search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 12:41
MENU CLOSE

Ευλογιά των πιθήκων: «Καμπανάκι» των ειδικών για την υγειονομική απειλή που εξαπλώνεται –Τι πρέπει να γνωρίζουμε

19.05.2022 18:07
ΗΠΑ: Τα δύο συνθετικά αντισώματα που οδήγησαν σε μείωση 70% νοσηλειών και θανάτων - Media

Μια νέα υγειονομική απειλή έχει πλέον κάνει την εμφάνισή της στην Ευρώπη και την Αμερική, προκαλώντας προβληματισμό στους επιστήμονες και ανησυχία στον γενικό πληθυσμό.

Μέχρι στιγμής κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων εντοπίστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία, τη Σουηδία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Μαγιορκίνης: Χρειάζεται αυξημένη επαγρύπνηση

Σύμφωνα με τον καθηγητή Επιδημιολογίας Γκίκα Μαγιορκίνη και μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων σε Πορτογαλία και Ισπανία, υπάρχουν τρία επιδημιολογικά σημεία που χρήζουν προσοχής. Σε ανάρτησή του αναφέρει χαρακτηριστικά πως:

Όσον αφορά στην εξάπλωση του ιού της ευλογιάς των πιθήκων έχουμε τουλάχιστον 3 επιδημιολογικά ενδιαφέροντα σημεία:

1) τα στοιχεία συγκλίνουν στην παρατεταμένη μετάδοση μεταξύ ανθρώπων και όχι ανθρώπων από μολυσμένα ζώα (όπως βλέπαμε στον παρελθόν)

2) πρώτη φορά στα ιστορικά βλέπουμε εξάπλωση σε περισσότερες από μία ευρωπαϊκές χώρες

3) τα κρούσματα δεν έχουν όλα μεταξύ τους άμεση σχέση, συνεπώς σίγουρα υπάρχουν αδιάγνωστοι (ασυμπτωματικοί;) φορείς της νόσου.

Όπως επισημαίνει δε, «σε κάθε περίπτωση δεν είναι μία επιδημική έξαρση όπως αυτές που γνωρίζαμε για αυτόν τον ιό και έχουμε συνηθίσει, και συνεπώς είναι σημαντικό να σκεφτούμε out of the box, καθώς υπάρχει η πιθανότητα να βλέπουμε μία σημαντική αλλαγή συμπεριφοράς του ιού, ως αποτέλεσμα και της μειωμένης ανοσίας από το εμβόλιο της ευλογιάς.

«Χωρίς να πιστεύω ότι υπάρχει άμεσα λόγος ανησυχίας, θα έλεγα ότι τα στοιχεία δείχνουν ανάγκη για αυξημένη επαγρύπνηση» καταλήγει ο καθηγητής επιδημιολογίας.

Κρούσμα και στη γειτονική Ιταλία

Το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στην Ιταλία διέγνωσαν οι γιατροί του νοσοκομείου λοιμωδών νοσημάτων της Ρώμης Λάτζαρο Σπαλαντσάνι.

Πρόκειται για ένα νεαρό άνδρα, ο οποίος επέστρεψε πρόσφατα στην χώρα αφού έκανε διακοπές στις Κανάριες νήσους. Ο ασθενής έχει εισαχθεί στο νοσοκομείο της ιταλικής πρωτεύουσας, βρίσκεται σε απομόνωση και η γενική κατάσταση της υγείας του στη φάση αυτή δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία.

Καταβάλλεται προσπάθεια, τέλος, με στόχο να ειδοποιηθούν όλοι όσοι είχαν έρθει σε επαφή με τον νέο τις ημέρες πριν διαγνωσθεί με την ασθένεια.

