυχολογικού δράματος.

Η σειρά βασίζεται στην επιτυχημένη βρετανική «Liar» (Ψεύτης) του ITV και της Sundance TV με κεντρικά πρόσωπα της πλοκής μια δασκάλα και έναν γιατρό, τις εκδοχές τους για μιαν αλήθεια και τις συνέπειες που προκαλούν οι ενέργειες τους στους στενούς και ευρύτερους κοινωνικούς κύκλους τους.

Το-βρετανικό– σενάριο θέλει μια δασκάλα δημοτικού (καθηγήτρια λυκείου στην ελληνική εκδοχή), που χωρίζει έπειτα από μακροχρόνια σχέση με αστυνομικό, να πείθεται να βγει ραντεβού με τον πατέρα ενός μαθητή της, ο οποίος είναι χειρουργός και χήρος. Οι δύο, βγαίνουν ραντεβού και καταλήγουν να περάσουν τη νύχτα μαζί.

Την επόμενη ημέρα ο άνδρας στέλνει μήνυμα στο κινητό της γυναίκας με το οποίο την ευχαριστεί για την υπέροχη βραδιά. Εκείνη τον καταγγέλλει για βιασμό. Αυτός προσπαθεί σοκαρισμένος να πείσει τους πάντες πως δεν ισχύουν αυτά για τα οποία κατηγορείται.

Οι δύο βασικοί χαρακτήρες, καταθέτουν με την ίδια πίστη, σθένος και επιχειρήματα την άποψή τους πάνω στο ίδιο γεγονός.

Σε μια εποχή που οι κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος γυναικών και οι γυναικοκτονίες συγκλονίζουν το θέμα καθίσταται επίκαιρο. Κρίσιμο και ευαίσθητο.   Για τούτο και δύσκολο ως προς το χειρισμό του.

Προσεγμένη- σε όλα τα επίπεδα- τηλεοπτική πρόταση

 Από τα πρώτα πλάνα, τις πρώτες σκηνές, γίνεται αντιληπτό ότι πρόκειται για μια προσεγμένη- σε όλα τα επίπεδα- τηλεοπτική πρόταση.

Το κείμενο καλοδουλεμένο. Οι λέξεις  ζυγισμένες. Διόλου τυχαία τοποθετημένες. Δίδεται η αίσθηση ότι διαμορφώνουν στέρεο έδαφος για να «πατήσουν» πάνω του οι ηθοποιοί και χάρη και σε αυτό να μπουν στο πετσί των ρόλο τους.

Ο Νίκος Μήτσας, ο οποίος υπογράφει το σενάριο, είναι λες και έχει κάνει copy paste από την ζωή, την ίδια. Σενάριο-παλμογράφος. Το αποτέλεσμα μεγιστοποιείται από τις ερμηνείες.

Αλεξάνδρα Αΐδίνη και Χρήστος Λούλης, ως κεντρικοί πυλώνες της πλοκής, έχουν «χωνέψει» το κείμενο και πείθουν με το παίξιμό τους. Η Έλενα Γεννατά και ο Ανδρέας Ηλιάδης έχουν σάρκα και οστά και ψυχές. Ζωοδότες οι δύο ηθοποιοί. Παίζουν με όλο τους το «είναι».

Βιασμός ή συναινετικό σεξ; Έλενα και Ανδρέας σαν ηφαίστεια που εκρήγνυνται για  αλήθειες τους. Αλήθειες αντικρουόμενες.

Το σενάριο μοιάζει με κρεμμύδι που ξεφλουδίζεται μπροστά στα μάτια του τηλεθεατή

Το σενάριο έχει προοδευτική εξέλιξη με πυκνότητα πληροφοριών που εμφανίζονται σκηνή με τη σκηνή. Σα να ξεφλουδίζεται ένα κρεμμύδι μπροστά στα μάτια του τηλεθεατή.

Ευθυγραμμισμένοι και οι συνάδελφοί της Αϊδίνη και του Λούλη, εκείνοι τουλάχιστον που «εμφανίστηκαν» στο πρώτο επεισόδιο. Βασιλική Τρουφάκου, Θάνος Τοκάκης, Δημήτρης Αριανούτσος, Γιώργος Χρανιώτης, Χρήστος Σαπουντζής, Βίκυ Παπαδοπούλου.

Ο Γιώργος Γκικαπέππας σκηνοθετεί με σύγχρονη αισθητική και αξιοποίηση των σύγχρονων κινηματογραφικών εργαλείων με αίσθηση του μέτρου.  Μετατρέπει την κάμερα σε τομογράφο και σκανάρει κάθε λεπτομέρεια στα πρόσωπα, στα σώματα, τις ανεπαίσθητες κινήσεις, τα στιγμιαία βλέμματα. Δίνει έμφαση στις σιωπές.

Ενισχύει το ερέθισμα με υποβλητικές μουσικές, τόσο όσο χρειάζονται. Φτιάχνει κλίμα. Δημιουργεί ατμόσφαιρα. Η «φωτογραφία» εξίσου άρτια.  

«Χτίζονται» με ρυθμό οι σχέσεις μεταξύ των πρωταγωνιστών ενώπιον του τηλεθεατή.

Σιγά σιγά, σαν ψηφίδες μωσαϊκών, παρουσιάζονται στοιχεία από το παρελθόν καθενός από τους ήρωες. Όχι μόνον τον δύο κεντρικών χαρακτήρων.

Μήτσας και Γκικαπέππας τούς συστήνουν με τρόπο συχνά απρόσμενο, προκαλώντας σασπένς.

Μυθοπλασία είναι τα «Ψέματα». Όχι ντοκιμαντέρ. Έχει όμως ισχυρή δόση ρεαλισμού. Αν εξαιρέσει κάποιος (δύσκολα βέβαια)  τις  αναγκαστικές διακοπές για διαφημίσεις που βγάζουν τον τηλεθεατή από το «κλίμα» η αίσθηση που δίδεται με τους τίτλους τέλους, τουλάχιστον στο πρώτο επεισόδιο, είναι παρόμοια με εκείνη που δημιουργείται όταν κάποιος θέλει με την παρέα του όσα τού προκάλεσε η ταινία που επέλεξε και είδε στον κινηματογράφο.

Διαβάστε επίσης

Netflix – Cobra Kai: Πότε κάνει πρεμιέρα η 5η σεζόν (Video)

MasterChef: Ο Κουτσόπουλος έκοψε τη φόρα στον «Μπόμπαινα» – «Δεν σου ανήκουν όλες οι στιγμές στο παιχνίδι»

Άγριες Mέλισσες: Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στο πλατό της σειράς- Η ανάρτηση στο Instagram

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 23:39