search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 18:18
MENU CLOSE

Partygate: Το σκάνδαλο-εφιάλτης για τον Μπόρις Τζόνσον

25.05.2022 16:31
boris johnson432-new

Mea Culpa, απάντησε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον σχολιάζοντας το πόρισμα για τα κορωνοπάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ, αλλά είναι βέβαιο πως ό, τι κι αν συμβεί στο εξής θα ακούει το όνομα Σου Γκρέι, η οποία έκανε την σχετική έρευνα και θα βλέπει εφιάλτες.

«Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη», είπε ο Μπόρις Τζόνσον, προσθέτοντας ότι λυπάται για τις διαστάσεις που έλαβε το «Partygate», όπως αποκαλείται πλέον από τον βρετανικό Τύπο η υπόθεση των πάρτι στην πρωθυπουργική κατοικία εν μέσω αυστηρού lockdown λόγω της πανδημίας.

Εικόνες σοκ για πρωθυπουργικό γραφείο

Η έκθεση αναφέρεται σε περιστατικά που δεν τιμούν καθόλου τον Μπόρις Τζόνσον και το επιτελείο του, δίνουν την εικόνα μιας πολιτικής ελίτ που αδιαφορεί απολύτως για το τι συμβαίνει στην κοινωνία, περιγράφουν μια κουλτούρα υπερκατανάλωσης οινοπνεύματος που κάνει πολλά άτομα –ακόμα και στα υψηλότερα κλιμάκια- να βγαίνουν εκτός εαυτού και τελικά κάνουν τους Βρετανούς να αναρωτιούνται «ποιοι μας κυβερνούν»…

Η πολυαναμενόμενη έκθεση της Σου Γκρέι για το σκάνδαλο Partygate δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, υποχρεώνοντας τον Τζόνσον να ζητήσει συγγνώμη, αλλά η αντιπολίτευση τον καλεί να υποβάλει την παραίτησή του.

Η έρευνα για το Partygate άρχισε μια εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα και  το πόρισμα που δόθηκε στη δημοσιότητα καταλαμβάνει 37 σελίδες και εννέα φωτογραφίες που έχουν προκαλέσει σοκ.

Στις σελίδες του πορίσματος μπορείς σχεδόν να μυρίσεις το αλκοόλ που καταναλώθηκε από τα κυβερνητικά στελέχη και μάλιστα σε περίοδο που είχαν απαγορευτεί οι συναθροίσεις, σχολιάζει το BBC.

Κρασί και τυριά, μπύρες και  πίτσες. Κάποιοι έπιναν τόσο πολύ που έχαναν τον έλεγχο και ήρθαν στα χέρια. Άλλοι μεθυσμένοι έκαναν εμετό. Το προσωπικό του επιτελείου του πρωθυπουργικού γραφείου έφευγε από την Ντάουνινγκ Στριτ μετά τα μεσάνυχτα, κρατώντας στα χέρια μπουκάλια οινόπνευμα και μέσα σε αυτά υπάρχει η ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ στελεχών του πρωθυπουργικού γραφείου, στα οποία αναφέρεται ότι κάποιοι παραφέρθηκαν… και έπρεπε να μην επαναληφθούν τέτοια περιστατικά.

Δείχνοντας μεγάλη κατανόηση και με αρκετό τακτ η Σου Γκρέι συμπεραίνει ότι «πολλοί θα απογοητευθούν για τέτοιες συμπεριφορές σε αυτό το επίπεδο, στην καρδιά του κυβερνητικού επιτελείου» και ότι υπήρξαν συμπεριφορές «που απέχουν πολύ… από τα υψηλά στάνταρντς».

Μεθυσμένοι, εκτός ελέγχου και προσβλητικοί απέναντι στις καθαρίστριες

Με πιο απλά λόγια: Από πηγές της ασφάλειας της Ντάουνινγκ Στριτ έγινε γνωστό ότι  κάποια άτομα έκαναν πάρτι μέχρι να πέσουν αναίσθητα από το ποτό μέχρι τις τέσσερις τα ξημερώματα,  παντού κρασί-  ακόμα και στους τοίχους, οι πιο ψύχραιμοι φυγάδευαν όσους δεν είχαν συναίσθηση από την πίσω πόρτα της πρωθυπουργικής κατοικίας…  

Και σαν να μην έφταναν αυτά, η Σου Γκρέι στο πόρισμα τονίζει : «Διαπίστωσα ότι κάποιοι από το προσωπικό υπέστησαν συμπεριφορές για τις οποίες  ενοχλήθηκαν αλλά δεν μπορούσαν να τις αντικρούσουν στην συγκεκριμένη στιγμή. Ενημερώθηκα για πολλές περιπτώσεις συμπεριφορών που έδειχναν έλλειψη σεβασμού και κακή συμπεριφορά απέναντι σε μέλη της ασφάλειας και της καθαριότητας» στην πρωθυπουργική κατοικία.

