search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 15:02
MENU CLOSE

Προσοχή στην ούγια: να μην γράφει «Πανικός»

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2232
2/6/2022
05.06.2022 10:33
erdogan_new

Αυτή η απίστευτη κλιμάκωση που επιχειρεί η Άγκυρα στα ελληνοτουρκικά έπιασε πολλούς στην Αθήνα κοιμώμενους τον ύπνο του δικαίου. Πίστευαν οι εν λόγω κοιμώμενοι ότι πρόκειται για μια ακόμη «διαχειριστική» κλιμάκωση, μια γκρίνια που θα λήξει μόλις η Τουρκία πειστεί ότι οι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αποδέκτες της γκρίνιας άκουσαν τα παράπονά της και θα είναι πλέον πιο προσεκτικοί μαζί της.

Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά. Η Τουρκία (και όχι μόνο ο Ερντογάν, όπως πολλοί νομίζουν) πιστεύει ότι το αναθεωρητικό κλίμα που επιχειρεί να εγκαταστήσει η Μόσχα στις διεθνείς σχέσεις με την εισβολή στην Ουκρανία είναι ευνοϊκό για την εγκαθίδρυση μιας νέας διεθνούς συζήτησης περί κυριαρχίας στο Αιγαίο.

Ταυτοχρόνως, επειδή η Ρωσία είναι εγκλωβισμένη στην Ουκρανία, στην Άγκυρα θεωρούν πως είναι αυτή η κατάλληλη στιγμή για να πατήσουν γερά το πόδι τους στη βόρεια Συρία χωρίς το ρωσικό εμπόδιο, που πολλές φορές τους έβαλε φρένο. Ταυτοχρόνως, πουλώντας εξυπηρετήσεις στη Δύση (απόπειρα δημιουργίας εξαγωγικών διαδρόμων από την Ουκρανία, ώστε να μειωθούν οι επιπτώσεις μιας επισιτιστικής κρίσης), ουσιαστικά την καλεί να κάνει τα στραβά μάτια στην επίθεσή της στη Συρία με τελικά θύματα τους (συμμάχους της Δύσης) Κούρδους.

Ανοίγοντας όλα αυτά τα μέτωπα, η Τουρκία θέλει να δείξει όχι μόνο ότι είναι μια διαρκώς ενισχυόμενη περιφερειακή δύναμη, αλλά και ότι μπορεί να αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού όποτε θέλει χωρίς κόστος.

Η κυβέρνηση, από την άλλη, καλά κάνει και διεθνοποιεί στον μέγιστο βαθμό την ένταση του προβλήματος της τουρκικής απειλής, αλλά καλό θα ήταν να προσέχει μήπως κάποιες κινήσεις της ερμηνευθούν ως πανικός ή έμμεση υποχώρηση σε τουρκικές απειλές. Το λέμε έτσι για να… βρίσκεται.

Διαβάστε επίσης:

ΟΝΝΕΔ: Νέος πρόεδρος ο Ορφέας Γεωργίου

Οριστικά στην Ανατολική Αττική ο Χριστοδουλάκης

Τζορτζ Τσούνης: Στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τον Πλάτανο Ναυπακτίας, ο νέος Αμερικανός πρέσβης (Video/ Photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 15:01