search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 19:04
MENU CLOSE

Καύσιμα: Η κυβέρνηση αποκλείει φορολογικές παρεμβάσεις για τις τιμές της αμόλυβδης

02.06.2022 14:02
oikonomou_new

Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση απέκλεισε προς το παρόν παρεμβάσεις φορολογικού χαρακτήρα για τον έλεγχο των τιμών των καυσίμων που συνεχίζουν την ανοδική πορεία τους.

Ερωτηθείς σχετικά από το «Π» κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου παραδέχθηκε ότι οι φόροι στα καύσιμα είναι υψηλοί, αλλά και ότι τα έσοδα του κράτους εξαρτώνται από τους φόρους αυτούς, οπότε κάποια μείωση π.χ. του ΕΦΚ στην αμόλυβδη θα δημιουργούσε «μαύρη τρύπα» στα έσοδα η οποία θα έπρεπε με κάποιο τρόπο να καλυφθεί.

Επίσης, απέρριψε την επιχειρηματολογια, ότι η μείωση του ΕΦΚ θα οδηγούσε σε αυξημένα έσοδα λόγω αυξημένης κατανάλωσης, λέγοντας ότι από την ώρα που άρχισε το «ράλι» της τιμής της αμόλυβδης η κατανάλωση παρουσίασε μείωση περίπου 8% και το πετρέλαιο κίνησης καμία μείωση. Ο Γ. Οικονόμου σημείωσε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί την αγορά και εξετάζει κάθε λύση που θα είχε τη μέγιστη αποτελεσματικότητα και δεν θα προκαλούσε νέες στρεβλώσεις.

Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι το fuel pass θα διατηρηθεί και κατά τον τρέχοντα μήνα και, από εκεί και πέρα θα αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα, υπενθυμίζοντας, πάντως, ότι το «εθνικό σχέδιο» για τις τιμές της ενέργειας εξάντλησε στην παρούσα φάση τα δημοσιονομικά όρια.

Όσον αφορά στο swap αρμάτων μάχης με τη Γερμανία, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα θα στείλει στην Ουκρανία θωρακισμένα ανατολικογερμανικής κατασκευής και θα λάβει αντίστοιχα οχήματα μάχης από το Βερολίνο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η χώρα πρώτα θα παραλάβει τα θωρακισμένα αντικατάστασης και εν συνεχεία θα στείλει τα υπάρχοντα στην Ουκρανία. Τόνισε, δε, ότι σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρξει αποδυνάμωση των αμυντικών δυνατοτήτων της χώρας ή επιχειρησιακή απώλεια.

Από την άλλη, απαντώντας στο αίτημα της αντιπολίτευσης για ενημέρωση σχετικά με τη συμφωνία, ο Γ. Οικονόμου παρέπεμψε στις υφιστάμενες κοινοβουλευτικές διαδικασίες, ενώ αναφερόμενος στην αυξημένη τουρκική προκλητικότητα του τελευταίου διαστήματος, επανέλαβε τη δήλωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι το θέμα θα τεθεί στην τακτική Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο και επισήμανε τις δηλώσεις στήριξης προς την Ελλάδα και αποδοκιμασίας της Τουρκίας, από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τη γερμανική καγκελαρία και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Τέλος, όσον αφορά στα «καμπανάκια» που εξέπεμψε χθες ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι στην ομιλία του ο πρώην πρωθυπουργός έκανε μια εξαιρετική ανάλυση των δεδομένων που δημιουργεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, εξέφρασε προβληματισμούς και ανησυχίες για τον κίνδυνο επέκτασης του πολέμου και ενθάρρυνση της Τουρκίας από το ρωσικό αναθεωρητισμό και υπογράμμισε την ανάγκη για υπεύθυνη στάση και ομοψυχία, όσον αφορά στα εθνικά μας θέματα.

Διαβάστε επίσης:

«Καρφιά» Τσίπρα για τάσεις: Είτε να ανασυντεθούν, είτε να αυτοκαταργηθούν

Στο Συμβούλιο Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ιορδανίας ο Ν. Δένδιας

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου δεν αμφισβητείται

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 19:03