search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 13:50
MENU CLOSE

Πυρηνικά: Το απρόβλεπτο των αντιδράσεων της Ρωσίας «μουδιάζει» τη Δύση – «Η παγκόσμια ασφάλεια απειλείται» (videos)

13.05.2022 12:04
nuclear-russia-new

Ιδιαίτερη ανησυχία έχουν προκαλέσει στη Δύση οι ευθείες απειλές που εκτόξευσε χθες (12/5) η Ρωσία κατά της Φινλανδίας και της Σουηδίας, λόγω της απόφασής τους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, αλλά και οι αναφορές σε πυρηνικό πόλεμο.

Αυτή την ανησυχία εξέφρασε σήμερα (13/5) από τη Χιροσίμα και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, λέγοντας πως η παγκόσμια ασφάλεια απειλείται εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και την πρόσφατη δοκιμή πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε πως η Χιροσίμα -η πρώτη πόλη που επλήγη ποτέ από ατομική βόμβα- υπενθυμίζει «πόσο επείγον είναι» να ενισχυθούν οι διεθνείς κανόνες για τον πυρηνικό αφοπλισμό και για τον έλεγχο των εξοπλισμών.

«Ενώ μιλάμε, η παγκόσμια ασφάλεια απειλείται. Η Ρωσία, χώρα με πυρηνικό οπλοστάσιο (…) επιτίθεται στο κυρίαρχο κράτος της Ουκρανίας κάνοντας αισχρές και απαράδεκτες αναφορές στη χρήση πυρηνικών όπλων», ανέφερε ο Μισέλ κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην πόλη.

Κίνδυνος σύγκρουσης

Αν και η απόφαση του Ελσίνκι και της Στοκχόλμης στηρίζεται με ξεκάθαρο τρόπο από τη Δύση, με την Ουάσιγκτον να διαμηνύει μάλιστα τη νύχτα ότι θα σεβαστεί οποιαδήποτε απόφαση λάβουν οι δύο χώρες, ο κίνδυνος να κλιμακωθεί μία σύγκρουση και να υπάρξουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις στην Ευρώπη, δημιουργεί πονοκέφαλος σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι αιφνιδίασε την Πέμπτη τους πάντες, καθώς πρότεινε να υπάρξει πρωτοβουλία από τον Τζο Μπάιντεν για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ εξέφρασε τη διαφωνία της με το ενδεχόμενο να προμηθεύσει η Δύση μαχητικά αεροσκάφη το Κίεβο, φοβούμενη ότι αυτό θα θεωρούνταν ευθεία εμπλοκή του ΝΑΤΟ.

Στο μεταξύ, οι ρωσικές επιθέσεις εντείνονται στο ανατολικό μέτωπο της Ουκρανίας, με βομβαρδισμούς σε πόλεις του Ντονέτσκ, καθώς η εισβολή φαίνεται ότι συναντά ισχυρή αντίσταση και στις περιοχές του Ντονμπάς.

Οι απειλές για πυρηνικά

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «θα στήριζαν ένα αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ από τη Φινλανδία ή και τη Σουηδία εφόσον το υποβάλουν, θα σεβαστούμε όποια απόφαση λάβουν», ενώ νωρίτερα τόσο ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, όσο και ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς τήρησαν ανάλογη στάση.

«Η Γαλλία υποστηρίζει απολύτως την επιλογή της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ» δήλωσε ο πρώτος, συνομιλώντας με τον Φινλανδό ομόλογό του Σάουλι Νιινίστο. Ο δε Σολτς, ο οποίος επίσης είχε συνομιλία με τον Νιινίστο δήλωσε ότι το αίτημα της Φινλανδίας έχει την «πλήρη υποστήριξη» του Βερολίνου.

