search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 09:18
MENU CLOSE

Βαγγέλης Παπαθανασίου: Η «Μυθωδία» και η συνεργασία με τη NASA – Η μουσική που μας ταξιδεύει στο Διάστημα

19.05.2022 20:08
Vangelis5443-new

Θλίψη αλλά και τεράστια μουσική παρακαταθήκη αφήνει η είδηση του θανάτου του εμβληματικού Βαγγέλη Παπαθανασίου, που έφυγε από την ζωή αργά το βράδυ της Τρίτης, 17 Μαΐου.

Ο μουσικοσυνθέτης, εκτός από την βράβευσή του με Όσκαρ για τη μουσική της ταινίας «Οι δρόμοι της φωτιάς» και τις υπόλοιπες κινηματογραφικές ταινίες για τις οποίες έγραψε μουσική, συνεργάστηκε και με την NASA.

Παρόλο η σύνθεση του έργου «Μυθωδία» έγινε το 1993, ωστόσο η δισκογραφική του Βαγγέλη Παπαθανασίου θέλησε να τη συνδέσει με τη διαστημική αποστολή της NASA «2001: Οδύσσεια στον Άρη» και έτσι η «Μυθωδία» κυκλοφόρησε το 2001.

Η φαντασμαγορική παρουσίαση του έργου στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, στη διάρκεια του οποίου προβάλλονταν με ειδικά οπτικά εφέ απεικονίσεις κυρίως από θεούς της αρχαίας Ελλάδας και διαστημικές εικόνες προβλήθηκε τηλεοπτικά σε όλο τον πλανήτη ενώ υπήρχαν γιγαντοοθόνες και στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Αυτή δεν ήταν η τελευταία φορά που ο Vangelis συνεργάστηκε με τη NASA. Ο συνθέτης έγραψε μουσική για την αποστολή Juno, το σκάφος της οποίας βρίσκεται στον Δία από το καλοκαίρι του 2016.

Για την προσφορά του στο Διάστημα, η Διεθνής Αστρονομική Ένωση τίμησε τον Βαγγέλη Παπαθανασίου το 1995, δίνοντας το όνομά του στον Αστεροειδή 6354 που βρίσκεται στην κύρια ζώνη αστεροειδών του ηλιακού συστήματος ανάμεσα στον Άρη και τον Δία. Πλέον ονομάζεται 6354 Vangelis.

Διαβάστε επίσης:

Βαγγέλης Παπαθανασίου: Έφυγε από τη ζωή ο κορυφαίος συνθέτης – Από τους Aphodite’s Child στο… διάστημα (Photos/Videos)

Γλυπτά του Παρθενώνα: Η UNESCO ανακοίνωσε συνομιλίες Αθήνας – Λονδίνου για την επιστροφή τους (Video)

Eric Clapton: Με κορωνοϊό ο… εμβολιασμένος αντιεμβολιαστής (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 09:17