search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 19:19
MENU CLOSE

Πανσέληνος Μαΐου 2022: Έρχεται τα ξημερώματα το «Ματωμένο Φεγγάρι»

15.05.2022 23:56
selini new

Νωρίς το πρωί της Δευτέρας 16 Μαΐου, σχεδόν παράλληλα με την πανσέληνο, θα υπάρξει ολική έκλειψη Σελήνης, που στην Ελλάδα ωστόσο θα είναι εν μέρει ορατή, προκαλώντας ένα φαινόμενο που έχει ονομαστεί ως «Ματωμένο Φεγγάρι».

Ολική έκλειψη συμβαίνει όταν ο Ήλιος, η Γη και η Σελήνη ευθυγραμμίζονται σχεδόν πλήρως, οπότε το φεγγάρι περνάει μέσω της σκιάς της Γης. Λόγω του φαινομένου, η Σελήνη σταδιακά γίνεται πιο σκοτεινή και είθισται να παίρνει συνήθως ένα κοκκινωπό χρώμα, που μερικές φορές είναι πολύ σκούρο ή και σχεδόν μαύρο, εάν η ατμόσφαιρα στη Γη είναι βεβαρημένη από σωματίδια, όπως για παράδειγμα μια ισχυρή ηφαιστειακή έκρηξη.

Η έκλειψη θα συμβεί περίπου μιάμιση μέρα πριν το φεγγάρι φτάσει στο περίγειό του, δηλαδή στο σημείο της τροχιάς που είναι το κοντινότερο στον πλανήτη. Ως εκ τούτου, το βράδυ της Κυριακής κατά τη διάρκεια της έκλειψης, η Σελήνη, που θα απέχει περίπου 362.000 χιλιόμετρα, θα φαίνεται περίπου 12% μεγαλύτερη από ό,τι όταν βρίσκεται στο απόγειο της, δηλαδή στο πιο απομακρυσμένο σημείο της από τη Γη, γι’ αυτό και θεωρείται ως «υπερ-πανσέληνος».

Διαβάστε επίσης:

Γιος Χατζιδάκι εναντίον Κούγια: «Προσβάλλει βάναυσα τη μνήμη του» – Ποια λόγια του πατέρα του χρησιμοποίησε

Άνω Πατήσια: Μυστηριώδης αυτοκτονία 12χρονου – Έρευνα για «φονικό παιχνίδι» στο TikTok (Video)

Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα: Η ψυχρή αντίδραση της Ρούλας Πισπιρίγκου μετά τον θάνατο της Τζωρτζίνας (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 19:19