search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 13:43
MENU CLOSE

Eurovision 2022: Στην τελική ευθεία με προγνωστικά και «μηνύματα»

10.05.2022 18:04
amanta-546-new

Στον αστερισμό της Eurovision και τυπικά από σήμερα, με τη διοργάνωση σε διαδικασία αντίστροφης μέτρησης. Σε εξέλιξη ο πρώτος ημιτελικός στον οποίο θα διαγωνιστεί η Ελλάδα- από την 15η, προτελευταία, θέση εμφάνισης- με την Αμάντα Γεωργιάδη και το τραγούδι «Die together», μια συναισθηματική μα  και  δυναμική μπαλάντα, που αφηγείται μια αληθινή ιστορία αγάπης, σαν ένα όνειρο σε μπλε φόντο-, που «ζωντανεύει» επί σκηνής μέσα από τα μάτια της ερμηνεύτριας.

Έχει δημιουργηθεί η αίσθηση, από τις υποσχέσεις των Ιταλών διοργανωτών, ότι οι τηλεθεατές θα απολαύσουν ένα υπερθέαμα.

Στην έναρξη του ημιτελικού (ΕΡΤ1, 22.00) θα παρακολουθήσουμε ένα σκετς βασισμένο στην ιταλική ευρηματικότητα και δημιουργικότητα ενώ για το διάλειμμα έχουν προσκληθεί ο Ιταλός πιανίστας Dardust, ο διεθνούς φήμης Ιταλός DJ και μουσικός παραγωγός Μπένι Μπενάσι, το αγγλικό indie-pop γκρούπ  «Sophie and the Giants» και η Ιταλίδα μαέστρος Σίλβια Κατάστα. Ο νικητής του Φεστιβάλ του San Remo 2020 Ντιοντάτο,   θα ερμηνεύσει το «Fai rumore», τη συμμετοχή της Ιταλίας στη Eurovision 2020, ενώ παρούσα θα είναι και η νικήτρια της Junior Eurovision 2021, Μαλένα, η οποία θα απευθύνει κάλεσμα στην Αρμενία με αφορμή την διεξαγωγή του φετινού διαγωνισμού, εκεί.

«Περίπατος» η πρόκριση της Ελλάδας  στον Τελικό, λένε τα προγνωστικά

Το τραγούδι, που υπογράφουν η Αμάντα και ο Μπιόρν Χέλγκι Γκαμελσέτερ, διεκδικεί με αξιώσεις όχι μόνο τη πρόκριση στον Μεγάλο Τελικό του διαγωνισμού αλλά θέτει υποψηφιότητα ακόμη και για μία ενδεχόμενη πρωτιά, σύμφωνα με τον OGAE Greece.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά η ελληνική συμμετοχή θα κάνει «περίπατο» στον αποψινό ημιτελικό.

Οι εκτιμήσεις θέλουν το «Die together» στην επτάδα τον πιο δυναμικών εμφανίσεων καταρχάς του πρώτου ημιτελικού (10 από τα 17 τραγούδια του πρώτου γκρουπ περνούν στον τελικό του Σαββάτου).

Εκείνα που εμφανίζονται στα επτά επικρατέστερα είναι: «Trenulețul» των Zdob și Zdub & Advahov Brothers (Μολδαβία), «Saudade, saudade» με την Maro (Πορτογαλία), «Snap» με την Rosa Linn (Αρμενία), «Give that Wolf a Banana», με τους Subwolfer (Νορβηγία), «Die Together» με την Amanda  (Ελλάδα), «De Diepte» και την S10 (Ολλανδία), «Stefania» με τους  Kalush Orchestra (Ουκρανία)- αντιλαμβάνεστε τί έχει να γίνει όταν εμφανιστούν στη σκηνή.

Το βράδυ της Δευτέρας (9/5) πραγματοποιήθηκε το Jury Show του πρώτου Ημιτελικού, ένα- ας το πούμε- κρας τεστ των κριτικών επιτροπών, οι οποίες καθορίζουν το 50% της βαθμολογίας των ημιτελικών.

Λίγο πριν από τις 23.30 της Δευτέρας εμφανίστηκε στη σκηνή η Αμάντα και πραγματοποίησε μια εξαιρετική, όπως υποστηρίζεται, εμφάνιση, χωρίς προβλήματα ή απρόοπτα.

Μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα η γενική πρόβα είχε ολοκληρωθεί και άρχισε η εικονική ανακοίνωση αποτελεσμάτων του πρώτου ημιτελικού. Η Λάουρα Παουζίνι με, μάλλον, επιτηδευμένο σαρδάμ στο «νούμερο 6» ανακοίνωσε την Ελλάδα και τον λιβανέζικης καταγωγής Βρετανό τραγουδιστή Μίκα να λέει «ευχαριστώ».

Τα αποτελέσματα όπως κάθε χρόνο, θα κριθούν κατά 50% από την ψηφοφορία του κοινού μέσω televoting και SMS ενώ το υπόλοιπο 50% μέσα από τις βαθμολογίες των κριτικών επιτροπών.  

Στα υπόψη ότι οι βαθμολογίες των επιτροπών έχουν ήδη συγκεντρωθεί καθώς τα μέλη τους έχουν ήδη ψηφίσει παρακολουθώντας τη χθεσινή γενική πρόβα του Ημιτελικού.