Ωστόσο η Ευρώπη δεν κρύβει την ανησυχία της, καθώς είναι απρόβλεπτη η ρωσική αντίδραση, η συζήτηση περί χρήσης πυρηνικών επανέρχεται από διάφορες πλευρές και το μέλλον φαντάζει εξαιρετικά αβέβαιο, με δραματικές επιπτώσεις σε όλα τα επίπεδα. Σε μία δραματική του παρέμβαση κατά τη συνεδρίαση του ιταλικού υπουργικού συμβουλίου την Πέμπτη, ο Μάριο Ντράγκι πρότεινε «να τηλεφωνήσει ο Τζο Μπάιντεν στον Πούτιν για να τελειώσει ο πόλεμος».

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει όλοι να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, αρχίζοντας από τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες». Τόνισε δε με έμφαση ότι «χωρίς να ξεχάσει, κανείς τι συνέβη, πρέπει να ξαναρχίσουν επαφές σε όλα τα επίπεδα».

«Ο Πούτιν πιστεύει ότι το ΝΑΤΟ δεν θα αντιδράσει σε πυρηνικό χτύπημα»

Την ανάγκη καθαρής, αποφασιστικής ενότητας από όλους όσοι αντιτίθεται στον πόλεμο για να τελειώσει, τόνισε ο Ρώσος πολιτικός φιλόσοφος Γκρεγκ Γιούντιν σε συνέντευξή του στην Κατερίνα Οικονομάκου για την εκπομπή του Γιώργου Κουβαρά «Ανάλυσέ το» της ΕΡΤ1.

Κατά τον Ρώσο πολιτικό φιλόσοφο, εάν υπάρχει αρκετή ενότητα και αποφασιστικότητα, τότε κάποια στιγμή θα γίνει φανερό ότι ο Πούτιν και η ρωσική πολιτική ηγεσία δεν μπορούν να κερδίσουν αυτόν τον πόλεμο.

Σχετικά με τα σχέδια του Πούτιν, ο Ρώσος φιλόσοφος θέλησε να αναδείξει ότι για τον Ρώσο Πρόεδρο και τη ρωσική πολιτική ηγεσία αυτός δεν είναι ένας πόλεμος εναντίον της Ουκρανίας, αλλά εναντίον της Δύσης και όσον αφορά σε αυτό το στάδιο, στόχος του είναι ο στρατιωτικός έλεγχος της Ουκρανίας. «Για αυτούς τους ανθρώπους η Ουκρανία δεν υπάρχει, οι Ουκρανοί δεν υπάρχουν. Δεν μπορείς να πολεμήσεις εναντίον μιας ανύπαρκτης χώρας. Αυτός είναι ένας πόλεμος εναντίον της Δύσης. Αυτό είναι το πρώτο στάδιο ενός μεγάλου πολέμου για τον προετοιμάζονταν εδώ και πολλά χρόνια. Σε ό,τι αφορά το ουκρανικό στάδιο αυτού του πολέμου, ο στόχος είναι ο στρατιωτικός έλεγχος της Ουκρανίας. Η Ουκρανία δεν μπορεί να είναι κυρίαρχο κράτος», επισημαίνει.

Μάλιστα, προειδοποιεί πως είναι πολύ πιθανό ότι το επόμενο βήμα θα γίνει στην Ανατολική Ευρώπη, καθώς και ότι μπορεί η κατάσταση να φτάσει μέχρι και σε κάποιου είδους πυρηνική κρίση. «Σας θυμίζω ότι η εδαφική ακεραιότητα της Μολδαβίας είναι ήδη στο τραπέζι και είναι πολύ πιθανό ότι το επόμενο βήμα θα γίνει στην Ανατολική Ευρώπη, σε χώρες όπως η Πολωνία και η Λιθουανία», αναφέρει χαρακτηριστικά και εκτιμά ότι «η κατάσταση μπορεί να φτάσει μέχρι και σε κάποιου είδους πυρηνική κρίση, διότι η ρωσική ηγεσία δεν έχει τίποτε να χάσει».

Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρεί πως έχει σημασία με ποιους όρους θα προσεγγίσουμε αυτήν την πυρηνική κρίση. «Εάν ο Πούτιν βγει από αυτήν με εδαφικές κτήσεις, τότε σίγουρα δεν θα σταματήσει στην Ουκρανία, θα πάει πιο μακριά» εξηγεί και υπογραμμίζει: «Πρώτα απ’ όλα, η ρωσική ελίτ έχει μια βαθιά βεβαιότητα ότι ενδεχόμενη πυρηνική απειλή εναντίον της δυτικής Ευρώπης ή των ΗΠΑ, θα οδηγούσε στη διάλυση του ΝΑΤΟ. Ότι το άρθρο 5 δεν θα ενεργοποιηθεί και από τη στιγμή που θα υπάρξει πραγματική απειλή πυρηνικής κλιμάκωσης, η δυτική Ευρώπη δεν θα πολεμήσει για την Πολωνία, για παράδειγμα. Αυτό θα σήμαινε τη διάλυση του ΝΑΤΟ. Εάν δεν ενεργοποιηθεί το άρθρο 5, αυτό de facto σημαίνει διάλυση του ΝΑΤΟ. Αυτό θα άνοιγε το δρόμο για αλλαγή της γεωστρατηγικής τάξης στην Ευρώπη».

Εστιάζοντας στο ρωσικό πυρηνικό δόγμα, αναφέρει ότι βασίζεται στην ιδέα της αποκλιμάκωσης μέσω της κλιμάκωσης και επεξηγεί ότι αυτό βασικά σημαίνει ότι πρέπει να οδηγήσεις τα πράγματα σε κλιμάκωση μέχρι ο αντίπαλος να αποφασίσει ότι ο κίνδυνος είναι πια υπερβολικά μεγάλος και να κάνει υποχωρήσεις ώστε να επιτευχθεί αποκλιμάκωση.

«Αλλά εάν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση κι εάν ο Πούτιν αρχίσει να φοβάται ότι θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια μεγάλη ήττα, κάτι που για τον ίδιο είναι θέμα υπαρξιακό -να ξαναπώ ότι ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο βλέποντας την Ουκρανία σαν υπαρξιακή απειλή για τον ίδιο. Εάν το θέμα γίνει υπαρξιακό για τον Πούτιν, έχει πολλές φορές πει ότι ένας κόσμος χωρίς τη Ρωσία δεν αξίζει να υπάρχει και να είστε σίγουροι ότι όταν αναφέρεται στη Ρωσία εννοεί τον εαυτό του. Χωρίς τον ίδιο στην εξουσία, ο κόσμος δεν αξίζει να υπάρχει», τονίζει επιπροσθέτως.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τη βαναυσότητα των Ρώσων στρατιωτών στην Ουκρανία, αναφέρει ότι αυτά δεν τον εξέπληξαν. «Κι ο λόγος βρίσκεται στη νέα γλώσσα που χρησιμοποιεί ο Ρώσος πρόεδρος, τη γλώσσα της αποναζιστικοποίησης, που αναφέρεται στην κατάκτηση της καθαρότητας, στην αποκάθαρση της Ουκρανίας, στην αποσύνθεσή της σε δυο στοιχεία: το αγνό, ρωσικό στοιχείο και το ρυπαρό, ναζιστικό στοιχείο, το οποίο είναι το ουκρανικό. Πρέπει να αποσυνθέσουν τη χώρα. Αυτό μεταφράζεται σε εκκαθαρίσεις», σημειώνει.

Διαβάστε επίσης

Γερμανία: «Πράσινο φως» από Bundestag σε επίταξη εταιρειών ενέργειας και απαλλοτρίωση υποδομών

Bρετανία: Ο Τζόνσον θέλει να απολύσει 91.000 δημόσιους υπαλλήλους

Αποκάλυψη: Τι προκάλεσε το Σύνδρομο του Κόλπου στους βετεράνους του πολέμου στο Ιράκ (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 13:50