search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 21:25
MENU CLOSE

Καθησυχάζει η ΕΕ για τις μειωμένες παραδόσεις ρωσικού αερίου μετά το ουκρανικό «μπλόκο»

11.05.2022 20:13
gaz-234-new

Καθησυχάζει η ΕΕ μετά το ουκρανικό μπλόκο σε αγωγό ρωσικού φυσικού αερίου, για το ζήτημα ασφάλειας εφοδιασμού της ΕΕ.

«Αν και αυτές οι εξελίξεις ενδέχεται να έχουν αντίκτυπο σε μέρος της διαμετακόμισης φυσικού αερίου προς την ΕΕ, δεν δημιουργούν κανένα άμεσο ζήτημα ασφάλειας εφοδιασμού για την ΕΕ», τονίζει εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με τις μειωμένες παραδόσεις ρωσικού αερίου από την Ουκρανία.

Ο ίδιος εκπρόσωπος της Επιτροπής, ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τονίζει ότι η Επιτροπή ενημερώθηκε από την Ουκρανία για την αδυναμία της να παράσχει αποτελεσματικό επιχειρησιακό έλεγχο στον σταθμό συμπίεσης Νόβοπσκοφ. «Ο σταθμός ελέγχεται από τις ρωσικές αρχές από τις αρχές Απριλίου, με το ουκρανικό προσωπικό να δέχεται πιέσεις στις καθημερινές του δραστηριότητες. Οι ουκρανικές αρχές αναφέρουν ότι από αυτόν τον σταθμό συμπίεσης έχουν γίνει μη εξουσιοδοτημένες εκτροπές φυσικού αερίου σε περιοχές της χώρας που ελέγχονται από τη Ρωσία. Η τρέχουσα κατάσταση είναι ξεκάθαρα αποτέλεσμα ενεργειών της ρωσικής πλευράς. Η Ουκρανία είναι ένας αξιόπιστος εταίρος διαμετακόμισης εδώ και πολλά χρόνια», επισημαίνει η Επιτροπή.

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής τονίζει ότι οι ουκρανικές αρχές έχουν πλέον κηρύξει κατάσταση «ανωτέρας βίας», πράγμα που σημαίνει ότι οι ροές μέσω του σημείου διασύνδεσης στη Σοχρανίφκα (ρωσο-ουκρανικά σύνορα) θα διακοπούν. «Οι ροές μέσω αυτής της διασύνδεσης αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τέταρτο της διέλευσης ρωσικού φυσικού αερίου προς την ΕΕ. Οι ουκρανικές αρχές ζήτησαν από την Gazprom να διοχετεύσει τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω μιας εναλλακτικής διαδρομής που έχει διαθέσιμη χωρητικότητα (Σούτζα). Δεν έχει ληφθεί ακόμη απάντηση», σημειώνει ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Επισήμανε ότι η Επιτροπή είναι αλληλέγγυα με την Ουκρανία και επαινεί τις προσπάθειες όλου του προσωπικού που εργάζεται σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες για να διατηρήσει το ενεργειακό σύστημα σταθερό και να διασφαλίσει ότι οι υποχρεώσεις της, ως χώρας διέλευσης, εκπληρώνονται παρά τον πόλεμο. Η Επιτροπή βρίσκεται σε τακτική επαφή με τις ουκρανικές αρχές και αναμένεται σύντομα συνομιλία της Επιτρόπου Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον με τον Υπουργό Ενέργειας της Ουκρανίας, Χέρμαν Γκαλουστσένκο.

Τι λέει η Gazprom

Πάντως, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom έχει ήδη απαντήσει από χθες στο να μεταφερθεί η ροή φυσικού αερίου στην Ουκρανία σε ένα νέο σταθμό εισόδου, διαμήνύοντας ότι δεν είναι τεχνικά εφικτό, όπως πρότεινε η GTSOU, η διαχειρίστρια εταιρεία του συστήματος μεταφοράς αερίου της Ουκρανίας.

Επιπλέον, η Gazprom απάντησε ότι έλαβε την ειδοποίηση από το Κίεβο ότι οι ροές θα σταματήσουν από τις 7 το πρωί, τοπική ώρα και διαβεβαίωσε ότι εκπληρώνει όλες τις υποχρεώσεις της απέναντι στους αγοραστές αερίου στην Ευρώπη. Πρόσθεσε ότι δεν βλέπει καμία απόδειξη ότι υπάρχει ανωτέρα βία, ούτε κάποιο εμπόδιο που να δυσχεραίνει τη μεταφορά αερίου όπως προηγουμένως.

