search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 10:06
MENU CLOSE

Κίνα: Όργιο συνωμοσιολογίας για την ευλογιά των πιθήκων – Κινέζοι influencers «δείχνουν» τις ΗΠΑ ως υπεύθυνες

23.05.2022 17:53
monkeypox

Σε ένα κρεσέντο εικασιών και συνωμοσιολογίας έχουν επιδοθεί τις τελευταίες ημέρες οι χρήστες του Weibo, της κινεζικής εκδοχής του twitter, σε σχέση με την ευλογιά των πιθήκων και την πιθανή προέλευση της λοίμωξης.

Οι Κινέζοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης εικάζουν ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να είναι η πηγή μολύνσεων της ευλογιάς των πιθήκων κρούσματα της οποίας αναφέρονται τώρα σε τουλάχιστον δώδεκα χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ισπανίας και της Αυστραλίας.

Η ιογενής λοίμωξη έχει επισημανθεί ψηλά στα πιο δημοφιλή θέματα συζήτησης στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Weibo τις τελευταίες τρεις ημέρες, με ένα hashtag που αφορά τις ΗΠΑ να έχει προκαλέσει πάνω από 51 εκατομμύρια προβολές έως τη Δευτέρα.

Ενώ τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης απέφυγαν να κατηγορήσουν τις ΗΠΑ για σκόπιμη εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων – μια κατηγορία που διατυπώθηκε κατά της Κίνας με την πανδημία του κορωνοϊού- ωστόσο, πολλοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν κρατήθηκαν.

Μια έκθεση του 2021 σχετικά με τον σχεδιασμό ετοιμότητας για τη βιοασφάλεια από μια μη κυβερνητική οργάνωση των ΗΠΑ, την Nuclear Threat Initiative, η οποία περιλάμβανε ένα σενάριο πανδημίας ευλογιάς των πιθήκων, έχει αφαιρεθεί από τα συμφραζόμενα, έτσι ώστε να υποδηλώνεται ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ γνώριζε ότι ερχόταν η επιδημία.

Μια εθνικίστρια influencer, η Shu Chang, η οποία έχει 6,41 εκατομμύρια ακόλουθους στο Weibo, παρερμήνευσε εσκεμμένα την έκθεση και δημοσίευσε ότι έδειχνε «ένα σχέδιο των ΗΠΑ για τη διαρροή βιοτεχνικού ιού της ευλογιάς των πιθήκων».

Η ανάρτηση άρεσε σε περισσότερους από 7.500 χρήστες και έλαβε περισσότερα από 660 σχόλια, πολλά από τα οποία συμφωνούν μαζί της. Κάποιος είπε ότι οι ΗΠΑ ήταν «κακές πέρα ​​από τη φαντασία της ανθρωπότητας».

Οι αναρτήσεις που προωθούν αυτήν τη θεωρία συνωμοσίας έχουν γίνει δεκάδες χιλιάδες like στο Weibo.

Η παραπληροφόρηση σχετικά με την πανδημία ήταν έντονη στην Κίνα και τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Covid-19. Οι δύο χώρες είχαν εμπλακεί σε διαμάχη για την προέλευση του ιού.

Το Πεκίνο έκανε αβάσιμους ισχυρισμούς ότι οι ΗΠΑ κατασκεύασαν τον ιό σε στρατιωτική βάση, ενώ ορισμένα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης άφηναν να εννοηθεί ότι ο ιός μπορεί να διέρρευσε από ένα εργαστήριο στη Γουχάν, την πόλη όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο Covid-19.

Διαβάστε επίσης:

Νέες φήμες για τον Πούτιν – Επέζησε από απόπειρα δολοφονίας λένε τώρα οι Ουκρανοί

Ουκρανία: Έτοιμη για επανέναρξη των συνομιλιών με το Κίεβο δηλώνει η Μόσχα

Αυστραλία: Νέος πρωθυπουργός ο Άντονι Αλμπανέζι – Το life story του ηγέτη των Εργατικών (photos/videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 09:59