search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 13:39
MENU CLOSE

Το θετικό πρόσημο της επίσκεψης Μητσοτάκη στις ΗΠΑ για τα ελληνικά συμφέροντα

20.05.2022 06:00
μπαραλιακος

Αναμφισβήτητα, η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ ήταν εξαιρετικά επωφελής για τα συμφέροντα και το κύρος της πατρίδας μας, καθώς και για το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στη νέα εποχή που διαγράφεται, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Πρωθυπουργός ανέδειξε το γεγονός ότι η Ελλάδα επέστρεψε δυναμικά στο παγκόσμιο και περιφερειακό γίγνεσθαι, με ενισχυμένο το κύρος της διεθνώς, ως ηγέτιδα δύναμη στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, αλλά και της ΝΑ Ευρώπης. Φάνηκε ξεκάθαρα η δυναμική της χώρας: μια χώρα με αυτοπεποίθηση που, σαφώς, δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα των προηγούμενων ετών, με την Ελλάδα της κρίσης, με την Ελλάδα της υποχωρητικότητας, με την Ελλάδα της προηγούμενης κυβέρνησης.

Θεωρώ ότι και με τη συνάντησή του με τον κ. Μπάιντεν, αλλά και με την ομιλία του στο Κογκρέσο, ο Πρωθυπουργός αξιοποίησε την ευκαιρία να παρουσιάσει την πραγματική εικόνα της Ελλάδας, μιας σύγχρονης δημοκρατικής χώρας, που διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στην περιοχή. Έθεσε όλα τα θέματα με ξεκάθαρο τρόπο και κατέστησε γνωστό σε όλους, ότι οι σχέσεις της χώρας μας με τις ΗΠΑ βρίσκονται στο καλύτερο σημείο της ιστορίας τους.

Ειδικά για το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων, θεωρώ ότι ο Πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να το θέσει πιο ξεκάθαρα. Ο κ. Μητσοτάκης αξιοποίησε στο έπακρο την τιμητική πρόσκληση που του έγινε για να μιλήσει στην κοινή συνεδρίαση της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, καθώς τα μηνύματα που έστειλε, τόσο για την Κύπρο όσο και για τις τουρκικές προκλήσεις, ήταν «κρυστάλλινα». Φυσικά, δεν έχασε την ευκαιρία να αναφερθεί εις διπλούν και στην ανάγκη επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο.

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να ισχυρίζεται ότι δεν ακούστηκε η λέξη «Τουρκία» στο Κογκρέσο, ωστόσο, ο Πρωθυπουργός πολύ εύστοχα φωτογράφισε τη γείτονα, αφού δεν υπάρχει άλλο αναθεωρητικό κράτος που να πραγματοποιεί παραβιάσεις του εναερίου χώρου μας. Από το έντονο χειροκρότημα που δέχθηκε η ομιλία του Πρωθυπουργού γίνεται σαφές ότι το μήνυμα πέρασε και στην Τουρκία αλλά και στους Αμερικανούς φίλους μας. Πολλώ μάλλον, αν δούμε και τις κυβερνητικές αντιδράσεις αλλά και τα πρωτοσέλιδα του Τύπου στην άλλη πλευρά του Αιγαίου.

Επανεπιβεβαιώθηκαν οι άριστες σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ

Με την επίσκεψη αυτή, επανεπιβεβαιώθηκαν οι άριστες σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ, κάτι που αποτυπώθηκε στο κλίμα κατά τις συναντήσεις του Πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο αλλά και στην ομιλία του στο Κογκρέσο. Οι αναφορές του Προέδρου Μπάιντεν στο εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας των δύο χωρών, αλλά και στον ευρύτερο ρόλο που η Ελλάδα διαδραματίζει, τόνισαν την αναβάθμιση της εικόνας της χώρας μας. Ειδικότερα, ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε ως ηγέτης μιας χώρας, με αναπτυξιακή δυναμική σε όλους τους τομείς.

Προφανώς, πρέπει να σημειωθεί ότι ο Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να αναδείξει τη σημασία της πρόσφατης συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή, αλλά και του σχήματος 3+1, που συνδέει τις ΗΠΑ με Κύπρο, Ελλάδα και Ισραήλ, τη συνεργασία με τα ΗΑΕ και την Αίγυπτο, αλλά και τον αναβαθμισμένο ρόλο της χώρας μας στα Βαλκάνια, ως δύναμης σταθερότητας στην περιοχή αλλά και ως εν δυνάμει ενεργειακό κόμβο για όλη την Ευρώπη.

Στο πλαίσιο αυτό, θεωρώ ότι οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και ιδίως του ΣΥΡΙΖΑ, έβγαλαν μια εμπάθεια που δεν τιμά τη χώρα μας. Είμαστε άνθρωποι που κυκλοφορούμε στην κοινωνία και πρέπει να τονίσω ότι με όσους συνομιλώ δίνουν συγχαρητήρια στην κυβέρνηση και στον Πρωθυπουργό, καθώς πρόβαλε την εικόνα μιας σύγχρονης Ελλάδας, που μπορεί να συζητά από θέση ισχύος, με μια ηγέτιδα δύναμη όπως οι ΗΠΑ. Αδυνατώ να καταλάβω τη μιζέρια και την εμπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Αμερική, καθώς θεωρώ ότι όταν ο Έλληνας Πρωθυπουργός βγαίνει στο εξωτερικό και έχει συναντήσεις σε τόσο υψηλό επίπεδο, πρέπει όλοι να «φοράμε τη φανέλα της Εθνικής», να βλέπουμε το καλό της χώρας και να μην κάνουμε μικροπολιτική.

Το κυρίαρχο μήνυμα που πρέπει να αποκομίσουμε, είναι ότι η επίσκεψη έχει θετικό πρόσημο για τα συμφέροντα της πατρίδας μας, με οφέλη που η χώρα μας θα εξαργυρώσει, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Αυτό το μήνυμα οφείλουμε πάνω απ’ όλα να κρατήσουμε και να μεταδώσουμε εντός και εκτός συνόρων.

*Ο Ξενοφώντας Μπαραλιάκος είναι βουλευτής Πιερίας ΝΔ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 13:36