Συμπεριφορές που ίσως παραπέμπουν σε νεαρούς που διασκεδάζουν σε κλαμπ, αλλά σίγουρα δεν συνάδουν με την εικόνα στελεχών πρωθυπουργικού επιτελείου.

Στο πάρτι γενεθλίων και τα ψέματα του πρωθυπουργού

Τι έγινε στο πάρτι γενεθλίων του Μπόρις Τζόνσον, το 2020:  Το πάρτι άρχισε στις 14.25 και τελείωσε στις 14.45. Πολλοί από τους προσκεκλημένους κατανάλωσαν ποσότητες αλκοόλ, εκτός  από το φαγητό.

 Ο πρωθυπουργός ήταν παρών και έμεινε 20 λεπτά, σύμφωνα με το πόρισμα, αλλά  ο Τζόνσον ισχυρίστηκε ότι δεν έμεινε πάνω από 9 λεπτά. Είπε ψέματα δηλαδή.

Διαβάζοντας τις λεπτομέρειες είναι  απολύτως σαφές ότι κάποια πράγματα ξέφυγαν από τα εσκαμμένα και από τον επίσημο προγραμματισμό, σχολιάζει το skynews.

Το πρωθυπουργικό γραφείο Τύπου  αναφέρθηκε σε ένα πάρτι Χριστουγέννων, το 2020, «με κρασί και τυρί», αλλά η εκδήλωση εξελίχθηκε διαφορετικά.

Η Γκρέι μάλιστα καλεί την κυβέρνηση να διατυπώσει «μία σαφή και αυστηρή πολιτική αναφορικά με την κατανάλωση αλκοόλ στους χώρους εργασίας» και δηλώνει με βεβαιότητα ότι «θα πάρουν το μάθημα από  αυτή την εμπειρία».

Μυρίζει αλκοόλ στο πρωθυπουργικό επιτελείο

Τα πάρτι με την υπερκατανάλωση αλκοόλ φαίνεται πως είναι μια κουλτούρα στην κυβέρνηση Τζόνσον. Το Χριστουγεννιάτικο πάρτι δεν ήταν το μόνο.

Στις18 Ιουνίου 2020 έγινε άλλο ένα πάρτι σε υπουργικό γραφείο, με αφορμή την αποχώρηση ενός υψηλόβαθμου στελέχους της γραμματείας. Στην έκθεση αναφέρεται ότι τουλάχιστον ένα άτομο αρρώστησε από το αλκοόλ.

Και τι απαντά ο Μπόρις Τζόνσον; Ότι είναι «αρμόζον» να γίνεται κάποιο πάρτι όταν κάποιος αποχωρεί από τη δουλειά και ότι  ο ίδιος «παρίσταται για λίγο στις συγκεντρώσεις αυτές» για να εκφράσει την εκτίμηση προς το πρόσωπο που αποχωρεί. Όμως για την συνέχεια, λέει πως δεν έχει γνώση… «Δεν έχω γνώση για τα όσα ακολούθησα γιατί απλά δεν ήμουν εκεί», είπε ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος πρόσθεσε ότι είναι «σοκαρισμένος» για την υποτιμητική και προσβλητική συμπεριφορά ορισμένων απέναντι στις καθαρίστριες και τους φρουρούς ασφαλείας.

Αλλά δεν είχε κανένα πρόβλημα να δώσει άλλοθι : «Αυτοί οι άνθρωποι εργάζονται πάρα πολλές ώρες και κάνουν το καλύτερο που μπορούν» για να αντιμετωπιστούν προβλήματα όπως η πανδημία, είπε ο Τζόνσον, αναφερόμενος στο προσωπικό του πρωθυπουργικού γραφείου.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι οφείλει να απολογηθεί στην Βουλή για «τις σύντομες συγκεντρώσεις κατά την διάρκεια του γεύματος» στις οποίες παρέστη παρά το lockdown, και επισήμανε ότι αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για ό, τι συνέβη.

