search
ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 21:44
MENU CLOSE

Alpha: «Eξόρισε» μετά τα μεσάνυχτα την εκπομπή δημοσιογραφικής έρευνας «Αυτοψία» (Photos)

10.06.2022 11:56
srointer new

Θέλει αντοχή και πάντως όχι πρωινή έγερση την επόμενη ημέρα, για να παρακολουθήσει κάποιος την εκπομπή «Αυτοψία» (Alpha) που λες και είναι «νυχτοφύλακας» στο πρόγραμμα του σταθμού.

Για μια ακόμη φορά η εκπομπή δημοσιογραφικής έρευνας της Πέμπτης βγήκε στον αέρα… Παρασκευή.

Ο Αντώνης Σρόιτερ με ολιγομελή ομάδα συνεργατών – δημοσιογράφων της εκπομπής – αλλά και τεχνικών φυσικά- έκανε καταδρομική έρευνα στην Μύκονο για την κοινότητα Αλβανών που ζουν και εργάζονται στο νησί.

Το έκανε όχι διότι ενδεχομένως του αρέσει η Μύκονος ή επειδή το νησί μπορεί να θεωρηθεί εν δυνάμει «κράχτης» τηλεθέασης, αλλά στοιχειοθετημένα έχει δημοσιογραφικό ενδιαφέρον.

Άλλωστε το κριτήριο του είναι πρόδηλα αυτό. Αρκεί να ρίξει κάποιος μια ματιά σε όλες τις «Αυτοψίες» που είναι «ανεβασμένες» στην ιστοσελίδα του σταθμού.

Γιατί η Μύκονος λοιπόν και όχι η Αστυπάλαια ή τα Κύθηρα ή οι Παξοί ή όποιο άλλο τέλος πάντων νησί;

Η πληροφορία ότι οι Αλβανοί που ζουν και εργάζονται μόνιμα στο περιβόητο κυκλαδονήσι υπερβαίνουν το 30% του πληθυσμού και αποτελούν υπολογίσιμο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας είναι η απάντηση. Πάνω από 3.000 δημότες δεν είναι λίγοι.

Η εκπομπή διαμόρφωσε το παζλ της αφήγησής της με ανθρωποκεντρικές ιστορίες. Στην «Αυτοψία» μίλησε μια ευρεία ηλικιακά γκάμα ανθρώπων, πρώτης και δεύτερης γενιάς Αλβανών.

Η Μύκονος ήταν/ είναι μέσα από τις εξιστορήσεις τους η δική τους «promise land». Κοπιάσανε και κοπιάζουν, τα κατάφεραν και τα καταφέρνουν και δεν σταματούν να «παλεύουν».

Άνθρωποι του μόχθου σε, κατά βάση βαριές, χειρωνακτικές εργασίες «διαπρέπουν», όπως χαρακτηριστικά είπε μια νεαρή, η Χριστιάνα που εργάζεται ως λογίστρια σε επιχείρηση εστίασης σε παραλία του νησιού, παραλληλίζοντας τους με Έλληνες μετανάστες της Αμερικής ή της Αυστραλίας ή της Γερμανίας.

Στο κάδρο καλό θα ήταν να υπήρχε και ψηφίδα από τους ντόπιους που έτσι κι αλλιώς διακρίνονται για την «ανοιχτωσιά» τους όμως θα είχε ενδιαφέρον η οπτική τους. Θα συνέβαλε σε μια εικόνα που δεν θα της έλειπε κάτι.

Ενδιαφέρον έχει- και για τούτο αξίζει της προσοχής- ο τρόπος που προσεγγίζει ο δημοσιογράφος το θέμα που κάθε φορά επιλέγει να πραγματοποιήσει την «Αυτοψία» του.

Διέπεται από συνέπεια και συνέχεια στη σεμνότητα και το σεβασμό. Αυτό εκπέμπεται από την εικόνα της εκπομπής.

Καταπιάνεται με θέματα ιδιαίτερα, πάντα σε επαφή με την επικαιρότητα ή που έχουν δημοσιογραφικό ενδιαφέρον και όχι μόνον τέτοιο, θέματα που μπορεί μεν να είναι «πιασιάρικα» όμως δεν είναι επιδίωξη.

Θέματα με κοινωνικό πρόσημο

Δίνεται η αίσθηση ότι η θεματολογία διαμορφώνεται με γνώμονα όχι το προσωπικό, ενδιαφέρον-περιέργεια- όχι ότι αυτό δεν παίζει ρόλο- όμως η σκέψη- ξεκάθαρα- είναι ο αποδέκτης.
Η Μύκονος που μπήκε στο κάδρο τη νύχτα της Πέμπτης είναι δείκτης.

Η «Αυτοψία» πήγε νωρίτερα, σε άλλη εκπομπή, στη Γαύδο και έδειξε τους «πραγματικούς «survivors» του νησιού», ανθρώπους που επέλεξαν να συνδέσουν τις ζωές τους με το νοτιότερο άκρο όχι μόνον της Ελλάδας αλλά και την ευρωπαϊκής ηπείρου.

Αθέατη δουλειά

Πιο πίσω στο χρόνο, εντός σεζόν, έκανε θέμα τους κατ’ επιλογή άστεγους. Ανθρώπους που για διαφορετικούς λόγους δεν έχουν «ένα κεραμίδι» πάνω από το κεφάλι τους, με την στενή έννοια του όρου.

Η δουλειά που, καταρχάς, προηγείται κάθε προβολής, αν και αθέατη, «φαίνεται».

Προσωποκεντρική η εκπομπή αλλά όχι προσωποπαγής

Ο παρουσιαστής δείχνει ότι δεν έχει πρόβλημα να «μοιράσει τη μπάλα στο γήπεδο» μπας και κάποιος του «φάει» τη δόξα. Οι συνάδελφοι του δεν αντιμετωπίζονται σαν «συνεργάτες χωρίς όνομα».

Εκπομπές όπως αυτές που, ενδεικτικά, αναφέρθηκαν, παραπέμπουν σε ξένες παραγωγές μεγάλων τηλεοπτικών οργανισμών, με διανομή προγραμμάτων παγκόσμιας κλίμακας, κάποιες από τις οποίες μπαίνουν στα ελληνικά σπίτια από τις συνδρομητικές πλατφόρμες.

Το προχωρημένο της ώρας προβολής όμως για την «Αυτοψία» μοιάζει με τηλεοπτική εξορία. Αδικεί την εκπομπή που λες και δεν «χωρά» στο πρόγραμμα.

Σα να δίνεται η αίσθηση ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον για να καλλιεργηθεί μια κουλτούρα στο τηλεοπτικό κοινό, να έχει ο σταθμός ποιοτικά χαρακτηριστικά που πιθανόν να λειτουργούν ως προστιθέμενη αξία.

Και δεν αξίζει στην «Αυτοψία» να αποτελεί το άλλοθι προγραμμάτων ψυχαγωγικοενημερωτικών με το επιχείρημα ότι καταφέρνουν «30άρια τηλεθέασης».

Διαβάστε επίσης

Σασμός – Spoiler: Η Καλλιόπη παραχωρεί τα κτήματα στον Άγγελο Βρουλάκη

Γη της Ελιάς: Η Εύα γυρίζει στη Μάνη – «Σφάζονται» η Ιουλία με την Μυρτάλη

Το VICE Greece απέκτησε το δικό του κανάλι στο YouTube

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 21:43