search
ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 00:44
MENU CLOSE

Τομεάρχες Άμυνας ΣΥΡΙΖΑ: 5 ερωτήματα και 3 επισημάνσεις για τα γερμανικά τεθωρακισμένα

31.05.2022 23:10
SYRIZA-PS_new

Στην απόφαση για αποστολή επιπλέον πολεμικού υλικού στην Ουκρανία αναφέρθηκαν με κοινή δήλωση οι Τομεάρχες Εθνικής Άμυνας Θοδωρής Δρίτσας και Γιώργος Τσίπρας .

«Για άλλη μια φορά ο ελληνικός λαός έμαθε από τον αξιωματούχο τρίτης χώρας, τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ότι η Ελλάδα θα αποστείλει νέο βαρύ οπλισμό στην Ουκρανία, απόφαση για την οποία ο κ. Μητσοτάκης δεν ανέφερε τίποτα στην ενημέρωση για τη συνάντησή του με τον κ. Σολτς.

Συγκεκριμένα, η Καγκελαρία μας ενημέρωσε ότι ο κ. Μητσοτάκης συμφώνησε για την αποστολή Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης ΒΜΡ-1 στην Ουκρανία, ενώ ίσος αριθμός Οχημάτων τύπου Marder θα παραδοθούν από τη Γερμανία στην Ελλάδα.

Έχουμε επανειλημμένα τονίσει την αντίθεση μας στην ολοένα βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο στην Ουκρανία που είναι αντίθετη στα συμφέροντα της χώρας, ιδιαίτερα μάλιστα όταν ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν μετέχει σε οποιαδήποτε συζήτηση-πρωτοβουλία ειρήνευσης, και όταν η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας κλιμακώνεται διαρκώς».

Παράλληλα, απευθύνουν 5 ερωτήματα για το κόστος των τεθωρακισμένων οχημάτων, το χρόνο αντικατάστασής τους, για το ποια είναι η αναγκαιότητα για τα συγκεκριμένου τύπου τεθωρακισμένα (Marder) Όταν χώρες όπως η Τσεχία έχουν αρνηθεί να τα παραλάβουν λόγω παλαιότητας, κλπ.

Και συνεχίζουν οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ:

«Υπάρχουν όμως εδώ και ειδικότερα ζητήματα:

Υπάρχει οικονομικό κόστος για την αντικατάσταση των Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης ΒΜΡ-1 με ίσο αριθμό Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης τύπου Marder και αν ναι ποιο είναι αυτό;

Θα στείλουμε τα τεθωρακισμένα στην Ουκρανία πριν παραλάβουμε τα τεθωρακισμένα αντικατάστασης και πριν πιστοποιηθεί το προσωπικό μας για τη χρήση τους, με κίνδυνο να αποδυναμωθεί η άμυνα της χώρας;

Ποιος πήρε την απόφαση για την αντικατάσταση και την αποστολή των τεθωρακισμένων στην Ουκρανία; Πραγματοποιήθηκαν τα προβλεπόμενα στάδια εκ του νόμου;

Ήταν στις πρώτες προτεραιότητες μας να αντικαταστήσουμε τα BMP σε αυτή τη χρονική συγκυρία τη στιγμή που υπάρχουν άλλες άμεσες ανάγκες;

Από ποιες μονάδες θα σταλούν τα οχήματα στην Ουκρανία; Μήπως από τα νησιά εν μέσω πιέσεων για την αποστρατιωτικοποίηση τους;

Τα οχήματα Marder είναι ηλικίας 30-40 ετών, χώρες όπως η Τσεχία (με πολύ μικρότερες αμυντικές ανάγκες συγκριτικά με την Ελλάδα) έχουν αρνηθεί να τα προμηθευτούν λόγω παλαιότητας, ενώ η προμήθειά τους θα αυξήσει την πολυτυπία.

Η Πολωνία ακόμη περιμένει από τη Γερμανία να αντικαταστήσει τα 240 άρματα μάχης που είχε στείλει στην Ουκρανία.

Και τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Γερμανοί ασκούσαν πίεση εδώ και καιρό στην Ελλάδα να προχωρήσει στην όχι αναγκαία και όχι άμεσης προτεραιότητας αναβάθμιση των αρμάτων LEOPARD με “δέλεαρ” τη δωρεάν παραχώρηση των γηραλέων τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης τύπου MARDER.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη για την οποία κατά δήλωση του Πρωθυπουργού «η άμυνα είναι ο υπέρτατος σκοπός της χώρας» στέλνει στην Ουκρανία όπλα, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι απαραίτητα για την άμυνα της χώρας, και μάλιστα αρνείται να ενημερώσει ποια είναι αυτά, και τώρα προμηθεύεται πεπαλαιωμένα οχήματα που άλλες χώρες δεν θα δέχονταν ούτε δωρεάν.

Δυστυχώς η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν αντιλαμβάνεται πως υπάρχουν νόμοι, προβλεπόμενες διαδικασίες από τις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και το ελληνικό κοινοβούλιο και λειτουργεί ωσάν η άμυνα της χώρας να κρίνεται από τις αποφάσεις ενός» καταλήγει η αξιωματική αντιπολίτευση στην ανακοίνωσή της.

Διαβάστε επίσης:

Ηγουμενίτσα: Μπλόκο από μέλη του ΚΚΕ σε νατοϊκή φάλαγγα

Εκτελεστικό Γραφείο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Ποιοι μετέχουν, ποιοι μένουν εκτός

ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: Η κυβέρνηση να ενημερώσει για τις πτυχές της συμφωνίας και την παράδοση τεθωρακισμένων στην Ουκρανία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 00:36