ΗΠΑ: Στη Μασαχουσέτη το πρώτο κρούσμα

Το πρώτο κρούσμα της νόσου της ευλογιάς των πιθήκων εντοπίστηκε την Τετάρτη και στις Ηνωμένες Πολιτειές και πιο συγκεκριμένα στη Μασαχουσέτη. Ασθενής είναι ένας ενήλικος άντρας, που έχει τεθεί σε απομόνωση στο Γενικό Νοσοκομείο της βορειοανατολικής πολιτείας των ΗΠΑ.

Οι αξιωματούχοι λένε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, ωστόσο η ασθένεια μπορεί να έχει σοβαρή εξέλιξη. Παράλληλα, εργάζονται για τον εντοπισμό ατόμων που μπορεί να είχαν έρθει σε επαφή με τον ασθενή.

Ο άντρας που διαγνώστηκε θετικός με τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων την Τετάρτη, είχε ταξιδέψει στον Καναδά. Εισήχθη στο νοσοκομείο στις 12 Μαΐου και «κατά τη διάρκεια της εισαγωγής του, αναγνωρίστηκε ως πιθανό ύποπτο κρούσμα», δήλωσε η διευθύντρια της Μονάδας Ελέγχου Λοιμώξεων στο Γενικό Νοσοκομείο Μασαχουσέτης. Οι αξιωματούχοι δεν έδωσαν περισσότερα στοιχεία για την ταυτότητά του, ούτε είπαν πότε ταξίδεψε στον Καναδά ή σε ποιες περιοχές της γειτονικής χώρας. Τα CDC δήλωσαν ότι χρησιμοποίησε «ιδιωτικό μεταφορικό μέσο» για το ταξίδι.

Οι περισσότερες λοιμώξεις από τη συγκεκριμένη νόσο διαρκούν μεταξύ δύο και τεσσάρων εβδομάδων, ενώ δεν υπάρχει επί του παρόντος αποδεδειγμένη θεραπεία, σύμφωνα με το CDC.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την νέα λοίμωξη – τα συμπτώματα

Σύμφωνα με το ygeiamou.gr η ευλογία των πιθήκων συνδέεται με την ευλογία, ιογενή λοίμωξη που εξαλείφθηκε την δεκαετία του 1980. Η νόσηση διαρκεί δύο έως τέσσερις εβδομάδες και τα συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν 5 έως 21 ημέρες μετά τη μόλυνση.

Τα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων συνήθως ξεκινούν με ένα συνδυασμό πυρετού, πονοκεφάλους, μυϊκούς πόνους, οσφυαλγία, ρίγη, εξάντληση και πρησμένους λεμφαδένες. Αυτό το τελευταίο σύμπτωμα είναι συνήθως που βοηθά τους γιατρούς να διακρίνουν την ευλογία των πιθήκων από την ανεμοβλογιά ή την ευλογιά, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Μόλις εκδηλωθεί ο πυρετός, το βασικό σύμπτωμα της ευλογίας των πιθήκων, ένα έως τρία 24ωρα αργότερα συνήθως εμφανίζεται και ένα δερματικό εξάνθημα στο πρόσωπο και έπειτα τα εξανθήματα εξαπλώνονται σε άλλα σημεία του σώματος.

Οι δερματικές αλλοιώσεις περνούν από μια άσχημη διαδικασία ωρίμανσης, από ωχρές κηλίδες (επίπεδες βλάβες) σε βλατίδες (ανυψωμένες βλάβες), κυστίδια (πληγές γεμάτες με υγρό), μετά φλύκταινες (πληγές γεμάτες πύον) και στη συνέχεια σχηματίζουν κρούστα πριν τελικά εξαλειφθούν.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Ηλιοφάνεια την Παρασκευή σχεδόν σε όλη τη χώρα – Έρχεται κύμα καύσωνα το Σαββατοκύριακο

Κορωνοϊός: Κρούσμα νέας υποπαραλλαγής της Όμικρον στην Ελλάδα – Σε εξέλιξη η διερεύνηση

Μακροβιότητα: Το διατροφικό πλάνο που την εξασφαλίζει

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 12:41