search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 08:32
MENU CLOSE

Το ΚΚΕ καταψηφίζει την Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις – Τη χαρακτηρίζει «κατάπτυστη» κι «επικίνδυνη»

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2229
12/05/2022
12.05.2022 06:00
eurokke8322_new

Όχι μόνο καταψηφίζει το ΚΚΕ την Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις, την οποία σταθερά καταγγέλλει τα τελευταία χρόνια, αλλά οργανώνει και συλλαλητήριο σήμερα, ημέρα ψήφισης της Συμφωνίας στη Βουλή.

Ειδικότερα, η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις καλεί στα Προπύλαια, στις 7 το απόγευμα. Κάλεσμα απευθύνουν και το ΠΑΜΕ, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, η ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), φοιτητικοί σύλλογοι κ.ά.

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της Κ.Ε. του ΚΚΕ κάνει λόγο για «κατάπτυστη επιθετική συμφωνία, η οποία μετατρέπει όλη τη χώρα σε ένα ορμητήριο πολεμικής εμπλοκής στα σχέδια των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ», αλλά και «σε πιθανό στόχο αντιποίνων, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού που κλιμακώνεται ανάμεσα στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο και τη Ρωσία».

Ειδικότερα σημειώνει πως η συγκεκριμένη Συμφωνία, «που είναι πενταετής και στη συνέχεια παρατείνεται επ’ αόριστον», μετατρέπει ολόκληρη την ελληνική επικράτεια σ’ ένα απέραντο αμερικανοΝΑΤΟϊκό ιμπεριαλιστικό ορμητήριο, καθώς προβλέπει «την αναβάθμιση των υφιστάμενων στρατιωτικών βάσεων, τη δημιουργία νέων, την παραχώρηση στρατοπέδων, υποδομών κι άλλων διευκολύνσεων για τις αμερικανικές στρατιωτικές ανάγκες, με τη λίστα να περιλαμβάνει τη Σούδα, την Αλεξανδρούπολη, τη Λάρισα, το Στεφανοβίκειο, τον Βόλο, το Λιτόχωρο, αλλά κι άλλες εγκαταστάσεις στην επικράτεια».

Οι υποδομές αυτές, τονίζει η ανακοίνωση, «αξιοποιούνται ως πολεμικά προγεφυρώματα, για την προώθηση και μεταφορά αμερικανοΝΑΤΟϊκών δυνάμεων και οπλικών συστημάτων στην Ανατολική Ευρώπη, στο πλαίσιο της πολεμικής στρατιωτικής συγκέντρωσης δυνάμεων που πραγματοποιεί το ΝΑΤΟ με το βλέμμα στραμμένο στον πόλεμο στην Ουκρανία και της πιθανότητας κλιμάκωσης κι επέκτασής του».

Το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ., επικυρώνοντας αυτή τη συμφωνία εν όψει και της συνάντησης Μητσοτάκη – Μπάιντεν, «αναλαμβάνει τεράστιες κι ιστορικές ευθύνες απέναντι στον ελληνικό λαό». Στο κάδρο των ευθυνών βάζει ο Περισσός και τον ΣΥΡΙΖΑ, «που έβαλε τις βάσεις για αυτή τη Συμφωνία, μέσω του “Στρατηγικού Διαλόγου με τις ΗΠΑ”, εγκαινιάζοντας τις παραπάνω υποδομές», αλλά και το ΚΙΝΑΛΛ, που στηρίζει αυτή την πολιτική.

Επισημαίνει, τέλος, για ακόμη μια φορά πως καταρρίπτεται το επιχείρημα των ελληνικών κυβερνήσεων «ότι με τον πολλαπλασιασμό των αμερικανοΝΑΤΟϊκών βάσεων στη χώρα μας “θωρακίζεται η ασφάλεια και τα σύνορα έναντι της τουρκικής επιθετικότητας”», αυτό το επιχείρημα τονίζει είναι «ιστορικά χρεοκοπημένο».

Και ενδεικτικά παραπέμπει στην τρέχουσα συγκυρία, όπου «οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ παζαρεύουν με τη “σύμμαχο” Τουρκία» και την ίδια στιγμή, «μετά από δύο μήνες πολέμου, που οι αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα δουλεύουν “στο φουλ”, έχουν καταγραφεί ρεκόρ υπερπτήσεων και παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου, έχουν πραγματοποιηθεί ασκήσεις της Τουρκίας με σενάρια απόβασης και κατάληψης νησίδας – προφανώς ελληνικής – και με παρουσία Αμερικανών κι άλλων ΝΑΤΟϊκών αξιωματούχων». Επικαλούνται δε και την πρόσφατη αναφορά του υπουργού Εθνικής Άμυνας, ο οποίος δήλωσε ότι «δεν είναι καλή εποχή να λες πράγματα εναντίον της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ».

Διαβάστε επίσης:

Φυγή εγκεφάλων από τη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία – Ποιοι και γιατί την εγκαταλείπουν (Photos)

Τατόι: Ένα μητροπολιτικό δάσος για τους Αθηναίους

Γλύξμπουργκ: Πόσες φορές ξύπνησαν πάθη, κόντρες και προκάλεσαν φασαρία (Photos/Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 08:30