search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 15:33
MENU CLOSE

Partygate: «Καίει» τον Τζόνσον το πόρισμα – Ζητά συγγνώμη αλλά δεν παραιτείται ο Μπόρις

31.01.2022 17:43
boris-242-new

Με μια νέα συγγνώμη προς τους Βρετανούς ξεκίνησε την ομιλία του στο Βρετανικό Κοινοβούλιο ο Μπόρις Τζόνσον, αποκλείοντας ωστόσο το ενδεχόμενο παραίτησης, μετά την δημοσιοποίηση της έκθεσης της ανώτατης υπαλλήλου Σου Γκρέι, που αφορά εκδηλώσεις που έγιναν στην Ντάουνινγκ Στριτ τους τελευταίους 20 μήνες γνωστές και ως κορωνοπάρτι.

«Μια «συγγνώμη» δεν είναι αρκετή, κάναμε λάθος και θα επανορθώσουμε- θα γίνουν αλλαγές» δήλωσε ο Βρετανός Πρωθυπουργός για το Partygate, όπως είναι γνωστό το σκάνδαλο με τα κορωνοπάρτι στην πρωθυπουργική κατοικία στο Λονδίνο.

«Συγγνώμη απλά για τα πράγματα που δεν κάναμε σωστά και συγγνώμη για τον τρόπο που αυτό το θέμα αντιμετωπίστηκε», σημείωσε ο συντηρητικός ηγέτης ενώπιον των βουλευτών.

«Κατάλαβα και θα το διορθώσω», συμπλήρωσε, υποσχόμενος διοικητικές αλλαγές στη λειτουργία της Ντάουνινγκ Στριτ.

Διαβεβαίωσε πως η κυβέρνησή του παραμένει «άξια εμπιστοσύνης», αναφέροντας τα επιτεύγματα μετά το Brexit, την επιτυχία της εμβολιαστικής εκστρατείας κατά του κορονοϊού ή ακόμα και την απάντησή του στην ουκρανική κρίση.

«Θέλω να πω στους πολίτες αυτής της χώρας: Γνωρίζω ποιο είναι το θέμα, είναι εάν αυτήν την κυβέρνηση μπορεί να την εμπιστευτεί κανείς για να τα καταφέρει και απαντώ ναι μπορείτε να μας εμπιστευτείτε, ναι, μπορείτε να μας εμπιστευτείτε ότι θα καταφέρουμε».

Μεταξύ άλλων, η Σου Γκρέι αναφέρει στο μόλις 12 σελίδων πόρισμά της ότι κάποιες από αυτές τις εκδηλώσεις δεν θα έπρεπε να είχαν πραγματοποιηθεί καθόλου και κάποιες άλλες δεν θα έπρεπε να γίνουν έτσι όπως έγιναν. Δεν διστάζει δε να κάνει λόγο ακόμη και για αποτυχία ηγεσίας στην Ντάουνινγκ Στριτ. Συγκεκριμένα , έκανε λόγο για «λάθη ηγεσίας και κρίσης» και εκτιμά πως «διδάγματα πρέπει να αντληθούν «αμέσως».

«Υπήρξαν λάθη ηγεσίας και κρίσης εκ μέρους διαφορετικών μερών της Ντάουνινγκ Στριτ και του Γραφείου του Υπουργικού Συμβουλίου σε διαφορετικές στιγμές. Ορισμένες εκδηλώσεις δεν θα έπρεπε να επιτραπούν. Άλλες εκδηλώσεις δεν θα έπρεπε να γίνουν όπως έγιναν», γράφει η Σου Γκρέι, που επικεντρώνεται σε 12 εκδηλώσεις μεταξύ Μαΐου του 2020 και Απριλίου του 2021, διαβιβάστηκε στον Μπόρις Τζόνσον σήμερα το πρωί.

Επιπλέον, το πόρισμα κάνει λόγο για «μη ενδεδειγμένη, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ».

«Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ δεν είναι ενδεδειγμένη σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον οποιαδήποτε στιγμή. Βήματα πρέπει να γίνουν προκειμένου να διασφαλιστεί ότι κάθε τμήμα της κυβέρνησης εφαρμόζει μια σαφή και ισχυρή πολιτική σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ στον εργασιακό χώρο».

Βάσει του πορίσματος, ορισμένες συναθροίσεις αντιπροσώπευαν μια σοβαρή αποτυχία από εκείνους που εργάζονταν στην καρδιά της κυβέρνησης.

«Τουλάχιστον κάποιες από τις εν λόγω συγκεντρώσεις αντιπροσωπεύουν μια σοβαρή αποτυχία στην τήρηση όχι μόνο των υψηλών προτύπων που αναμένονται από εκείνους που εργάζονται στην καρδιά της κυβέρνησης, αλλά επίσης για τα πρότυπα που αναμένονταν από ολόκληρο τον βρετανικό λαό εκείνη την εποχή».

Σε άλλα σημεία του πορίσματος, επισημαίνεται:

«Με φόντο την πανδημία, όταν η κυβέρνηση ζητούσε από τους πολίτες να αποδεχθούν ευρείς περιορισμούς στις ζωές τους, ορισμένες από τις συμπεριφορές που περιέβαλλαν αυτές τις συναθροίσεις είναι δύσκολο να δικαιολογηθούν».

Σύμφωνα με αναλυτές στο Λονδίνο, το πόρισμα της Σου Γκρέι είναι εξαιρετικά επικριτικό για τον Βρετανό πρωθυπουργό .«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η Σου Γκρέι παρείχε ενημέρωση για τις έρευνές της στον πρωθυπουργό», ανέφερε το γραφείο του υπουργικού συμβουλίου σε ανακοίνωσή του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην έκθεση της Σου Γκρέι δεν περιλαμβάνονται ονόματα ή αποδείξεις που σχετίζονται με την έρευνά της. Αυτό οφείλεται στο ότι η Μητροπολιτική Αστυνομία από την προηγούμενη εβδομάδα της ζήτησε να τα παραλείψει, αφού έχει ξεκινήσει δική της έρευνα από την οποία μπορεί να προκύψουν ακόμη και νομικές ευθύνες.

Γεγονός που επισημαίνει με νόημα η Σου Γκρέι στη δική της έκθεση, λέγοντας πως έχει περισσότερες πληροφορίες τις οποίες επιφυλάσσεται να δημοσιοποιήσει όταν η αστυνομία θα έχει ολοκληρώσει την έρευνα της.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται τώρα η αντίδραση των βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος, πολλοί από τους οποίους έχουν δηλώσει ότι θα αποφασίσουν αν θα καταθέσουν αίτημα μομφής για τον Μπόρις Τζόνσον στη σχετική επιτροπή του κόμματος, μόλις διαβάσουν το πόρισμα της Σου Γκρέι.

Διαβάστε επίσης:

Aύξηση τιμής πετρελαίου εν μέσω κλιμάκωσης των γεωπολιτικών εντάσεων

Ουκρανία: Ομάδα ανθρώπων που σχεδίαζε μαζικές ταραχές συνέλαβε η αστυνομία

Γερμανία: Λαθροθήρες οι εκτελεστές των δύο αστυνομικών – Τα τελευταία λόγια στον ασύρματο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 15:33