search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 14:25
MENU CLOSE

Διακομματικό ψήφισμα του Κογκρέσου για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις: «Οι ΗΠΑ σταθερός φίλος και σύμμαχός σας»

09.06.2022 21:35
menendez-234-new

Ψήφισμα για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις ενέκρινε η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας στις ΗΠΑ.  Το ψήφισμα είχαν εισηγηθεί οι επικεφαλής της, λίγα 24ωρα πριν από την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Μπομπ Μενέντεζ ξεκαθάρισε την Πέμπτη ότι οι διμερείς σχέσεις βασίζονται στην προώθηση της δημοκρατίας, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη συνεργασία σε ενέργεια και ασφάλεια, και δήλωσε ότι όπως υποσχέθηκε στον πρωθυπουργό η Ελλάδα θα έχει έναν σταθερό φίλο και σύμμαχο στις ΗΠΑ.

 Όπως μάλιστα υπενθύμισε, στόχος αυτού του ψηφίσματος είναι να συνεχίσει να αναπτύσσεται αυτός ο δεσμός για τις επόμενες γενιές.

Από την πλευρά του ο Ρεπουμπλικανός επικεφαλής γερουσιαστής Τζιμ Ρις εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τα ελληνικά λιμάνια τα οποία εντάσσονται όπως υπογράμμισε, ολοένα και περισσότερο στο μεταφορικό σύστημα του ΝΑΤΟ, κάτι που οι Αμερικανοί θεωρούν πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα δεδομένου του πολέμου στην Ουκρανία.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει τη στήριξη που υπάρχει στο Κογκρέσο για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, καθώς οι ΗΠΑ και η Ελλάδα συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν από κοινού τις νέες προκλήσεις που εμφανίζονται στο διεθνές περιβάλλον.

Το ψήφισμα έρχεται σε μια ιδιαίτερα τεταμένη περίοδο έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο με τις καθημερινές τουρκικές προκλήσεις αλλά και τις «εμπρηστικές» δηλώσεις τόσο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και των υπολοίπων Τούρκων αξιωματούχων.

Διαβάστε επίσης:

Πυροβολισμοί σε σχολείο στην Αλαμπάμα – Ένας νεκρός

Τραμπ για επίθεση στο Καπιτώλιο: Η μεγαλύτερη κινητοποίηση της Αμερικανικής ιστορίας

Δικαστήριο στο Ντονέτσκ καταδίκασε σε θάνατο τρεις «μισθοφόρους» στην Ουκρανία – «Απόφαση παρωδία» λέει η Βρετανίδα ΥΠΕΞ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 14:24