Πάρτι ακόμα και την παραμονή της κηδείας του πρίγκιπα Φίλιππου

Δεν ήταν όμως όλα «σύντομες συγκεντρώσεις», όπως υποστήριξε ο Μπόρις Τζόνσον.

Στις 20 Μαϊου 2020 ο Μάρτιν Ρέινολντς πρώτος προσωπικός γραμματέας του πρωθυπουργού, είχε προσκαλέσει προσωπικά  περίπου 200 άτομα για  μία τέτοια «σύντομη συγκέντρωση» και ένας σύμβουλος  συνέστησε «να μην περιφέρονται τα άτομα με μπουκάλια κρασί στο χέρι»…

Στις 18 Ιουνίου έγινε άλλο πάρτι και ένας σύμβουλος του πρωθυπουργικού γραφείου επισήμανε ότι «είναι πιο ασφαλές να γίνει σε εσωτερικό χώρο», για να προσθέσει ότι κάτι πρέπει να γίνει με τα «άτομα που φεύγοντας κρατούν μπουκάλια κρασί».

Ένα άλλο πάρτι έγινε στις 16 Απριλίου 2021, μία μέρα πριν από την κηδεία του πρίγκιπα Φίλιππου, όταν υποτίθεται ότι η Βρετανία ήταν σε πένθος

Οι περισσότεροι έφυγαν από τον κήπο της Ντάουνινγκ Στριτ γύρω στις 9.30 το βράδυ, αλλά αρκετοί παρέμειναν και συνέχισαν να πίνουν. Μάλιστα εκείνη την βραδιά προκλήθηκαν ζημιές και σε μια παιδική κούνια που υπάρχει στον κήπο της πρωθυπουργικής κατοικίας, για τον γιο του Μπόρις Τζόνσον.

«Αυτό διαπιστώθηκε το επόμενο πρωί και αναφέρθηκε στο προσωπικό… Κάποια άτομα είχαν μείνει στο κτίριο και συνέχισαν να πίνουν αλκοόλ μέχρι τις πρωινές ώρες», αναφέρεται στην έκθεση.

Βολές από την αντιπολίτευση

Διαβάζοντας το πόρισμα ο ηγέτης των Εργατικών, Κέιρ Στάρμερ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ζει στο δικό της σύμπαν την ώρα που οι Βρετανοί υποφέρουν από την αύξηση του κόστους ζωής, τον πληθωρισμό, την εκτίναξη των τιμών των καυσίμων.

«Γνωρίζω ότι ο πρωθυπουργός είναι απασχολημένος γράφοντας και ξαναγράφοντας τα μισόλογα της συγγνώμης και δεν έχει χρόνο να βοηθήσει τον λαό», δήλωσε ο Κρίστιαν Γουέικφορτ, βουλευτής του Εργατικού Κόμματος, σχολιάζοντας την στάση του Μπόρις Τζόνσον.

Ο ηγέτης των Φιλελεύθερων, Εντ Ντέιβι, έγραψε στο Twitter  ότι «Το πόρισμα Σου Γκρέι περιέχει σοκαριστικές αποδείξεις για έλλειψη ηγετικών προσώπων του Μπόρις Τζόνσον και αποδεικνύει ότι δεν είναι άξιος να ηγείται της χώρας» και πρόσθεσε: «οποιοσδήποτε άλλος πρωθυπουργός θα είχε αναγκαστεί σε παραίτηση από μια τόσο καταστροφική έκθεση, αλλά οι συντηρητικοί βουλευτές εξακολουθούν να υπερασπίζονται τον Τζόνσον».

Διαβάστε επίσης:

Μάθιου ΜακΚόναχι για το μακελειό στη γενέτειρά του: Μια επιδημία που μπορούμε να ελέγξουμε

Τέξας: Παγκόσμιο σοκ από το μακελειό – Θρήνος για τα 19 παιδιά και τις δύο δασκάλες (photos/videos)

Τέξας – Συγκλονιστικός Κερ για το μακελειό: «Πότε θα κάνουμε κάτι; Είμαστε όμηροι 50 γερουσιαστών» (videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 18:17