search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 08:50
MENU CLOSE

Ευλογιά των πιθήκων: Η Επιτροπή Εμβολιασμού προσανατολίζεται σε εμβολιασμό συγκεκριμένων ομάδων

23.05.2022 21:29
evlogia pithikon09-new

Το «καμπανάκι» των επιστημόνων για την ευλογιά των πιθήκων δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη και την χώρα μας, παρόλο που ο συναγερμός για το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα αποδείχτηκε τελικά λανθασμένος, καθώς επρόκειτο για απλό κρούσμα ανεμοβλογιάς.

Στο τραπέζι της εθνικής επιτροπής εμβολιασμού πέφτει το ενδεχόμενο εμβολιασμού συγκεκριμένων κατηγοριών πολιτών, για την ευλογιά των πιθήκων, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΟΡΕΝ.

Στη συγκεκριμένη λίστα εντάσσονται κτηνίατροιερευνητές που εργάζονται σε εργαστήρια, όσοι περιλαμβάνονται στις στενές επαφές κρούσματος, καθώς και οι υγειονομικοί που έχουν έρθει σε επαφή με περιστατικό της «ευλογιάς των πιθήκων». Το εμβόλιο, εφόσον ληφθεί σχετική απόφαση, θα είναι σκεύασμα για την ευλογιά, εγκεκριμένο σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, κάθε χώρα θα χαράξει τη δική της εμβολιαστική πολιτική, όπως συνέβη και με την πανδημία του κορωνοϊού.  Σημειώνεται ότι στη χώρα μας όσοι είναι γεννημένοι μετά το 1980 δεν έχουν εμβολιαστεί για την ευλογιά.

Καθησυχαστικός ο ΠΟΥ για το ενδεχόμενο μετάλλαξης

Από την πλευρά του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων έχει μεταλλαχθεί. Αυτό δήλωσε την Δευτέρα υψηλόβαθμο στέλεχος του οργανισμού και παράλληλα επεσήμανε ότι η μολυσματική αυτή νόσος που είναι ενδημική στη δυτική και κεντρική Αφρική έχει την τάση να μην αλλάζει.

Η Ρόζαμουντ Λιούις, η επικεφαλής της γραμματείας ευλογιάς, που αποτελεί τμήμα του Προγράμματος Επειγουσών Καταστάσεων του ΠΟΥ, είπε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι οι μεταλλάξεις είναι συνήθως λιγότερες με αυτόν τον ιό. Η αλληλούχιση του γονιδιώματός του ωστόσο θα βοηθήσει τις υγειονομικές αρχές να κατανοήσουν το ξέσπασμα αυτό.

Σύμφωνα με τη Μαρία βαν Κέρκοβ, την επικεφαλής του τμήματος αναδυόμενων ασθενειών και ζωονόσων, τα περισσότερα από 100 ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική δεν είναι σοβαρά. «Πρόκειται για μια κατάσταση που μπορεί να ελεγχθεί, ιδίως στις χώρες όπου παρατηρούμε να εξαπλώνεται η επιδημία στην Ευρώπη», τόνισε, εξηγώντας ότι η μετάδοση του ιού «μπορεί να σταματήσει» στις χώρες όπου δεν είναι ενδημικός. Οι επιστήμονες προσπαθούν να καταλάβουν την προέλευση των κρουσμάτων και αν έχει αλλάξει κάτι στον ιό της ευλογιάς των πιθήκων.

Τα μέτρα προφύλαξης των υπολοίπων χωρών

Ήδη μερικές χώρες λαμβάνουν μέτρα έναντι του ιού, όπως για παράδειγμα το Βέλγιο που καθιέρωσε καραντίνα 21 ημερών και η Νέα Υόρκη που επανέφερε την ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας. Στα βήματα του Βελγίου οδεύει τώρα και η Βρετανία.

Συγκεκριμένα, όποιος διατρέχει τον κίνδυνο να έχει κολλήσει ευλογιά των πιθήκων θα πρέπει να απομονωθεί για 21 ημέρες, σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες. Η συμβουλή, από τον Οργανισμό Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA), ισχύει για οποιονδήποτε είχε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Οι επαφές συνιστάται να παρέχουν τα στοιχεία τους για την ιχνηλάτηση επαφών, να μην ταξιδεύουν και να αποφεύγουν την επαφή με ανοσοκατασταλμένα άτομα, έγκυες γυναίκες και παιδιά κάτω των 12 ετών.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής 20 κρούσματα.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Αίθριος και την Τρίτη με άνοδο της θερμοκρασίας – Τοπικές βροχές στα κεντρικά και βόρεια ορεινά (Video)

Θεσσαλονίκη: Νέα εξαφάνιση 14χρονης – Είχε ξαναφύγει από το σπίτι της δύο μήνες πριν

Δύο εστίες φωτιάς στη Βόρεια Εύβοια

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 08:48