search
ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 07:44
MENU CLOSE

Partygate: Ο Τζόνσον σφυρίζει αδιάφορα – Tα ερωτήματα που ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν απάντησε

25.05.2022 20:26
Tzonson65-new

Το πόρισμα Γκρέι για το σκάνδαλο Partygate συγκλονίζει τη Βρετανία, αλλά ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον σφυρίζει αδιάφορα, ενώ οι δύο στους τρεις Βρετανούς θεωρούν ότι πρέπει να υποβάλει την παραίτησή του.

Ο Τζόνσον δείχνει «μάλλον ανακουφισμένος» που το πόρισμα της Σου Γκρέι δεν ήταν «πολύ χειρότερο», γράφει στο Skynews ο πολιτικός αναλυτής Τζον Κρεγκ. Επισημαίνει ωστόσο ότι το επιχείρημα που χρησιμοποίησε στη Βουλή ο Τζόνσον, ότι είναι μέσα στα καθήκοντά του να πηγαίνει σε «συγκεντρώσεις» για να αποχαιρετίσει κάποιον συνεργάτη του όταν αποσύρεται από τον εργασιακό βίο, θα του κοστίσει όταν οι πολίτες που έχασαν δικούς τους ανθρώπους στην πανδημία δεν μπόρεσαν να τους συνοδεύσουν στην τελευταία τους κατοικία λόγω του lockdown.

Προφανώς τα περιοριστικά μέτρα δεν αφορούσαν τον ένοικο του Νο10 της Ντάουνινγκ Στριτ, συμπεραίνει ο Βρετανός αναλυτής.

Τι έγινε στο «πάρτι των Abba»;

Με αφορμή το mea culpa, με το οποίο ο Τζόνσον επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από το πόρισμα της Σου Γκρέι, ο Βρετανός πρωθυπουργός δέχτηκε μία ομοβροντία ερωτήσεων από δημοσιογράφους, κάποιες μάλιστα πολύ σκληρές.

Μάλιστα μία από αυτές τις ερωτήσεις αφήνει υπαινιγμούς ακόμα και για «στρογγύλεμα» του πορίσματος Γκρέι, με άνωθεν παρέμβαση.

«Τι κάνατε εσείς, η σύζυγός σας και πέντε συνεργάτες σας επί ώρες στο διαμέρισμά σας, με αλκοόλ, στις 13 Νοεμβρίου», ρώτησε τον Μπόρις Τζόνσον δημοσιογράφος της Mirror, αναφερόμενος σε ένα πάρτι που έγινε στην Ντάουνινγκ Στριτ την συγκεκριμένη ημερομηνία.

Ο Μπόρις Τζόνσον απάντησε ότι το θέμα…. ερευνάται……

Το θέμα όμως είναι αλλού: Στο πόρισμα  δεν γίνεται λόγος για το περίφημο πάρτι στις 13 Νοεμβρίου, όταν ο αμφιλεγόμενος πρώην σύμβουλος του Τζόνσον, Ντόμινικ Κάμινγκς έφυγε από την κυβέρνηση, καθώς -όπως ανέφερε η συντάκτρια του πορίσματος-  η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου την εμπόδισε να συνεχίσει την έρευνα και η ίδια θεώρησε ότι το περιστατικό ήταν ήσσονος σημασίας.

Ωστόσο ο Σαμ Κόουτς, του skynews, τονίζει σε ανάλυσή του ότι αυτό που έγινε ήταν ένα «πάρτι με τους Abba», καθώς ακουγόταν στη διαπασών το τραγούδι “winner takes it all”. Και φαίνεται πως ο νικητής από την αποχώρηση Κάμινγκς ήταν οΤζόνσον.

Πηγές μέσα από την Ντάουνινγκ Στριτ διαβεβαιώνουν τον αναλυτή του Skynews ότι αν βρισκόσουν στο κτίριο εκείνη την μέρα θα άκουγες πως κάποιοι χοροπηδούσαν από την χαρά τους στον επάνω όροφο. Δεν διευκρινίστηκε αν χοροπηδούσαν από την χαρά τους, ή απλώς διασκέδαζαν με τους Abba, έστω κι αν υπήρχε lockdown.

Η Σου Γκρέι άρχισε να διερευνά το θέμα τον Ιανουάριο, αλλά  σταμάτησε όταν άρχισε η έρευνα της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου και αφού ενημερώθηκε ότι δεν υπήρχε λόγος να γίνει αναφορά για κάτι παράτυπο, η ίδια σταμάτησε την έρευνα.

Ένας πονοκέφαλος λιγότερος για τον Μπόρις Τζόνσον.

Ομοβροντία ερωτήσεων, μετά το mea culpa

Όμως η ομοβροντία των αποκαλύψεων είναι εφιάλτης για τον Τζόνσον.

«Είστε ψεύτης;» τον ρώτησε απλά δημοσιογράφος του ITV.