Η ρωσική εταιρεία, που έχει το μονοπώλιο εξαγωγών φυσικού αερίου μέσω αγωγών, διευκρίνισε ότι είναι «τεχνολογικώς αδύνατον» να μεταφερθεί όλος ο όγκος του αερίου μέσω του σταθμού διασύνδεσης Σούτζα, όπως πρότεινε το Κίεβο.

Πλέον, μόνο μία είσοδος είναι ανοιχτή για διέλευση και οι παραδόσεις στη Γερμανία έχουν μειωθεί κατά 25%.

Κανένα πρόβλημα λένε Γερμανία, Αυστρία, Μολδαβία

«Λόγω της μείωσης της διαμετακόμισης, ο όγκος του φυσικού αερίου που φθάνει στη Γερμανία μέσω Ουκρανίας από τον αγωγό “Megal” μειώθηκε κατά 25% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα. Οι απώλειες καλύφθηκαν με μεγαλύτερη ροή από τη Νορβηγία και την Ολλανδία», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης. «Η ασφάλεια του εφοδιασμού στη Γερμανία είναι ακόμη εγγυημένη», δήλωσε σχετικά εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας και πρόσθεσε ότι η «Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσης για το Φυσικό Αέριο» παρακολουθεί στενά την κατάσταση. Η Ένωση εισαγωγέων «Zukunft Gas», από την πλευρά της, διευκρίνισε ότι η πραγματική εικόνα θα είναι σαφής σε λίγες ημέρες.

Κανέναν περιορισμό δεν αντιμετωπίζουν στον εφοδιασμό τους η Αυστρία και η Μολδαβία, σύμφωνα με τις κυβερνήσεις τους. Εκπρόσωπος της αυστριακής εποπτικής αρχής ενέργειας «E-Control» δήλωσε σήμερα ότι καταγράφεται ελαφρώς μειωμένη ροή αερίου στον κόμβο Baumgarten, «αλλά η κατάσταση δεν επηρεάζει αυτήν τη στιγμή την παροχή». Καθησυχαστική ήταν και η βασική εταιρία ενέργειας ÖMV, η οποία ανακοίνωσε ότι δεν έχει γίνει αντιληπτή κάποια επίδραση της διακοπής. Αντίστοιχα, εκπρόσωπος του παρόχου δικτύου Μoldovgaz διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα ούτε στη Μολδαβία.

Η μείωση του αερίου που μεταφέρεται μέσω Ουκρανίας από τα σημεία αυτά μπορεί να φθάσει σήμερα τα 16,2 εκατ. κυβικά μέτρα, δηλαδή περίπου το 18%, με τους όγκους να προβλέπεται να διαμορφωθούν περίπου στα 72 εκατ. κυβικά μέτρα αερίου συγκριτικά με 88 την προηγουμένη, σύμφωνα με την GTSOU.

Η Gazprom επιβεβαίωσε στο ρωσικό πρακτορείο Tass ότι οι όγκοι θα μειώνονταν στα 72 εκατ. κυβικά μέτρα, αλλά δήλωσε ότι την προηγούμενη είχαν παραδοθεί 95,8 εκατ. κυβικά μέτρα.

Για «παιχνίδι» του Κιέβου μιλά η Μόσχα

Σε αυτό το πλαίσιο, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξήθηκαν ξανά. Ρώσοι αναλυτές υποστηρίζουν πως είναι βέβαιοι ότι δεν υπάρχει περίπτωση ανωτέρας βίας και το Κίεβο στοχεύει στη δημιουργία ενός άλλου σημείου έντασης μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης, καθώς θέλει να επιταχύνει το εμπάργκο της ΕΕ σε ρωσικούς ενεργειακούς πόρους.

«Ο εκβιασμός της Ουκρανίας με το φυσικό αέριο είναι απλώς μια μικρή πινελιά. Πολύ πιο σημαντικά γεγονότα συμβαίνουν στην Ευρώπη, όπου οι εκπρόσωποι της Ουάσιγκτον και του Λονδίνου προσπαθούν να πείσουν τους πάντες να επιβάλουν εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο», λέει ο Ρώσος οικονομολόγος Petr Zabortsev.

Διαβάστε επίσης:

Eurovision 2022: Σεξουαλική παρενόχληση από χορευτές τραγουδιστή καταγγέλλει εθελόντρια στο Τορίνο

ΗΠΑ: Έσκαψε το λάκκο της γυναίκας που στραγγάλισε και πέθανε από ανακοπή καρδιάς

Δολοφονία δημοσιογράφου στη Δυτική Όχθη: Καρέ καρέ σε βίντεο οι πρώτες δραματικές στιγμές μετά την εκτέλεση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 21:25