Το κοινό θα μπορέσει να ψηφίσει κατά τη διάρκεια της αποψινής βραδιάς. Στην αποψινή διαμόρφωση των αποτελεσμάτων, εκτός από τις 17 χώρες, ψηφίζουν οι Γαλλία και  Ιταλία (εκ των ιδρυτικών χωρών του τραγουδιστικού θεσμού της Eurovision).

Εκπροσωπήσεις με σχόλια

Και φέτος, φαίνεται, πως ερμηνευτές, μουσικά σχήματα και δημόσιες τηλεοράσεις, επέλεξαν μέσα από τα τραγούδια να κάνουν σχόλια. Θυμάστε πέρσι τί είχε γίνει με το «Zitti e buoni» («Σκάσε και φέρσου καλά») των Maneskin που «έσπασε» τη γλυκανάλατη γιουρβιζιονική παραδοσιακή φόρμα.

Με το «In corpore sano» (Εν σώματι υγιεί), για παράδειγμα, η Konstrakta καυτηριάζει την έλλειψη πρόσβασης των καλλιτεχνών στο σερβικό σύστημα πρόνοιας, τον κιτρινισμό των MME και τα επακόλουθα του άγχους σε αυτό που ονομάζεται «σύγχρονος τρόπος ζωής» μέσα από μια… στατική χορογραφία.

Οι Citi Zeni από τη Λετονία προτείνουν ένα τραγούδι «εύκολο στη χώνεψη και διασκεδαστικό στο άκουσμα» για το θέμα του βιγκανισμού. Το προβοκατόρικο «Eat Your Salad» (Φάε τη σαλάτα σου) ανοίγει την όρεξη για σαλάτα ήδη από το πρώτο άκουσμα και κάνουν τον υγιεινό τρόπο ζωής να φαίνεται σέξι.

Η συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου συγκεντρώνει θετικά σχόλια και-σύμφωνα με τους μελετητές του γιουροβιζιονικού θεσμού- φαίνεται ότι  δεν θα προσθέσει στην συλλογή του άλλη μία τελευταία θέση με «μηδέν βαθμούς». Μετά από κατακραυγή των φαν, το BBC πήρε τον εαυτό του στα σοβαρά και ανέθεσε την εκπροσώπηση στον Sam Ryder που έγινε γνωστός μέσα από το TikTok. O «Space Man» με σήμα κατατεθέν τα ξανθά, μακριά μαλλιά έχει εκτοξευθεί στην τέταρτη θέση των στοιχημάτων.

Η περίπτωση της Ουκρανίας

Η ουκρανική συμμετοχή εμφανιζόταν στην πρώτη θέση των στοιχημάτων μέχρι το βράδυ της Δευτέρας (9/5) και με μεγάλη διαφορά από τη δεύτερη Ιταλία, καθώς η προσοχή και η σκέψη όλων είναι στραμμένη στη ρωσική εισβολή.

Για την ιστορία, η μπάντα δεν ήταν ευθύς εξαρχής η πρώτη επιλογή. Την χώρα θα εκπροσωπούσε η Αλίνα Πας που αναδείχθηκε από τον εθνικό διαγωνισμό Vidbir. Αλλά η επίσκεψή της στην Κριμαία, μετά την προσάρτηση της χερσονήσου στη Ρωσία,  τής κόστισε την απόσυρση του τραγουδιού ανήμερα της εισβολής.

Η Ουκρανία παρέμεινε στο διαγωνισμό και δήλωσε ως εκπρόσωπο της τη μπάντα Kalush Orchestra, με το τραγούδι «Stefania», ραπ κομμάτι αφιερωμένο στην μητέρα τους, με τον οποίο είχαν καταλάβει τη δεύτερη θέση στον εθνικό διαγωνισμό. Λίγο μετά την αποδοχή της εκπροσώπησης, μέλη του συγκροτήματος  κατατάχθηκαν στην άμυνα του Κιέβου.

Παρά την πρώτη θέση στα στοιχήματα, το τραγούδι λέγεται ότι προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα στους φαν του διαγωνισμού, με πολλούς να εκτιμούν πως οι φιλοδοξίες για την κατάκτηση της πρωτιάς είναι υπέρμετρες.

Μένει, εξάλλου, να φανεί τί θα γίνει με την υπόθεση της Βόρειας Μακεδονίας και αν τελικά η Andrea εμφανιστεί στη σκηνή του Pala Olimpico για να παρουσιάσει το «Circles», έπειτα από το μάλλον ατυχές περιστατικό να πετάξει μπροστά στις κάμερες την σημαία της χώρας της για φωτογραφηθεί στο τυρκουάζ χαλί, πράξη για την οποία ζήτησε δημοσίως συγγνώμη με ανάρτηση στα σόσιαλ μίντια.

Διαβάστε επίσης:

Survivor: Η πρώτη ανάρτηση του Κατσαούνη μετά το ξύλο και την αποβολή – «Ευχαριστώ και συγγνώμη»

Mανώλης Κωστίδης: «Είμαι δημιούργημα του Άρη Πορτοσάλτε» (Video)

Σασμός: Αποφασισμένη να αποκαλύψει όλη την αλήθεια η Βασιλική

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 13:41