Κι εκείνος απάντησε: «Όχι. Κοιτάξτε τι έχω πει στο κοινοβούλιο και τι αναφέρεται από την Σου (!) για το τι συνέβη και για τον ρόλο μου. Εντάξει, ήμουν στην αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου για λίγο, στις 19 Ιουνίου 2020 και κάποιοι ήρθαν να μου ευχηθούν για τα γενέθλιά μου».

Έτσι απλά, ο Τζόνσον, μίλησε για κάποιους που πήγαν να του ευχηθούν, αλλά οι περιγραφές στο πόρισμα είναι διαφορετικές.

«Είστε σε θέση να είστε ο αρχηγός;», τον ρώτησε το Politico.

«Σας υπενθυμίζω αυτά που είπα …  πίστευα ότι οι εκδηλώσεις  που ήταν επαγγελματικές, νόμιζα ότι η δουλειά μου ήταν να ευχαριστήσω τους ανθρώπους για τη συμβολή τους στην δημόσια ζωή. Σαφώς όλοι κάναμε λάθη και πρέπει να μάθουμε από αυτά», απάντησε ο Μπόρις Τζόνσον.

Προφανώς ούτε κουβέντα για το κατά πόσο η δημόσια εικόνα από το Partygate δεν δείχνει έναν ηγέτη που έχει γύρω του σοβαρούς συνεργάτες, αλλά μία ομάδα ανθρώπων που είναι εθισμένοι στο αλκοόλ και στα πάρτι…

Τρεις στους πέντε θέλουν την παραίτηση Τζόνσον

Σκεφτήκατε να παραιτηθείτε- οι τρεις στους πέντε Βρετανούς θεωρούν ότι θα έπρεπε, τον ρώτησε η Μπεθ Ρίγκμπι του Skynews , αναφερόμενη σε σχετική δημοσκόπηση του YouGov.

Και ο Μπόρις Τζόνσον είπε : «Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι πραγματικά πιστεύω, με όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή, ότι η δουλειά μου είναι να συνεχίσω την εκπλήρωση των δεσμεύσεών μου. Αισθάνομαι ότι είναι καθήκον μου να συνεχίσω και η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει το έργο της».

Ερωτηθείς από το Channel 4 πώς αισθάνεται μετά τις αποκαλύψεις για το Partygate, ο Βρετανός πρωθυπουργός απάντησε ότι  «έχετε  αρκετά σαφή εικόνα  για το τι έγινε… Λυπάμαι πραγματικά».

Κι όταν ο Χάρι Κόουλ της Sun τον ρώτησε αν με ένα συγγνώμη … καθάρισε, ο Μπόρις Τζόνσον είπε: «Ορίζεται σαφώς ότι η Σου (!) έπρεπε να δημοσιεύσει ένα πόρισμα και  είναι απολύτως σωστό αυτό που έκανε. Δεν νομίζω ότι θα ήταν κάποιος αξιόπιστος αν έλεγε ότι τα πιο δυσάρεστα κρύφτηκαν κάτω από το χαλί».

Την ομοβροντία των ερωτήσεων άνοιξε ο πολιτικός σχολιαστής του BBC, Κρις Μέιζον, λέγονταν ότι αν δεν θέλει να πει ψέματα για να ξεφύγει, ποιο είναι το μήνυμα προς τους πολίτες.

Ο Μπόρις Τζόνσον ισχυρίστηκε ότι είπε «σαφώς» τι συνέβη. «Προσπάθησα να εξηγήσω τι έγινε στην αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου», είπε, προσθέτοντας ότι οι άλλες συγκεντρώσεις «ήταν τιμητικές για συναδέλφους» που έφευγαν από την ενεργό δράση.

Παραδέχτηκε πως κάποιοι πολίτες σκέφτονται ότι ήταν λάθος, αλλά ο Τζόνσον επισήμανε: «με όλο τον σεβασμό, διαφωνώ». «Ήταν σωστό να τους  αποχαιρετίσω. Ήταν επαγγελματικές εκδηλώσεις. Είναι μέρος της δουλειάς μου», πρόσθεσε.

Και κάπως έτσι ο Μπόρις Τζόνσον προσπάθησε να ξεφύγει από τα δύσκολα, αλλά οι εξηγήσεις δεν πείθουν και κάποιοι –ακόμα και μέσα από το κόμμα του- σκέφτονται την επόμενη μέρα χωρίς τον Μπόρις Τζόνσον στο τιμόνι των Τόριδων.

Διαβάστε επίσης:

Μακελειό στο Τέξας: Ο δράστης ταμπουρώθηκε σε μια αίθουσα και ξεκίνησε να εκτελεί – 8 ετών το μικρότερο θύμα

Οργή Ζαχάροβα για Μητσοτάκη: Απίστευτο να συγκρίνει τους ήρωες του Μεσολογγίου με τους Ναζί του Αζόφ

Αύξηση σε συντάξεις και κατώτατο μισθό ανακοίνωσε ο Πούτιν

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 07:39